Рішення
від 02.03.2021 по справі 910/18620/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Київ

02.03.2021Справа № 910/18620/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д., за участю секретаря судового засідання Росущан К.О., розглянув у відкритому судовому засіданні

справу № 910/18620/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН (код 30178883; 03680, м. Київ, вул. Машинобудівна,44)

до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС (код 33448476; 04107, м. Київ, вул. Багговутівська, буд.17-21)

про стягнення заборгованості у розмірі 983 461, 52 грн.,

за участі представників

позивача Норика М.В., адвоката, ордер

відповідача Трегубова Е.Л. адвоката, ордер

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС (далі - відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 983 461,52 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання по оплаті поставленого товару згідно умов договору постачання від 16.11.2010 №К/34 (далі - Договір), в зв`язку з чим виникла несплачена заборгованість у розмірі 983 461, 52 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.12.2020 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви.

18.12.2020 позивачем подано заяву на виконання вимог ухвали суду від 04.12.2020 та заяву про подання доказів щодо розміру витрат позивача, пов`язаних із розглядом справи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.12.2020р. прийнято позовну заяву до розгляду; відкрито провадження у справі № 910/18620/20; постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 28.01.2021р.

28.01.2021 через відділ діловодства суду відповідачем подано клопотання про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву.

За наслідками підготовчого засідання 28.01.2021 суд ухвалив відкласти підготовче засідання на 18.02.2021 та встановив, що строк подання заяви по суті та з процесуальних питань не є порушеним, а тому клопотання Відповідача про поновлення строку не є актуальним.

17.02.2021 на адресу суду від Позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутністю Позивача.

Також 18.02.2021 від Відповідача до суду надійшло клопотання про розгляд справи у судовому засіданні 18.02.2021 без участі Відповідача.

Разом з тим, 18.02.2021 Відповідачем до суду подано відзив на позовну заяву. Згідно наданого Відзиву, Відповідач просить суд відмовити в задоволенні позову, зокрема, з підстави пропуску трирічного строку позовної давності за вимогами про стягнення заборгованості.

За результатами судового засідання, яке відбулось 18.02.2021р. без участі сторін у справі у зв`язку з їх неявкою, суд ухвалив закрити підготовче засідання та призначити справу до судового розгляду по суті в засіданні 02.03.2021р.

Суд, у судовому засіданні 02.03.2021 після закінчення з`ясування обставин справи та перевірки їх доказами перейшов до судових дебатів.

Представники сторін виступили з промовами (заключним словом), в якому посились на обставини і докази досліджені у судовому засіданні.

У судовому засіданні 02.03.2021 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України.

Судом, відповідно до вимог статей 222-223 Господарського процесуального кодексу України, здійснювалося повне фіксування судового засідання технічними засобами та секретарем судового засідання велися протоколи судових засідань, які долучені до матеріалів справи.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та відзив об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

16 листопада 2010 року, Товариством з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН (далі - Позивач) укладено з Товариством з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС , (далі - Відповідач) договір № К/34 від (далі - Договір), відповідно до умов якого:

- п.1.1, Постачальник зобов`язується постачати та передавати у власність Покупця непродовольчі товари (далі Товар) з відповідною товарно-супровідною документацією згідно з наданим Покупцем замовленням, а Покупець зобов`язується приймати Товар та своєчасно сплачувати його вартість на умовах цього Договору;

- п.1.2, Товар, який постачається за даним Договором, зазначається у Специфікації (Додаток №1), узгодженій Сторонами, яка є невід`ємною частиною даного Договору. Специфікація містить асортимент Товарів, що поставляються за цим Договором, їх ціни, номера артикулів виробника, найменування, та відповідні штрих-коди;

- п.3.1, Поставка Товару здійснюється за адресою: м. Київ, проспект Генерала Ватутіна 2-Т. ТРЦ "Skymall, склад магазину ''PLANETTOYS", силами та за рахунок Постачальника протягом 7-ми робочих днів з моменту надання замовлення Покупцем;

- п.6.1, Товари приймаються за артикулами, кількістю та якістю на складі магазину "PLANETTOYS за адресою м. Київ, проспект Генерала Ватутіна 2-Т, ТРЦ "Skymall" на підставі товарно-транспортних накладних Постачальника та відповідно до "Інструкції про порядок приймання продукції виробнично-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю" від 15.06 1965р. - П-6 та "Інструкції про порядок приймання продукції виробнично-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю" від 25.04.1966р. - П-7;

- п.6.2, Покупець підтверджує відповідність переліку та кількості вказаного в товарно-транспортних накладних Товару підписом та печаткою відповідальної особи Покупця;

- п.7.1, Загальну суму Договору складає сума за Товар отриманий Покупцем за всіма видатковими накладними;

- п.7.2, Ціна на Товар в видаткових накладних встановлюється Постачальником на підставі погодженої Сторонами Специфікації ( Додаток №1 "Специфікація"). Постачальник зобов`язується поставляти Товар виключно за зазначеними в Специфікації цінами;

- п.7.5, Ціна поставленого Товару міститься у видаткових накладних, які надаються Постачальником разом з екземпляром Податкової накладної Покупця. Видаткові накладні, які містять ціну, що не відповідає погодженої Специфікації, не можуть бути прийнятими Покупцем та не можуть бути використані як підстава для сплати вартості Товару;

- п.7.6, Покупець сплачує Товар в частині, яка була реалізована ним після отримання поставки від Постачальника за цінами, визначеними в Специфікації та видаткових накладних;

- п.7.7, Оплата Товару здійснюється кожні 14 календарних днів на підставі актів звірки розрахунків які готує Покупець. У акті звірки розрахунків вказуються кількість отриманого Покупцем Товару, кількість реалізованого Товару та сума, що підлягає оплаті на дату складання акту

- п.7.8, Розрахунок за поставлений Постачальником Товар виконується Покупцем шляхом банківського переказу на розрахунковий рахунок Постачальника, зазначений в цьому Договорі

- п.7.10, По результатах кожного кварталу Покупець має готувати акти звірки взаєморозрахунків та направляти їх Постачальникові. Постачальник протягом 10 календарних днів з моменту отримання акту звірки підписати його або заявити письмові зауваження.

- п.13.1, Цей Договір вступає в силу з дати його підписання та діє до 01 лютого 2012 року Якщо протягом 14 календарних днів після закінчення строку дії Договору жодна із Сторін не повідомить про свій намір його розірвати, Договір вважається пролонгованим на той же термін і на тих же умовах.

Договір підписано уповноваженими особами та скріплено печатками; у встановленому порядку не оспорений, не розірваний та не визнаний недійсним.

Таким чином, договір є дійсним, укладеним належним чином та є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частин першої і другої статті 712 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає з характеру відносин сторін.

Отже, за своєю правовою природою укладений сторонами Договір є договором поставки.

Як вказує позивач, останнім, на підставі товаросупровідних документів передано Відповідачу товар на загальну суму 7 011 926 гривень 69 копійок. Та зазначає, що Відповідач сплатив частину поставленого Позивачем товару загальною сумою 6 267 487 гривень 34 копійки та в свою чергу повернув частину товару на загальну суму 774 439 гривень 35 копійок.

На підтвердження чого додано реєстр взаєморозрахунків, реєстр документів на поставку та реєстр документів на повернення за договором постачання К/34 від 16.11.2010р.

Враховуючи інформацію з даних реєстрів Позивачем розраховано розмір несплаченої заборгованості Відповідача, яка згідно розрахунків Позивача становить 983 461 гривня 52 копійки, які й просить стягнути Позивач у даному позові.

Відповідач заперечуючи проти позову вказує на пропуск Позивачем строку позовної давності встановленого статтею 257 Цивільного кодексу України.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу .

Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частинами 1, 2 ст. 180 Господарського кодексу України визначено, що зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов`язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов`язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 712 Цивільного кодексу України За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Як встановлено судом, та не заперечується сторонами між останніми виникли цивільно-правові відносини з поставки продукції та оплати їх вартості. Протягом строку дії Договору Позивачем поставлявся товар, який приймався та реалізовувався Відповідачем. Відповідачем здійснювалась оплата за поставлений Товар.

Проте, суд зазначає, що до матеріалів позову не додано жодного первинного документу, який підтверджує факт поставки товару, отримання товару Відповідачем його оплати, як-от накладні на поставку, накладні на поверненян платіжні доручення /банківські виписки, а найголовніше його реалізації.

Згідно приписів п. 7.6, Договору, Покупець сплачує Товар в частині, яка була реалізована ним після отримання поставки від Постачальника за цінами, визначеними в Специфікації та видаткових накладних.

Позивачем не зазначено та до матеріалів справи не додано відомостей чи доказів факту реалізації товару Відповідачем.

Більше того, як визначено сторонами в п.7.7 Договору, Оплата Товару здійснюється кожні 14 календарних днів на підставі актів звірки розрахунків які готує Покупець. У акті звірки розрахунків вказуються кількість отриманого Покупцем Товару, кількість реалізованого Товару та сума, що підлягає оплаті на дату складання акту.

Позивачем не зазначено про існування та не додано жодного акту звірки розрахунків укладеного з Відповідачем, з моменту підписання якого, за умов п.7.7 Договору, у Відповідача виникає обов`язок перед Позивачем щодо здійснення оплати.

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що Позивачем не надано належних та допустимих доказів що підтверджують поставку товару у визначеній кількості, приймання такого товару Відповідачем, часткової оплати, його реалізації та виникнення (у тому числі дати виникнення) у Відповідача обов`язку з оплати за кожен поставлений товар згідно кожної товарно-транспортної накладної.

Таким чином, у задоволенні позову слід відмовити з підстав його необґрунтованості та не доведеності обставин, що викладені Позивачем у позові.

Крім того, суд вважає за необхідне додати, що даний позов є передчасним. Позивач вправі звернутись до суду за захистом своїх порушених прав виконавши при цьому вимоги пунктів 7.6. та 7.7. укладеного Договору. Додані до позову Реєстри не є первинними документами, не підтверджують фактів викладених вище, не передбачені умовами Договору та нормами чинного законодавства, на підставі яких суд вправі прийняти законне та обґрунтоване рішення.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до частини першої статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з статтею 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Статтею 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку що у задоволенні позову слід відмовити.

Крім того, у зв`язку з відмовою у задоволенні позову з підстав його необґрунтованості, заява Відповідача про застосування строків позовної давності стосовно вимоги про стягнення заборгованості, судом не застосовується.

За приписами статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі справи слід покласти на позивача.

Керуючись статтями 13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, 232, 233, 237, 238, 240, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

У позові Товариства з обмеженою відповідальністю ДЕВІЛОН до Товариства з обмеженою відповідальністю ПЛАНЕТТОЙС про стягнення заборгованості за договором постачання №К/34 від 16.11.2010 у розмірі 983 461, 52 грн. відмовити повністю.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 22.03.2021.

Суддя І.Д. Курдельчук

Дата ухвалення рішення02.03.2021
Оприлюднено23.03.2021
Номер документу95673855
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/18620/20

Постанова від 08.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 29.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Окрема ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні