Рішення
від 01.12.2020 по справі 924/1332/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" грудня 2020 р. Справа № 924/1332/19

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Музики М.В., за участю секретаря судового засідання Устінової А.П., розглянувши справу

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз", м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-Інвест Сіті", м. Хмельницький

комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни" Хмельницької обласної ради, м. Хмельницький

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватного підприємства "Вільний", м. Хмельницький

про стягнення 471 618,78 грн. завданої майнової шкоди,

за участю представників учасників справи:

позивача: не з`явився;

відповідача 1: Мельничук І.М. - згідно ордеру серії ХМ №043462 від 11.03.2020 року;

відповідача 2: не з`явився;

третьої особи: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

рішенням Господарського суду Хмельницької області від 16.11.2020 року у справі №924/1332/19 в позові Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз", м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-Інвест Сіті", м. Хмельницький, комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни" Хмельницької обласної ради, м. Хмельницький, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватного підприємства "Вільний", м. Хмельницький про стягнення 471 618,78 грн. завданої майнової шкоди, відмовлено.

04.11.2020 року відповідачем 1 подано заяву про те, що витрати на професійну правничу допомогу, які ТОВ "Поділля-Інвест Сіті" має намір понести, становлять 12 000,00 грн. Відповідні докази відповідачем 1 буде подано протягом 5 днів після ухвалення судового рішення.

20.11.2020 року на адресу суду від відповідача 1 надійшла заява про ухвалення додаткового рішення щодо вирішення питання про судові витрати на професійну правничу допомогу з додатковими документами.

Ухвалою суду від 23.11.2020 року судове засідання для вирішення питання про судові витрати у справі №924/1332/19 призначено до розгляду в засіданні господарського суду.

Відповідач 1 в судовому засіданні заяву про стягнення витрат про професійну правову допомогу підтримав.

Позивач у поданих запереченнях від 27.11.2020 року просить відмовити в задоволенні заяви представника відповідача 1 про стягнення витрат на професійну правову допомогу. Заперечення мотивує тим, що представником не надано детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Також зазначає, що відповідачем 1 відповідно до поданих актів виконаних робіт обраховано суму в розмірі лише 9 000,00 грн.

Відповідач 2 та третя особа в судове засідання повноважних представників не направили.

Статтею 221 ГПК України передбачено, що якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Частиною першою статті 244 ГПК України унормовано, що суд, який ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

У відповідності до частини третьої статті 123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу адвоката, витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

У визначенні розумно необхідного розміру сум, які підлягають сплаті за послуги адвоката, можуть братися до уваги, зокрема, але не виключно: встановлені нормативно-правовими актами норми видатків на службові відрядження (якщо їх установлено); вартість економних транспортних послуг; час, який міг би витратити на підготовку матеріалів кваліфікований фахівець; вартість оплати відповідних послуг адвокатів, яка склалася в країні або в регіоні; наявні відомості органів статистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина шоста статті 126).

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має права його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України, заява № 19336/04, п. 269).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" від 28.11.2002 зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Матеріалами справи стверджується, що 11.03.2020 року між Адвокатським об`єднанням "Юридична консалтингова компанія "Партнери" (об`єднання) та товариством з обмеженою відповідальністю "Поділля-Інвест Сіті" (клієнт) укладено договір №11-03/2020 про надання правничої (правової) допомоги (далі - договір), за умовами якого клієнт доручає, а об`єднання приймає на себе зобов`язання надати кваліфіковану, професійну правничу допомогу "код ДК 021:2015:79110000-8 - Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва" (Послуги з юридичного представництва), в обсязі та на умовах, передбачених даним договором. Об`єднання, на підставі звернення клієнта, приймає на себе зобов`язання з надання наступної, але не виключно, правничої (правової) допомоги: представництво інтересів клієнта в судах господарської юрисдикції по господарській справі №924/1332/19; складення заяв, скарг, відзивів, відповідей на відзиви, заперечень, пояснень та клопотань, процесуальних та інших документів правового характеру по господарській справі №924/1332/19; об`єднанням можуть надаватись інші види правничої (правової) допомоги, не заборонені законом.

У п. 1.3 договору погоджено, що для надання правничої (правової) допомоги клієнту об`єднання призначає адвоката Мельничука Ігоря Миколайовича.

Правнича (правова) допомога за цим договором надається клієнту виключно по господарській справі №924/1332/19 (п. 1.4. договору).

У розділі 2 договору передбачені права та обов`язки об`єднання.

Згідно п. 4.1. договору ціна цього договору (гонорар), із урахуванням категорії складності справи, становить 30000,00 грн., з яких: 12000,00 грн. - винагорода об`єднання за надання правничої (правової) допомоги по господарській справі №924/1332/19 в суді першої інстанції; 10000,00 грн. - винагорода об`єднання за надання правничої (правової) допомоги по господарській справі №924/1332/19 в суді апеляційної інстанції; 8000,00 грн. - винагорода об`єднання за надання правничої (правової) допомоги по господарській справі №924/1332/19 в суді касаційної інстанції. Сторони дійшли взаємної згоди про те, що розмір гонорару (винагороди об`єднання) є розумним та враховує складність справи, час, витрачений на надання правничої (правової) допомоги, її обсяг та інші істотні обставини.

Ціна договору, визначена у пункті 4.1. цього договору, включає витрати об`єднання, пов`язані з надання правничої (правової) допомоги, зокрема, але не виключно: витрати на відрядження, транспортні витрати, витрати на пальне, поштові витрати, проживання в місці надання правничої (правової) допомоги за цим договором (п. 4.2. договору).

Оплата наданої об`єднанням правничої (правової) допомоги здійснюється в наступному порядку: попередньої оплати (авансу) у розмірі 3000,00 грн. без ПДВ, на підставі рахунку-фактури, виставленого об`єднанням, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок об`єднання в національній валюті. Об`єднання протягом одного місяця з дня надходження коштів як попередньої оплати (авансу), підтверджує їх використання згідно з актом про надання правничої (правової) допомоги; повної оплати наданих об`єднанням послуг - протягом 5 банківських днів з дня, наступного за днем отримання клієнтом оригіналу рахунку, виставленого об`єднанням та підписання сторонами акту про надання правничої (правової) допомоги.

Відповідно до п. 4.5. договору акт про надання правничої (правової) допомоги та рахунок можуть надаватись об`єднанням за результатами виконання кожного окремо або декількох письмових або усних доручень (заявок) клієнта, наданих об`єднанню відповідно до розділу V договору. В акті вказується обсяг наданої об`єднанням правничої (правової) допомоги та її вартість. Правнича (правова) допомога вважається прийнятою клієнтом з дати підписання сторонами акту про надання правничої (правової) допомоги (п.п. 4.6, 4.7. договору).

Факт надання правничої (правової) допомоги оформлюється Актом про надання правничої (правової) допомоги (п. 5.5. договору).

Договір укладений на строк до 31.12.2020 року та набирає чинності з моменту його підписання (п. 8.1. договору).

Договір підписаний його сторонами та скріплений печатками.

Об`єднанням виставлено відповідачу 1 рахунок-фактуру №1 від 12.03.2020 року на сплату авансу згідно п. 4.4.1 договору про надання правничої (правової) допомоги №11-03/2020 від 11.03.2020 року на суму 3000,00 грн. В свою чергу, ТОВ "Поділля-Інвест Сіті" сплачено об`єднанню 3000,00 грн. платіжним дорученням №608 від 24.03.2020 року.

10.04.2020 року між об`єднанням та клієнтом підписано акт №11-03/2020-1 про надання правничої (правової) допомоги, згідно якого об`єднанням на день складання акту надано обсяг правничої (правової) допомоги наступного обсягу: ознайомлення із матеріалами господарської справи - 500,00 грн., орієнтовний час - 30 хв.; вивчення позовної заяви і долучених до неї документів, надання правової інформації та консультації - 2000,00 грн., час - 2 год.; підготовка та подання 3 адвокатських запитів - 1000,00 грн., час - 1 год.; збір доказів, необхідних для підготовки відзиву - 1000,00 грн., час - 4 год.; підготовка та подання відзиву - 2000,00 грн., час - 2 год.; підготовка та подання клопотань про призначення колегіального розгляду справи та залучення третіх осіб - 500,00 грн., час - 30 хв. Загальна вартість - 7000,00 грн. Акт підписано сторонами та скріплено їхніми печатками.

Відповідачем 1 на підставі рахунку №2 від 10.04.2020 року сплачено об`єднанню 4000,00 грн. згідно платіжного доручення №654 від 04.05.2020 року.

17.11.2020 року об`єднанням та ТОВ "Поділля-Інвест Сіті" підписано акт про надання правничої (правової) допомоги, згідно якого об`єднання на день складання даного акту надало наступну правову допомогу: підготовка та подання заперечення та доказів у справі - 1000,00 грн., час - 1 год.; представництво інтересів клієнта в дев`яти судових засіданнях - 4000,00 грн., час - 4 год. Загальна вартість наданих послуг на момент підписання акту становить 5000,00 грн.

ТОВ "Поділля-Інвест Сіті" на підставі рахунку №3 від 17.11.2020 року перерахувало об`єднанню відповідно до платіжного доручення №927 від 17.11.2020 року 5000,00 грн.

Господарський суд бере до уваги, що для включення всієї суми гонорару у відшкодування за рахунок іншої сторони має бути встановлено, що за цих обставин справи такі витрати відповідача були необхідними, а розмір є розумний та виправданий. Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

Матеріалами справи підтверджується, що адвокатом Мельничуком І.М. на підставі договору надано правову допомогу у справі №924/1332/19, зокрема, здійснено ознайомлення із матеріалами господарської справи (березень 2020 року ), підготовку та подання 3 адвокатських запитів, підготовлено відзив (квітень 2020 року ), здійснено подання клопотань, заперечень та доказів у справі; окрім того, здійснено представництво інтересів відповідача 1 у дев`яти судових засіданнях, з червня 2020 року по листопад 2020 року . За надані послуги ТОВ "Поділля-Інвест Сіті" сплачено 12 000,00 грн.

Проаналізувавши перелік послуг, вказаних в актах про надання правничої допомоги від 10.04.2020 року та від 17.11.2020 року, суд вважає їх обсяг та затрачений час співмірними із складністю справи, а вартість ринковою. Відтак, виходячи із загальних засад цивільного законодавства щодо справедливості, добросовісності та розумності, принципу співмірності та розумності судових витрат, враховуючи всі аспекти та характер спору, розмір витрат на професійну правничу допомогу у суді першої інстанції в розмірі 12 000,00 грн. є виправданим, пропорційним з урахуванням обсягу наданих адвокатом позивача послуг та характером спору.

Щодо заперечень позивача в частині ненадання детального опису робіт та здійснених ним витрат, суд зазначає, що перелік наданих адвокатом Мельничуком І.М. міститься у актах про надання правничої допомоги, з яких можливо встановити характер послуг, їх вартість та затрачений час. З викладеного, позивач не був позбавлений можливості заперечувати щодо ймовірної неспівмірності витрат на професійну правничу допомогу.

За таких обставин, суд прийшов до висновку про правомірність стягнення 12 000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу з позивача на користь відповідача 1, оскільки такі витрати є співмірними із складністю цієї справи, наданим обсягом послуг, затраченим часом на надання таких послуг, відповідають критерію реальності таких витрат та розумності їхнього розміру.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 123, 126, 129, 236, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

стягнути з акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, 41, код 05395598) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-Інвест Сіті" (29000, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, 14, код 37673955) 12000,00 грн. (дванадцять тисяч грн. 00 коп.) судових витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Видати наказ.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини додаткового рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного додаткового судового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено 02.12.2020 року

Суддя Музика М.В.

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/

Віддрук. 5 прим.: 1 - до справи; 2 - позивачу (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, буд. 41); 3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 14); 4 - співвідповідачу (29001, Хмельницька обл., с. Ружичанка, вул. Визволителів, буд. 3); 5 - третій особі (29000, м. Хмельницький, вул. Панаса Мирного, буд. 14/1А, кв. 7) Всім надіслати рек. листом з пов. про вруч.

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93229138
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1332/19

Ухвала від 23.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 01.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Рішення від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Рішення від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 04.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні