Рішення
від 10.12.2020 по справі 439/1766/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/1766/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2020 року Бродівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Бунда А.О.,

з участю секретаря Музичка Л.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Броди цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи орган опіки та піклування Бродівської РДА, відділ Служби у справах дітей Сихівського району управління Служби у справах дітей Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради про усунення перешкод у вихованні та спілкуванні з дитиною визначення способу участі у вихованні дитини, суд, -

в с т а н о в и в:

позивач звернувся з даним позовом до суду, де в своїх вимогах покликається на те, що 13.12.2011 року між сторонами зареєстровано шлюб у Галицькому відділі ДРАЦС Львівського МУЮ, актовий запис №306. У цьому шлюбі ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_3 . Сімейне життя подружжя припинено 20.01.2018, син ОСОБА_4 , проживає з матір`ю. З часу окремого проживання подружжя ОСОБА_1 докладав зусиль, щоб зберегти теплі, родинні відносини з сином, намагався спілкуватися, купував йому предмети одягу, взуття, мобільний телефон. З серпня 2019 року ОСОБА_1 сплачує на користь відповідачки ОСОБА_2 аліменти на утримання сина в твердій грошовій сумі в розмірі 2000 гривень, щомісячно. ОСОБА_1 часто проживає за межами України. Будучи в Україні позивач намагався мати повноцінні побачення з сином, проте ОСОБА_2 перешкоджає у побаченні з сином, не допускає до дитини, чинить перешкоди у побаченнях, спілкуванні, відбирає у дитини технічну можливість до спілкування з батьком за допомогою засобів телефонного чи онлайн відозв`язку. У позовній зазначає, що батько належно виконує свої обов`язки з утриманий дитини, не зловживає алкогольними напоями або наркотичними засобами, має врівноважений характер та є здоровим. Оскільки матір, чинить перешкоди батькові у спілкуванні з дитиною (у доступний для нього спосіб) очевидно, що між батьками не досягнуто згоди щодо участі у вихованні дитини кожного з них. Тому, враховуючи характер стосунків, які склались між батьками дитини, а також вік дитини, територіальну віддаленість батька від місця постійного проживання дитини, з метою забезпечення прав дитини, буде доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини встановити способи участі батька у вихованні сина, без тривалої зміни звиклого способу життя дитини. Враховуючи вищевикладене, із посиланням на вимоги ст. 159 СК України просить визначити наступні способи участі ОСОБА_1 у вихованні дитини - ОСОБА_3 , 2013 року народження, необмежене спілкування ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , засобами телефонного, поштового, електронного га іншого зв`язку, спілкування та проведення часу за місцем проживання батька або для сумісного відпочинку та оздоровлення дитини - десять днів влітку.

11.12.2019 року відкрито провадження у справі.

17.02.2020 ОСОБА_2 подала відзив на позовну заяву у якому просить у позові ОСОБА_1 відмовити за безпідставністю. Зазначає, що твердження ОСОБА_1 відносно чинення нею перешкод у його спілкуванні із їх сином ОСОБА_5 є голослівними та не підтверджуються жодними доказами. Вона ніколи не чинила перешкод у спілкуванні з дитиною, так як розуміє що синові потрібен батько, батьківська опіка та любов, батьківське виховання. Натомість сам відповідач уникає зустрічей та спілкування з сином.

25.05.2020 залучено до участі у справі третю особу відділ служби у справах дітей Сихівського району управління Служби у справах дітей Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

25.06.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Сторони та третя особа в судове засідання не з`явилися, подали заяви про розгляд спрви у їх відсутності.

Суд, дослiдивши письмові докази, дійшов до наступного висновку.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.6).

Дитина проживає з матір`ю - ОСОБА_2 - відповідачкою по справі (а.с.7).

Позивач, як батько, намагається приймати участь в житті та вихованні дитини, однак вважає, що через перешкоди, які чинить відповідачка, він не в повному обсязі реалізує своє право на участь в житті та вихованні дитини, тому просить встановити чіткий регламент його спілкування та зустрічей із сином.

Суд бере до уваги те, що відповідачка не заперечує проти спілкування в телефонному режимі та зустрічей позивача з дитиною, наголошує, що не чинить перешкод в спілкуванні з сином, однак зазначила, що після спілкування по телефону з батьком дитина перебуває в пригніченому стані, засмучена.

Із позицій сторін, яка викладена ними в письмових доказах, суд вважає, що батьки не можуть прийти до обопільної згоди в порядку участі у вихованні дитини, тому дане питання може бути вирішене в судовому порядку.

Вiдповiдно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до ч.2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Частиною 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці .

Статтею 153 СК України передбачено, що мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно доч.1,ч.2 ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Статтею 157 СК України передбачено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до ст. 159 СК України якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні із дитиною та у її вихованні, зокрема, якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

Виходячи з того, що ст.ст. 153 , 157 СК України передбачають безумовне право батька на безперешкодне спілкування з дитиною, однак сторони не можуть дійти згоди щодо участі позивача у вихованні дитини, суд вважає, що є всі правові підстави для задоволення позову.

Суд відзначає, що сторони неодноразово відкидали пропозиції суду мирним шляхом врегулювати спірні правовідносини та забезпечити участь обох батьків у вихованні дитини виходячи, в першу чергу, з інтересів останньої.

Суд вважає, що батько дитини має право на спілкування з нею, однак це не повинно заважати нормальному розвитку дитини.

Враховуючи інтереси дитини, її малолітній вік, психічний та фізичний стан, розпорядок дня та необхідність підтримки родинних відносин та з врахуванням висновку відділу Служби у справах дітей Сихівського району управління Служби у справах дітей Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради про визначення способу участі ОСОБА_1 у вихованні сина ОСОБА_5 , суд вважає, що для спілкування батька з дитиною доцільно встановити наступний спосіб участі батька у вихованні та спілкуванні з його дитиною:

-необмежене спілкування засобами телефонного, поштового, електронного та іншого зв`язку;

- спілкування та проведення часу за місцем проживання батька або для спільного відпочинку та оздоровлення дитини - десять днів влітку за погодженням з матір`ю.

На підставі ст.ст. 150 , 153 , 155 , 157 , 159 Сімейного Кодексу України , ст. 12 Закону України Про охорону дитинства , керуючись ст.ст. 7 , 8 , 10 , 12 , 13 , 141 , 258-259, 263-265 ЦПК України, суд , -

у х в а л и в:

позов задоволити.

Визначити спосіб участі батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у вихованні дитини - сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановивши такий порядок спільного проведення часу для дозвілля та спілкування з дитиною:

-необмежене спілкування засобами телефонного, поштового, електронного та іншого зв`язку;

- спілкування та проведення часу за місцем проживання батька або для спільного відпочинку та оздоровлення дитини - десять днів влітку за погодженням з матір`ю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п.15.5 п.15 п.1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована АДРЕСА_2 .

Третя особа - відділ Служби у справах дітей Сихівського району управління Служби у справах дітей Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, місце знаходження м.Львів, Проспект Червоної Калини,66.

Треті особа - орган опіки та піклування Бродівської РДА, код ЄДРПОУ 25262824, місце знаходження м.Броди, вул.Юридика,2.

Повний текст рішення суду складено 10 грудня 2020 року.

Суддя А.О.Бунда

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93454487
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у вихованні та спілкуванні з дитиною визначення способу участі у вихованні дитини, суд

Судовий реєстр по справі —439/1766/19

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні