Ухвала
від 02.12.2020 по справі 225/6968/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 225/6968/20

Номер провадження: 2-а/225/30/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(про залишення позовної заяви без руху)

02 грудня 2020 року м. Торецьк

Суддя Дзержинського міського суду Донецької області Довженко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до інспектора Управління патрульної поліції у місті Києві Осадчого Леоніда Григоровича про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі,-

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського міського суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до інспектора Управління патрульної поліції у місті Києві Осадчого Леоніда Григоровича про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі.

Ознайомившись із матеріалами адміністративного позову, суд дійшов наступного висновку:

відповідно до положень ст.ст. 3 , 5 Закону України Про судовий збір , особи, які оскаржують постанову у справі про адміністративне правопорушення, не віднесені до кола суб`єктів, які звільняються від сплати судового збору за подання адміністративного позову, а позови з таким предметом не належать до об`єктів, за подання яких судовий збір не справляється.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 18 березня 2020 року у справі №543/775/17 зазначила, що у справах щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення у розумінні положень ст.ст. 287, 288 КУпАП, як і в інших справах, які розглядаються судом у порядку позовного провадження, слід застосовувати ст.ст. 3,5 Закону України Про судовий збір , які пільг за подання позовної заяви, відповідних скарг у цих правовідносинах не передбачають.

В зазначеній вище постанові Велика Палата Верховного Суду відступила від попереднього висновку, який передбачав, що судовий збір при оскарженні постанов про адміністративне правопорушення сплаті не підлягає, та зазначила, що чинне законодавство України містить ставку судового збору, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги у справі про оскарження постанови про адміністративне правопорушення та подальшому оскарженні позивачем та відповідачем судового рішення.

Таким чином, за оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі позивачеві необхідно сплатити судовий збір, розмір якого становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2020 року, що дорівнює 420 (чотириста двадцять) грн. 40 коп., з наданням суду платіжного документу на підтвердження його сплати.

Натомість, в додатках до позовної заяви докази сплати позивачем судового збору - відсутні.

Окрім того, суд звертає увагу позивача на те, що, відповідно до правових висновків Верховного Суду, висловлених в постанові №742/2298/17 від 17 вересня 2020 року, яка є обов`язковою для врахування місцевим судом, при розгляді справ про адміністративні правопорушення, зокрема, посадові особи відповідного орану діють не як самостійний суб`єкт владних повноважень, а від імені органу суб`єкта владних повноважень.

Отже, посадові особи не можуть виступати самостійним відповідачем у таких справах, оскільки належним відповідачем є саме відповідний орган.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст.ст. 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

З урахуванням наведеного вище вважаю, що подану позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу строк для виправлення вказаних недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 160, 161, 169 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до інспектора Управління патрульної поліції у місті Києві Осадчого Леоніда Григоровича про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, - залишити без руху.

Надати позивачу строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали, для усунення недоліків, а саме:

- надання документів на підтвердження сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі чи/або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону;

- визначення належного відповідача.

Реквізити для сплати судового збору:

Отримувач коштів Торецьке УК/м.Торецьк/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37522165

Банк отримувача Казначейство України(ел.адм.податків)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA968999980313151206000005029

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В Довженко

СудДзержинський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93252545
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —225/6968/20

Постанова від 26.03.2021

Адміністративне

Дзержинський міський суд Донецької області

Довженко О. В.

Ухвала від 22.12.2020

Адміністративне

Дзержинський міський суд Донецької області

Довженко О. В.

Ухвала від 02.12.2020

Адміністративне

Дзержинський міський суд Донецької області

Довженко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні