Ухвала
від 04.12.2020 по справі 910/18620/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про злишення позовної заяви без руху

м. Київ

04.12.2020Справа № 910/18620/20

Суддя Господарського суду міста Києва Курдельчук І.Д., дослідивши у нарадчій кімнаті матеріали (вх.18620/20)

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН (код 30178883; 03680, м. Київ, вул. Машинобудівна,44)

до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС (код 33448476; 04107, м. Київ, вул. Багговутівська, буд.17-21)

про стягнення заборгованості у розмірі 983 461, 52 грн.

без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН ( далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС (далі - відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 983 461,52 грн.

Відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення позовної заяви без руху, виходячи з такого.

Пунктами 8 та 9 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити:

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

Позовна заява не містить зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; - попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Частиною 2 статті 164 ГПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

До матеріалів позовної заяви позивачем долучено копію договору постачання від 16.11.2010 №К/34 однак в описі додатків до позовної заяви зазначено договір постачання №К/17 (пункт 3 додатків).

Крім того, встановлено невідповідність пункту 4 додатків до позовної заяви, оскільки долучено копію листа-вимоги від 27.10.2020 №75 , однак в описі зазначається №65 від 21.09.2020.

Отже, позивачу необхідно надати копію договору постачання №К/17 від 16.11.2010; копію листа вимоги №65 від 21.09.2020 і зазначити про виправлення помилки прохальній частині в описі додатків щодо вірного реквізиту документу, або про виправлення помилки в описі додатків щодо вірного реквізитів фактично доданих до позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Суд зазначає, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу з дотриманням вимог статті 172 Господарського процесуального кодексу України є, зокрема, опис вкладення, який згідно з п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник об`єкта поштового зв`язку перевіряє відповідність вкладення опису, розписується на обох примірниках і проставляє відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення саме копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу у справі може бути, зокрема, бланк опису вкладення, завірений відповідним відділенням зв`язку, разом з фіскальним чеком про відправлення.

Суд звертає увагу, що на адресу суду надійшла позовна заява про стягнення заборгованості від 05.11.2020 №84.

Позивачем на підтвердження надсилання відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї додатками надано опис вкладення, фіскальний чек та накладну поштового відправлення №0306708639860.

Однак, з наданого опису вкладення вбачається, що на адресу відповідача було надіслано Позовна заява № від 05.11.2020 з додатками - кількість предметів - 1.

В описі вкладення не зазначено номер позовної заяви, лише дата, а також жодним чином не конкретизовано, які саме додатки до позовної заяви були направлені на адресу відповідача.

Отже, вищезазначені недоліки унеможливлюють суд встановити факт виконання позивачем надсилання позовної заяви з доданими до неї додатками.

Згідно з частиною 1 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордером є письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (частина друга статті 26 Закону № 5076-VI ).

Правила оформлення Ордера встановлені Положенням про ордер на надання правничої (правової) допомоги, Затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41.

Так, відповідно до п. 9. Ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності);

Крім того, Ордер має містити

12.4. Назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ;

12.6. Ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження).

Однак, копія ордеру серії КС №1189474 від 23.09.2020, доданий до матеріалів позовної заяви, містить не вірно вказану назву органу, у якому надається правова допомога, правильним вважається Господарський суд міста Києва, натомість в ордері вказано Господарський суд м. Києва . Відомості стосовно адреси робочого місця адвоката взагалі відсутні.

Враховуючи викладене, позовну заяву слід залишити без руху в порядку статті 174 Господарського процесуального кодексу України та встановити позивачу строк для усунення недоліків шляхом подання суду: зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; приведення у відповідність опис додатків до позовної заяви із фактично поданими документами; доказів, які б підтверджували факт направлення на адресу відповідача копії позовної заяви №84 з конкретизованими додатками; ордеру належним чином оформленим (назва органу, у якому надається правова допомога та зазначенням адреси робочого місця адвоката).

Керуючись статтями 91, 162, 164, 172, 174, 234 та 235 Господарського процесуального кодексу України, суддягосподарського суду

УХВАЛИВ:

1 .Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС про стягнення заборгованості у розмірі 983 461, 52 грн. залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання суду:

- зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- приведення у відповідність опис додатків до позовної заяви із фактично поданими документами;

- доказів, які б підтверджували факт направлення на адресу відповідача копії позовної заяви №84 з конкретизованими додатками;

- ордеру належним чином оформленим (назва органу, у якому надається правова допомога та зазначенням адреси робочого місця адвоката).

3.Попередити позивача, що відповідно до частини четвертої статті 174 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набрала законної сили 04.12.2020 та оскарженню не підлягає.

Суддя І.Д. Курдельчук

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено07.12.2020
Номер документу93295371
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 983 461, 52 грн. без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —910/18620/20

Постанова від 08.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 29.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Окрема ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні