Ухвала
від 16.01.2021 по справі 398/4534/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/4534/20

провадження №: 2/398/704/21

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

"16" січня 2021 р. суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області Авраменко О.В. розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1 (адреса місця проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 )

до ОСОБА_2 (адреса місця проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_2 ),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору:

Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області(адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Попельнасте, вул. Соборна, буд. 3),

Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області (адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. 6-го Грудня, буд. 138),

Товариство з обмеженою відповідальністю АПК-Артем (адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Протопопівка, пров. Інгульський, буд.2А),

про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частку земельної ділянки в порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області, Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, Товариство з обмеженою відповідальністю АПК-Артем , про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частку земельної ділянки площею 6,05 га, розташованої на території Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, в порядку спадкування за законом.

Ухвалою суду від 09 грудня 2020 року позовну заяву залишено без руху з наданням позивачу строку на усунення недоліків.

Станом на 16 січня 2021 року позивачем недоліки позовної заяви усунуто. Крім того, позивачем подано клопотання про відстрочення сплати судового збору, оскільки розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік.

Щодо клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору, суддя зазначає наступне.

У цій справі за подачу позовної заяві позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2 522,40 грн. При цьому, позивачем сплачено судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Відповідно до ст. 136 ЦПК України та ст. 8 Закону України Про судовий збір суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Зокрема, сплату судового збору може бути відстрочено за умови, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік (п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір ).

З наданих позивачем документів вбачається, що його дохід за попередній рік склав 29 197,54 грн. Тобто розмір судового збору, що підлягає сплаті у цій справі (2 522,40 грн.), перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача (1 459,88 грн.).

Отже, суддя приходить до висновку про можливість відстрочення позивачу сплати судового збору у цій справі до ухвалення судового рішення.

15 січня 2021 року до суду надійшла відповідь про зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України справа підсудна Олександрійському міськрайонному суду Кіровоградської області.

Позовна заява подана з додержанням вимог ЦПК України, відсутні підстави, визначені статтями 185 - 186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі.

Оскільки, відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування, то ця справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Разом з позовною заявою від представника позивача - адвоката Боровського В.А. надійшло клопотання про витребування у Олександрійської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи предмет спору та обставини, які входять до предмету доказування у цій справі, суд приходить висновку, що представник позивача вказав обставини, для підтвердження яких необхідно витребувати докази та неможливість самостійно подати докази, а отже клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 84, 136, 187, 260, 274 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору в розмірі 1 681,60 грн. до ухвалення судового рішення у цій справі.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Попельнастівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області, Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, Товариство з обмеженою відповідальністю АПК-Артем , про визнання свідоцтва про право власності на спадщину за законом частково недійсним, визнання державного акту про право власності на земельну ділянку недійсним, визнання права власності на 1/2 частку земельної ділянки в порядку спадкування за законом.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 19 лютого 2021 року об 11 год. 30 хв. в приміщенні Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області (вул. Г. Сокальського, 76, м. Олександрія), про що повідомити учасників справи.

Направити учасникам справи копію ухвали про відкриття провадження у справі, а відповідачу та третім особам також копію позовної заяви з додатками.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов, який має відповідати вимогам ч. ч. 3 - 6 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання пояснень на позовну заяву, які мають відповідати вимогам ч. ч. 3 - 5 ст. 178, ст. 181 ЦПК України, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Клопотання представника позивача - адвоката Боровського В.А. про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Олександрійської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області:

- інформацію (витяг) про відкриті спадкові справи після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та належним чином завірені копії спадкових справ, якщо такі заведені після її смерті;

- інформацію (витяг) щодо заповітів, складених ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та їх належним чином завірені копії.

Визначити Олександрійській міської державній нотаріальній конторі строк для подання витребуваних доказів до 10 лютого 2021 року.

Роз`яснити Олександрійській районній державній нотаріальній конторі Кіровоградської області, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud1118/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Авраменко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.01.2021
Оприлюднено18.01.2021
Номер документу94182883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/4534/20

Рішення від 27.07.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Рішення від 27.07.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Коліуш Г. В.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні