Рішення
від 09.12.2020 по справі 930/2247/20
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2247/20

Провадження №2-о/930/144/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.12.2020 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань Євтодієвої Н.М.

заявниці ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Юрковецька сільська рада про встановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції заявника .

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини, мотивуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її співмешканець ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну ділянку площею 1,1843 га., яка розташована на території Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, що підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай) виданого на ім`я ОСОБА_3 .

Спадкоємцем згідно закону, на майно ОСОБА_3 є позивачка, ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 позивачка фактично прийняла спадщину, так як проживала із спадкодавцем в одному житловому будинку на час його смерті, та взяла на зберігання правовстановлюючі документи на спадкове майно.

Згідно довідки виконавчого комітету Юрковецької сільської ради від 24.01.2019 року № 74, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , який постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , залишилось спадкове майно.

Фактом прийняття спадщини являється спільне проживання ОСОБА_1 з померлим ОСОБА_3 в одному житловому будинку АДРЕСА_1 на момент відкриття спадщини.

Інших спадкоємців передбачених законом, заповітом немає.

Відповідно до вимог ст. 264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Заявниця ОСОБА_1 являюсь спадкоємцем четвертої черги за законом після смерті ОСОБА_3 так як проживали разом зі спадкодавцем більше п`яти років, а саме з 1996 року по день відкриття спадщини до ІНФОРМАЦІЯ_1 , дня смерті спадкодавця.

ОСОБА_1 фактично прийняла спадщину так як постійно проживала в житловому будинку по АДРЕСА_1 , разом із ОСОБА_3 , що підтверджується випискою з по господарської книги Юрківської сільської ради .

В даний час у заявниці виникла необхідність оформити свої права на спадкове майно, однак позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом як спадкоємець четвертої черги, так як вона з ОСОБА_3 проживала за вище вказаною адресою без реєстрації місця проживання та реєстрації шлюбу, у зв`язку з чим вона змушена звернутися до суду з даною заявою.

Заяви, клопотання учасників справи

Від представника заявника ОСОБА_2 надійшло клопотання про допит в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , яке було задоволено судом.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 24.09.2020 року прийнято заяву ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини.

В судове засідання для розгляду справи по суті з`явилася представник заявника ОСОБА_2 .

Представник Юрковецької сільської ради в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у їх відсутність., не заперечує щодо задоволення заяви.

Фактичні обставини, встановлен і судом, зміст спірних правовідносин, докази

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_2 заяву підтримали та просять задовільнити так як в подальшому заявниця матиме право прийняти спадщину після свого співмешканця.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні підтвердили факт того, що ОСОБА_1 , проживала однією сім`єю із ОСОБА_3 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період з 1996 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, крім того підтвердили факт того, що вона прийняла спадщину після смерті свого співмешканця ОСОБА_3 , оскільки зберігала правовстановлюючі документи на спадкове майно та користувалась даним майном.

Вислухавши пояснення учасників справи, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено особу заявниці ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Привільне Іллінецького району Вінницької області (а.с.5-6).

Згідно довідки Юрковецької сільської ради №75 від 24.01.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 з 1996 року по 2005 рік була зареєстрована та проживала разом з ОСОБА_3 однією сім`єю та вели спільне господарство в АДРЕСА_1 до дня смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7), що підтверджується копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 (а.с.8).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається із права на земельну частку (пай), що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) (а.с.11)

Згідно довідки Юрковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області №74 від 24.01.2019 рок вбачається, що фактом прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 є її спільне проживання зі спадкодавцем на момент відкриття спадщини (а.с.9).

Крім того факт спільного проживання заявник зі спадкодавцем підтверджується випискою з погосподарської книги (а.с.12-14).

Факт, що просить встановити заявниця надасть можливість оформити спадщину після смерті ОСОБА_3

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Відповідно до вимог ст. 264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкодавцеві з часу відкриття спадщини .

Для одержання права на спадкування необхідне встановлення двох юридичних фактів: 1) проживання однією сім`єю; 2) на час відкриття спадщини має пройти принаймні п`ять років, протягом яких спадкоємець проживав зі спадкодавцем однією сім`єю.

ЦК не роз`яснює змісту словосполучення "проживання однією сім`єю". За ч. 2 ст. 3 СК сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. При цьому ст. 2 СК містить відкритий перелік осіб, які належать до членів сім`ї. Однак поняття "проживання однією сім`єю" та "член сім`ї" не є тотожними. Особа може бути близьким родичем спадкодавця, тобто відноситися до членів сім`ї, проте не проживати з ним однією сім`єю. Центральною ознакою проживання спадкоємця однією сім`єю зі спадкодавцем є систематичне ведення з ним спільного господарства, тобто прийняття участі у спільних витратах, спрямованих на забезпечення життєдіяльності сім`ї. При цьому важливою, проте не основною ознакою, є проживання в одному приміщенні зі спадкодавцем.

Норма ст. 1264 ЦК розрахована в перше чергу для того, щоб надати право на спадкування другому з "фактичного подружжя", тобто особі, яка перебувала зі спадкодавцем у фактичних шлюбних відносинах без державної реєстрації шлюбу.

Встановленим судом фактам відповідають цивільні правовідносини про встановлення факту, що має юридичне значення, які регулюються нормами ЦПК та ЦК України .

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України , справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Згідно із ч.3 ст.294 ЦПК України , справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч.1 ст.315 ЦПК України , у судовому порядку можуть бути встановлені факти родинних відносин між фізичними особами, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України , у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Висновки суду

Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні встановлено факт проживання ОСОБА_1 , однією сім`єю із ОСОБА_3 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період з 1996 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини та факт прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом проживання однією сім`єю на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 , а тому заява обґрунтована та така, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 258,259, 263, 273, 315-319, 354 ЦПК України, суд , -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки с.Юрківці Немирівського району Вінницької області, РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа Юрковецька сільська рада (вул..Центральна,1а с.Юрківці Немирівського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04327471) про встановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 із ОСОБА_3 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період з 1996 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 09.12.2020 року.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу , якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Головуючий: О.П.Царапора

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93447813
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —930/2247/20

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні