Ухвала
від 30.11.2020 по справі 855/124/20
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

30 листопада 2020 року

Київ

справа №855/124/20

адміністративне провадження №А/9901/67/20

Верховний Суд у складі колегії судді Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Шевцової Н.В.,

суддів: Данилевич Н.А., Мацедонської В.Е.,

перевіривши матеріали апеляційної скарги Київської обласної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі за позовами:

1) Київської обласної організації Політичної партії "За Майбутнє",

2) Київської обласної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя",

3) Київської обласної організації Політичної партії "Всеукраїнське об`єднання Батьківщина",

4) Київської обласної організації Політичної партії "Слуга Народу",

5) Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність"

до Центральної виборчої комісії,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору:

1) Київська обласна організація Політичної партії "Наш Край",

2) Київська обласна територіальна виборча комісія,

3) Фастівська міська територіальна виборча комісія Фастівського району Київської області

про визнання протиправними та скасування рішень

УСТАНОВИВ:

23 листопада 2020 року Київська обласна організація Політична партія За Майбутнє звернулася до Шостого апеляційного адміністративного суду з позовом до Центральної виборчої комісії (далі - відповідач, ЦВК), в якому просила суд визнати протиправною та скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 20.11.2020 року №506 Про скарги Київської обласної організації Політичної партії Наш Край , зареєстровані в Центральній виборчій комісії 18 листопада 2020 року за № 21-34-251036 та № 21-34-25109 .

Вважаючи, протиправною постанову Центральної виборчої комісії від 20.11.2020 року №506 Про скарги Київської обласної організації Політичної партії НАШ КРАЙ , зареєстровані в Центральній виборчій комісії 18 листопада 2020 року за № 21-34-251036 та № 21-34-25109 по суті, Київська обласна організація Політичної партії Опозиційна платформа - За життя , Київська обласна організація Політичної партії Всеукраїнське об`єднання Батьківщина , Київська обласна організація Політичної партії Слуга Народу , Київська територіальна організація Політичної партії Європейська Солідарність також звернулися до Шостого апеляційного адміністративного суду з відповідними адміністративними позовами, за якими відкрито провадження в справах № 855/123/20, №855/124/20, № 855/125/20, № 855/126/20, 855/127/20.

23 та 24 листопада 2020 року ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду залучено до участі у справі як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору Київську обласну організацію Політичної партії Наш Край , Київську обласну територіальну виборчу комісію та Фастівську міську територіальну виборчу комісію Фастівського району Київської області.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 24 листопада 2020 року задоволено клопотання Київської обласної організації Політичної партії За Майбутнє про об`єднання в одне провадження справ, об`єднано до спільного розгляду і вирішення справи № 855/123/20, № 855/124/20, № 855/125/20, № 855/126/20, № 855/127/20, присвоївши об`єднаним справам загальний №855/124/20.

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року адміністративні позови Київської обласної організації Політичної партії За Майбутнє , Київської обласної організації Політичної партії Опозиційна платформа - За життя , Київської обласної організації Політичної партії Всеукраїнське об`єднання Батьківщина , Київської обласної організації Політичної партії Слуга Народу , Київської територіальної організації Політичної партії Європейська Солідарність до Центральної виборчої комісії, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Київська обласна організація Політичної партії Наш Край , Київська обласна територіальна виборча комісія, Фастівська міська територіальна виборча комісія Фастівського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішень - залишено без задоволення.

На зазначене рішення суду, ухвалене як судом першої інстанції до Шостого апеляційного адміністративного суду 30 листопада 2020 року надійшла апеляційна скарга Київської обласної організацієї Політична партія "Опозиційна платформа - За життя", яку зареєстровано у Верховному Суді 30 листопада 2020 року.

Частиною другою статті 292 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) установлено, що Верховний Суд переглядає в апеляційному порядку судові рішення апеляційних судів, ухвалені ними як судами першої інстанції.

Відповідно до частини другої статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Згідно з частинами першою-третьою статті 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу. Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події.

Частиною першою статті 120 КАС України визначено, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Матеріалами справи встановлено, що рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі №855/124/20 проголошено у відкритому судовому засіданні в день його прийняття.

Відповідно до приписів процесуального закону, початком строку на апеляційне оскарження рішення суду є наступний день після проголошення (складення у повному обсязі і підписання складом суду, що її ухвалив).

Частиною п`ятою статті 270 КАС України визначено, що днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Отже, наслідком пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою у спорах, пов`язаних з виборчим процесом, є залишення такої скарги без розгляду.

Колегія суддів наголошує, що вказана вимога процесуального Закону має імперативний характер, тобто є категоричною вказівкою держави на обов`язок суду при вирішенні даного питання та не допускає інших, ніж передбачено нею, дій.

Таким чином, останнім днем апеляційного оскарження рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року було 27 листопада 2019 року.

Апеляційна скарга Київської обласної організації Політична партія "Опозиційна платформа - За життя" подана до Шостого апеляційного адміністративного суду 30 листопада 2020 року, що підтверджується відбитком штемпеля канцелярії Шостого апеляційного адміністративного суду, та зареєстрована у Верховному Суді 30 листопада 2020 року - тобто з пропуском строку, передбаченого частиною другою статті 278 КАС України, який не може бути поновлений.

Вирішуючи питання співвідношення терміновості розгляду справи з гарантією дотримання пасивного виборчого права особи, що звернулася за його захистом до суду, Суд ураховує прецедентну практику Європейського суду з прав людини, що міститься у низці судових рішень цього суду.

Так, за висновками ЄСПЛ, загалом прийнятним вважається встановлення в національному законодавстві процесуальних обмежень та вимог з метою належного здійснення правосуддя; проте вони не повинні підривати саму суть права на доступ до суду (рішення Європейського суду з прав людини від 16 грудня 1992 року у справі "Хаджіанастасіу проти Греції", пункти 32-37).

Однак, якщо держава передбачає апеляційне оскарження до суду вищої інстанції, вона має право встановлювати умови такої апеляції, як матеріальноправові, так і процесуальні, як-от: судові збори, часові обмеження, обов`язкове представництво тощо (рішення Європейського суду з прав людини від 12 червня 2006 року у справі "Степенська проти України" (Stepenska v. Ukraine).

При цьому очікується, що заявник продемонструє уважне ставлення до дотримання процесуальних вимог національного законодавства, наприклад до строків для подання апеляцій (рішення Європейського суду з прав людини від 7 вересня 1999 року у справі "Йодко против Литви" (Jodko v. Lithuania).

З огляду на викладене, Колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку, що оскільки апеляційна скарга Київської обласної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі №855/855/124/20 подана до суду поза межами строків, визначених частиною другою статі 278 КАС України, вона підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 248, 270, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Київської обласної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 листопада 2020 року у справі №855/124/20 за позовами 1) Київської обласної організації Політичної партії "За Майбутнє", 2) Київської обласної організації Політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", 3) Київської обласної організації Політичної партії "Всеукраїнське об`єднання Батьківщина", 4) Київської обласної організації Політичної партії "Слуга Народу", 5) Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" до Центральної виборчої комісії, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: 1) Київська обласна організація Політичної партії "Наш Край", 2) Київська обласна територіальна виборча комісія, 3) Фастівська міська територіальна виборча комісія Фастівського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішень - залишити без розгляду .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н. В. Шевцова

Суддя Н.А. Данилевич

В.Е. Мацедонська

Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено01.12.2020

Судовий реєстр по справі —855/124/20

Ухвала від 07.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Рішення від 25.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні