Ухвала
від 04.12.2020 по справі 619/3561/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/3561/20

провадження №1-кс/619/1215/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.2020 м. Дергачі

Слідчий суддя Дергачівського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дергачі скаргу захисника ОСОБА_4 на постанову про зупинення досудового розслідування та оголошення в розшук у кримінальному провадженні №12020220280000838, -

ВСТАНОВИВ:

Захисник ОСОБА_4 звернувся до суду зі скаргою на постанову про зупинення досудового розслідування та оголошення в розшук у кримінальному провадженні №12020220280000838.

У судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про розгляд скарги в закритому судовому засіданні. В обгрунтування клопотання прокурор вказав, що оскільки на даний час оголошено карантин, він просить обмежити доступ у судове засідання осіб, які не є учасники судового процесу. Також прокурор зазначив, що присутність осіб, які не є учасниками судового процесу, в судовому засідання може призвести до розголошення таємниці слідства згідно положень статті 222 КПК України.

Захисник ОСОБА_4 заперечував проти заявленого клопотання прокурора та пояснив, що в судовому засідання присутні три особи з боку підозрюваного ОСОБА_5 , які є представниками преси.

Підозрюваний ОСОБА_5 підтримав захисника.

Вислухавши думку сторін кримінального провадження, слідчий суддя доходить наступного.

Згідно ч.ч. 3, 5 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. Розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за вмотивованим рішенням суду виключно у випадках, визначених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 КПК України кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито.

Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", якщо участь в судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров`ю особи.

Слідчий суддя,суд можеприйняти рішенняпро здійсненнякримінального провадженняу закритомусудовому засіданнівпродовж усьогосудового провадженняабо йогоокремої частинилише уразі: 1)якщо обвинуваченимє неповнолітній; 2)розгляду справипро кримінальнеправопорушення протистатевої свободита статевоїнедоторканості особи; 3)необхідності запобігтирозголошенню відомостейпро особистета сімейнежиття чиобставин,які принижуютьгідність особи; 4)якщо здійсненняпровадження увідкритому судовомузасіданні можепризвести дорозголошення таємниці,що охороняєтьсязаконом; 5) необхідності забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Прокурор посилається на дві окремі підстави для проведення закритого судового засідання загроза життю та здоров`ю особи та пункт 4 частини 2 статті 27 КПК України розголошення таємниці, яка охороняється законом.

Щодо доводів прокурора про необхідність проведення закритого судового засідання у зв`язку з оголошеним карантином, слідчий суддя не вбачає підстав для висновку про загрозу життю чи здоров`ю осіб, які присутні в судовому засіданні.

Слідчий суддя також виходить з необхідності дотримання балансу між приватним та публічним інтересами, та, з урахуванням пояснень інших учасників судового розгляду, які просили проводити судове засідання відкрито, доходить висновку про необґрунтованість клопотання прокурора в цій частині.

Щодо посилань прокурора на п. 4 ч. 2 ст. 27 КПК України, слідчий суддя виходить наступного.

Відповідно до ст. 222 КПК України відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Згідно ч. 2 ст. 222 КПК України слідчий, прокурор попереджає осіб, яким стали відомі відомості досудового розслідування, у зв`язку з участю в ньому, про їх обов`язок не розголошувати такі відомості без його дозволу. Незаконне розголошення відомостей досудового розслідування тягне за собою кримінальну відповідальність, встановлену законом.

Враховуючи вище зазначене слідчий суддя не вбачає підстав для розгляду скарги у закритому судовому засіданні, оскільки відомості досудового розслідування не відносяться до охоронюваної законом таємниці, що також відповідає положенням ст. 162 КПК України.

Крім того, слідчий суддя враховує, що прокурор самостійно визначає, який обсяг матеріалів кримінального провадження має бути досліджений в судовому засіданні на підтвердження його пояснень.

З огляду на зазначене вище, слідчий суддя приходить висновку про відмову в задоволенні клопотання прокурора.

Керуючись ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст.ст. 2, 9, 27, 162, 222 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання прокурора про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні та про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено в приміщенні Дергачівського районного суду Харківської області 04.12.2020 о 08 години 30 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93309681
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —619/3561/20

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калмикова Л. К.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калмикова Л. К.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні