Ухвала
від 03.12.2020 по справі 462/5455/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у відкритті апеляційного провадження

03 грудня 2020 рокуЛьвівСправа № 462/5455/20 пров. № А/857/14649/20

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Ніколіна В. В. суддів -Гінди О. М. Пліша М. А.

здійснивши перевірку апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Залізничного районного суду м. Львова від 10 листопада 2020 року у справі № 462/5455/20 за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Державної екологічної інспекції у Львівській області про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, закриття справи,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 10 листопада 2020 року задоволено адміністративний позов ОСОБА_2 до Державної екологічної інспекції у Львівській області про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, закриття справи.

ОСОБА_1 , який не був залучений до розгляду справі, подав через свого представника - адвоката Соколовського І.О. апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить скасувати вказане судове рішення та прийняти нове, яким відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позову. В апеляційній скарзі ОСОБА_1 звертає увагу на те, що рішення Залізничного районного суду м. Львова від 10 листопада 2020 року безпосередньо порушує його права, оскільки постанова про адміністративне правопорушення, яка є предметом судового оскарження у цій справі, була прийнята у зв`язку з поданням ним скарги до управління Державної екологічної інспекції у Львівській області щодо порушення позивачем прибережної смуги водного об`єкта, який знаходиться поряд з земельною ділянкою та індивідуальним житловим будинком ОСОБА_1 .

Проаналізувавши апеляційну скаргу та додані до неї матеріали, апеляційний суд прийшов до висновку про необхідність відмови у відкритті апеляційного провадження з таких підстав.

Відповідно до частини другої ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Таким чином, реалізуючи передбачене статтею 55 Конституції України право на судовий захист, звертаючись до суду, особа вказує власне суб`єктивне уявлення про порушене право чи охоронюваний інтерес та спосіб його захисту. Право на захист - це самостійне суб`єктивне право, яке з`являється в його володільця у момент порушення чи оспорення такого.

Згідно з частиною першою ст. 293 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Тобто, передумовою апеляційного оскарження судового рішення особою, яка не брала участі у справі, є встановлення обставин, що суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Так, відповідно до п. п. 2, 3, 4 ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Згідно з частиною першою ст. 13 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відтак, особа, набуваючи статусу апелянта у справі, до участі у якій не була залучена, повинна мати не просто певний обсяг прав, свобод та інтересів, що зачіпаються тим чи іншим способом при прийняті судового рішення, а питання про захист чи відмову у захисті прав, свобод чи інтересів саме цієї особи має бути вирішено судом безпосередньо.

Така вимога Кодексу адміністративного судочинства України є імперативною, й положення частини першої ст. 13 КАС України не підлягають довільному тлумаченню.

На переконання колегії суддів, рішення є таким, що прийняте про права та обов`язки особи, яку не було залучено до участі у справі, якщо у мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов`язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов`язки такої особи.

Як свідчить мотивувальна та резолютивна частини оскаржуваного рішення, судом першої інстанції питання про права, свободи чи інтереси ОСОБА_1 жодним чином не вирішувались.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом про скасування постанови про притягнення його до адміністративної відповідальності, що відповідно до положень КАС України є актом індивідуальної дії та стосується лише прав та інтересів позивача, а тому рішення Залізничного районного суду м. Львова від 10 листопада 2020 року у цій справі не впливає на права, свободи, інтереси або обов`язки ОСОБА_1 в розумінні частини другої статті 49 КАС України.

За наведених обставин, ОСОБА_1 не має права на апеляційне оскарження судових рішень у цій справі, а тому підстави для відкриття апеляційного провадження за його апеляційною скаргою відсутні.

Керуючись статтями 293, 299, 321, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Залізничного районного суду м. Львова від 10 листопада 2020 року у справі № 462/5455/20 за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Державної екологічної інспекції у Львівській області про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, закриття справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Суддя-доповідач В. В. Ніколін судді О. М. Гінда М. А. Пліш

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено04.12.2020
Номер документу93267753
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —462/5455/20

Ухвала від 05.01.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Постанова від 18.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ніколін Володимир Володимирович

Рішення від 10.11.2020

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні