Ухвала
від 09.12.2020 по справі 398/4534/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/4534/20

провадження №: 2/398/2086/20

УХВАЛА

"09" грудня 2020 р. суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області Авраменко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області, Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, Товариство з обмеженою відповідальністю АПК Артем , про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області, Олександрійська районна державна нотаріально контора Кіровоградської області, Товариство з обмеженою відповідальністю АПК Артем , про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 6,05 га, розташованої на території Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Дослідивши позовну заяву та додані документи, суддя приходить до висновку, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Позивачем заявлено дві позовні вимоги немайнового (про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним та про визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним) та майнового (про визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки) характеру.

Частиною 3 статті 6 Закону України Про судовий збір встановлено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Враховуючи, що позов, поданий ОСОБА_1 , містить дві вимоги немайного характеру та одну вимогу майнового характеру, то позивач повинен сплатити судовий збір за кожну вимогу немайнового характеру окремо та за вимогу майнового характеру за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до п. п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, підлягає сплаті судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік встановлено, що в 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2020 року становить 2 102,00 грн.

Частиною 4 ст. 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

При цьому, позивачем на підтвердження сплати судового збору надано квитанцію про сплату судового збору в розмірі 840,80 грн. та суд враховує зазначений судовий збір як сплату за одну позовну вимогу немайного характеру - про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним.

Отже, враховуючи, що позов містить дві вимоги немайнового характеру, то позивачу необхідно сплатити судовий збір за другу позовну вимогу немайнового характеру (про визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним) - встановлення факту неправомірного набуття і збереження частки спадкового майна - в розмірі 840,80 грн. (2 102,00 грн. х 0,4 = 840,80 грн.).

В позовній заяві ОСОБА_1 зазначає, що поданий позов є немайнового характеру.

В той же час, відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності - дійсною вартістю нерухомого майна.

При цьому, позовна заява повинна містити ціну позову, щодо вимог майнового характеру (п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України).

Порядок оцінки землі визначено Законом України Про оцінку земель .

Відповідно до п. п. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, підлягає сплаті судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що вимога позивача про визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки є вимогою майнового характеру, а відтак позивач повинен був зазначити у позові ціну позову, яка складає дійсну вартість 1/2 частини спірної земельної ділянки та сплати судовий збір в розмірі, передбаченому п. п. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір .

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків, а саме: позивачу необхідно надати до суду заяву про усунення недоліків, в якій зазначити ціну позову, виходячи з вартості 1/2 частини спірної земельної ділянки, звіт про грошову оцінку спірної земельної ділянки (в кількості примірників відповідно до кількості учасників справи), докази сплати судового збору за вимогою немайнового характеру про визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним в розмірі 840,80 грн. та за вимогою майнового характеру про визнання права власності на 1/2 частину спірної земельної ділянки в розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Керуючись ст. ст. 185, 260 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області, Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, Товариство з обмеженою відповідальністю АПК Артем , про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки, залишити без руху.

Запропонувати позивачу у десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали надати до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області заяву про усунення недоліків, в якій зазначити ціну позову, виходячи з вартості 1/2 частини спірної земельної ділянки, звіт про грошову оцінку спірної земельної ділянки (в кількості примірників відповідно до кількості учасників справи), оригінал квитанції про сплату судового збору за вимогу немайнового характеру про визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним в розмірі 840,80 грн. та оригінал квитанції про сплату судового збору за вимогу майнового характеру про визнання права власності на 1/2 частину спірної земельної ділянки в розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за наступними реквізитами:

отримувач коштів: Олександр.УК/м.Олександрія/22030101

код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37 94 45 84

банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

код банку отримувача (МФО): 89 99 98

рахунок отримувача: 31 21 52 06 01 10 06

код класифікації доходів бюджету: 22030101 Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)

призначення платежу: Судовий збір, за позовом


(ПІБ позивача), Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 02896816

або докази звільнення від сплати судового збору.

Роз`яснити позивачу, якщо вона відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.В.Авраменко

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93544748
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частину земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —398/4534/20

Рішення від 27.07.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Рішення від 27.07.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні