Ухвала
від 16.12.2020 по справі 200/11638/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16 грудня 2020 р. Справа №200/11638/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Бєломєстнов О.Ю., ознайомившись з позовною заявою Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, за участю третьої особи: Запорізького управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про визнання незаконними дії, визнання протиправною та скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

11.12.2020 року позивач - Державне підприємство «Вугільна компанія »Краснолиманська» (код ЄДРПОУ: 31599557, місцезнаходження: Донецька область, м.Покровськ, м.Родинське, вул. Перемоги, 9) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ: 33743494, місцезнаходження: м. Київ, вул. Городецького, 13), за участю третьої особи: Запорізького управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (код ЄДРПОУ: 40980046, місцезнаходження: м. Запоріжжя-35, проспект Соборний, 190-а), у якій просить:

- визнати незаконними дії державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України щодо винесення постанови від 11.11.2020 року про арешт коштів боржника на банківському рахунку Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритому в Акціонерному товаристві «ТАСКОМБАНК» та банківських рахунках відокремлених підрозділів Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритих в АТ АКБ «КОНКОРД» та АТ «Мегабанк» ;

- визнати протиправною та скасувати постанову виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України від 11.11.2020 року ВП № 56223709 про арешт грошових коштів, що містяться на банківському рахунку Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритому в Акціонерному товаристві «ТАСКОМБАНК» та банківських рахунках відокремлених підрозділів Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритих в АТ АКБ «КОНКОРД» та АТ «Мегабанк» .

При вирішенні питання про прийняття позовної заяви до провадження, досліджуючи зміст та обґрунтованість позовної заяви та наданих документів до позовної заяви, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Згідно частини 1 та 2 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

При цьому, відповідно до ч. 1, 2 ст. 287 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналась або повинна була дізнатись про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких грунтуються позовні вимоги.

Втім, позивачем не додано до позовної заяви доказів щодо дати отримання спірної постанови. Зважаючи на це судом не може бути встановлене додержання позивачем вимог вказаних норм КАС України щодо строків звернення до суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 161 КАС України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Зважаючи на це суд звертає увагу позивача, що у разі пропуску строку звернення до суду він має надати клопотання про поновлення вказаного строку та докази поважності причин його пропуску.

Крім того, згідно ч. 3 ст. 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 5 Закону України Про судовий збір позивача не звільнено від сплати судового збору за подання даного адміністративного позову.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року №3674-VI зі змінами та доповненнями(далі Закон № 3674) судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до адміністративного суду адміністративного позову суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою-підприємцем немайнового характеру справляється судовий збір - 1 розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

У відповідності до Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік від 14.11.2019 року № 294-IX розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року складає 2102 грн.

У позовній заяві позивачем заявлено вимогу немайнового характеру.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Разом з тим, позивачем до позовної заяви не надано квитанцію про сплату судового збору, що підтверджується актом за № 1183 від 11.12.2020 року, складеного працівниками Донецького окружного адміністративного суду.

Також відповідно до ч. 1 ст. 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті (звернення до суду суб`єкта владних повноважень).

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач - Державне підприємство «Вугільна компанія »Краснолиманська» - не є суб`єктом владних повноважень.

Відтак у даному випадку ч. 2 ст. 161 КАС України не застосовується, і позивач повинен надати копію позовної заяви разом з доданими до неї документами для відповідача та третьої особи, що передбачено вимогам ч. 1 ст. 161 КАС України.

З огляду на викладене є достатні підстави для залишення позовної заяви без руху та надання строку для усунення її недоліків, у встановлений судом строк.

Згідно з частиною 1 статті 169 КАС України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Крім того, згідно до п. 1 ч. 4 ст. 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом:

- докази щодо дати отримання спірної постанови, а у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду - надання заяви про поновлення строку звернення до адміністративного суду та доказів поважності причин його пропуску;

- надання суду доказів сплати судового збору у розмірі 2102,00 грн., про що надати оригінал квитанції до суду;

- копії позовної заяви разом з доданими до неї документами для відповідача та третьої особи.

Судовий збір в сумі 2102,00 грн. має бути сплачено на рахунок UA408999980313121206084005075 , отримувач Слов`янське УК/м.Слов`янськ/22030101, код отримувача (код ЄДРПОУ) 37803368, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: 101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до ч.3 ст.169 КАС України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 243, 248, 256, 293, 295 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, за участю третьої особи: Запорізького управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про визнання незаконними дії, визнання протиправною та скасування постанови - залишити без руху.

Встановити позивачу строк - 10 днів з моменту отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання:

- доказів щодо дати отримання спірної постанови, а у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду - надання заяви про поновлення строку звернення до адміністративного суду та доказів поважності причин його пропуску;

- доказів сплати судового збору у розмірі 2102,00 грн., про що надати оригінал квитанції до суду;

- копії позовної заяви разом з доданими до неї документами для відповідача та третьої особи.

У разі не усунення недоліків позовної заяви, яку залишено без руху, вона повертається позивачеві.

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Бєломєстнов О.Ю.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93624768
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/11638/20-а

Рішення від 29.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 25.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Постанова від 09.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Постанова від 09.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 16.12.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні