Ухвала
від 28.10.2020 по справі 361/5326/18
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/5326/18

провадження № 6/361/82/20

28.10.2020

УХВАЛА

Іменем України

28 жовтня 2020 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого-судді Дутчака І.М., за участю секретаря Зазимко А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Княжицька сільська рада Броварського району Київської області, Комунальне підприємство «Джерело» , Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони,

в с т а н о в и в :

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, у якій просила замінити у виконавчому провадженні з виконання рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 10 жовтня 2019 року, ухваленого в цивільній справі № 361/5326/18 за її позовом до Комунального підприємства «Джерело» (далі - КП «Джерело» ), Княжицької сільської ради Броварського району Київської області (далі - Княжицька с/рада) про стягнення заборгованості по заробітній платі, боржника КП «Джерело» на його правонаступника Княжицьку с/раду.

В обґрунтування заяви зазначала, що рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 10 жовтня 2019 року із КП «Джерело» на її користь було стягнуто суму заборгованості по заробітній платі за період 01 лютого 2006 року по 19 лютого 2016 року в розмірі 215592 грн. 60 коп., тому вона набула статусу стягувача, а КП «Джерело» - статусу боржника. З листа Княжицької с/ради їй стало відомо, що станом на 15 січня 2020 року юридичну особу КП «Джерело» припинено. Посилалася на те, що КП «Джерело» утворене Княжицькою с/радою та входить до сфери його управління, остання несе повну субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями даного підприємства, оскільки є його власником та його правонаступником, тому є відповідальною за зобов`язаннями цього підприємства щодо виплати працівникам боргу по заробітній платі та виконання вказаного судового рішення.

Представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 у суді заяву підтримав, надав пояснення, аналогічні викладеному, просив суд заяву задовольнити, посилаючись на те, що Княжицька с/рада є власником ліквідованого боржника КП «Джерело» , тому як його засновник та правонаступник відповідає за зобов`язаннями останнього по виплаті ОСОБА_1 заробітної плати.

Представник заінтересованої особи Княжицької с/ради - Мороз А.А. у суді заперечував проти задоволення даної заяви, посилаючись на ч. 3 ст. 96 ЦК України, вказуючи на те, що Княжицька с/рада не відповідає за зобов`язаннями КП «Джерело» . Станом на 15 січня 2020 року КП «Джерело» є припиненим за рішенням засновників шляхом ліквідації. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформація про правонаступників КП «Джерело» відсутня. Крім того зазначав, що відсутність правонаступництва Княжицької с/ради за зобов`язаннями КП «Джерело» встановлена рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 21 січня 2020 року, яке в силу положень ч. 4 ст. 82 ЦПК України носить преюдиційний характер. Вважає вимоги ОСОБА_1 безпідставними та необґрунтованими, просив суд у задоволенні даної заяви відмовити.

Заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області у судове засідання не з`явилося, про дату, час і місце розгляду заяви повідомлялося належним чином, про причини неявки суд не повідомило, його неявка розгляду заяви не перешкоджає.

З`ясувавши позицію учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

10 жовтня 2020 року рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області, ухваленим у цивільній справі № 361/5326/18, позовні вимоги ОСОБА_1 до КП «Джерело» , Княжицької с/ради про стягнення заборгованості по заробітній платі задоволено частково.

Цим рішенням суду із КП «Джерело» на користь ОСОБА_1 стягнуто заборгованість по заробітній платі за період 01 лютого 2006 року по 19 лютого 2016 року в загальному розмірі 215592 грн. 60 коп.

Дане рішення суду в апеляційному порядку не оскаржувалося та набрало законної сили 12 листопада 2019 року.

Позивач ОСОБА_1 , у зв`язку з тим, що їй стало відомо про те, що 14 січня 2020 року здійснена державна реєстрація припинення юридичної особи КП «Джерело» у результаті його ліквідації, вважаючи, що правонаступником зазначеної юридичної особи є Княжицька с/рада, оскільки є його засновником та власником, звернулася до суду в порядку ст. 442 ЦПК України із даною заявою про заміну боржника його правонаступником.

Згідно із ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Із матеріалів справи видно, що рішенням Княжицької с/ради від 19 лютого 2016 року № 107 (7-VII) «Про припинення КП «Джерело» , код ЄДРПОУ 32020159» вирішено припинити діяльність КП «Джерело» , створено комісію з припинення КП «Джерело» , встановлено строк два місяці з моменту розміщення оголошення про припинення КП «Джерело» в офіційному друкованому органі Державної реєстраційної служби.

У ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» визначено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

За змістом п. 30 ч. 2 ст. 9 зазначеного Закону в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, дані про правонаступників юридичних осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно із ч. ч. 1-3 ст. 96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

Аналіз наведеної норми права дає підстави для висновку, що законом не передбачено відповідальності засновника підприємства за зобов`язаннями підприємства, у тому числі по виплаті його працівникам сум заборгованості по заробітній платі.

Із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 15 січня 2020 року видно, що 14 січня 2020 року за рішенням засновників здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи КП «Джерело» шляхом його ліквідації, відомості про правонаступників цієї юридичної особи у даному реєстрі відсутні.

Наведене свідчить про те, що з 14 січня 2020 року КП «Джерело» як юридична особа припинило свою діяльність без правонаступництва.

Враховуючи наведене, суд вважає, що засновник КП «Джерело» - Княжицька с/рада не є правонаступником за зобов`язаннями даного підприємства, зокрема, і з виконання судового рішення у цивільній справі № 361/5326/18 за позовом ОСОБА_1 до КП «Джерело» , Княжицької с/ради про стягнення заборгованості по заробітній платі.

У ч. ч. 1, 3 ст. 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно із ч. ч. 1, 3 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

За змістом ч. ч. 1, 3 ст. 12, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Будь-яких доказів на підтвердження того, що Княжицька с/рада є правонаступником КП «Джерело» , зокрема, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань, у якому міститься інформація про правонаступників ліквідованого КП «Джерело» , заявник ОСОБА_1 суду не надала.

Доводи ОСОБА_3 про те, що Княжицька с/рада є власником КП «Джерело» та його правонаступником у разі ліквідації, а відтак є відповідальною за зобов`язаннями цього підприємства щодо виплати працівникам боргу по заробітній платі, є необґрунтованими, оскільки законодавством не передбачено, що у випадку ліквідації комунального підприємства, яке засноване органом місцевого самоврядування, цей орган є його правонаступником.

Інші доводи ОСОБА_1 зазначених висновків суду не спростовують.

Крім того, порядок пред`явлення вимог кредиторів до ліквідаційної комісії підприємства у разі припинення підприємства шляхом ліквідації, передбачений законодавством.

Оцінивши досліджені у судовому засіданні докази в їх сукупності, враховуючи, що заявник ОСОБА_1 доказів на підтвердження того, що Княжицька с/рада є правонаступником ліквідованого КП «Джерело» , суду не надала, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про заміну боржника КП Джерело» на його правонаступника Княжиську с/раду на вимогах законодавства не ґрунтується та задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 77, 81, 89, 259, 260, 442 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Княжицька сільська рада Броварського району Київської області, Комунальне підприємство «Джерело» , Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони (боржника) у виконавчому провадженні з виконання рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 10 жовтня 2019 року у цивільній справі № 361/5326/18 за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Джерело» , Княжицької сільської ради Броварського району Київської області про стягнення заборгованості по заробітній платі відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Учасник справи у разі постановлення ухвали за його відсутності має право оскаржити ухвалу в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Дутчак І. М.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93160473
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/5326/18

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Постанова від 13.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Рішення від 10.10.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні