Ухвала
від 25.03.2021 по справі 200/11638/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони

25 березня 2021 р. Справа №200/11638/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бєломєстнова О.Ю.

при секретарі: Щербак Ю.В.

за участю сторін:

представника позивача - Дорофієнко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Запорізького управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про визнання незаконними дії, визнання протиправною та скасування постанови,-

В С Т А Н О В И В:

11.12.2020 року позивач - Державне підприємство «Вугільна компанія »Краснолиманська» (код ЄДРПОУ: 31599557, місцезнаходження: Донецька область, м.Покровськ, м.Родинське, вул. Перемоги, 9) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ: 33743494, місцезнаходження: м. Київ, вул. Городецького, 13) у якому просило:

- визнати незаконними дії державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України щодо винесення постанови від 11.11.2020 року про арешт коштів боржника на банківському рахунку Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритому в Акціонерному товаристві «ТАСКОМБАНК» та банківських рахунках відокремлених підрозділів Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритих в АТ АКБ «КОНКОРД» та АТ «Мегабанк» ;

- визнати протиправною та скасувати постанову виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України від 11.11.2020 року ВП № 56223709 про арешт грошових коштів, що містяться на банківському рахунку Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритому в Акціонерному товаристві «ТАСКОМБАНК» та банківських рахунках відокремлених підрозділів Державного підприємства «Вугільна компанія »Краснолиманська» , відкритих в АТ АКБ «КОНКОРД» та АТ «Мегабанк» .

Ухвалою суду від 16.12.2020 року позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк - 10 днів з моменту отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної

заяви. Ухвалою суду від 11.01.2021 року позовну заяву повернуто позивачу.

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 09.03.2021 року ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 11.01.2021 року у справі №200/11638/20-а скасовано, направлено справу до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 22.03.2021 року відкрито провадження у справі. Крім того, залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Запорізьке управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

25.03.2021 року засобами електронного зв`язку представником Східного Міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків надано клопотання про здійснення процесуального правонаступництва, а саме заміни третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Запорізьке управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на його правонаступника - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079). Клопотання мотивовано тим, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року № 537 прийнято рішення реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби; визначити територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної Фіскальної служби, що реорганізуються. В додатку 2 до вказаної постанови КМУ зазначено, що Офіс великих платників Державної фіскальної служби приєднується до Офісу великих платників ДПС. Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.10.2019 року №1005898188, 30.07.2019 року внесений запис в Єдиному державному реєстрі про державну реєстрацію Офісу великих платників податків ДПС (код ЄДРПОУ 43141471) як юридичної особи.

В ч.4 п.1 Положення про офіс великих платників податків ДПС зазначено, що Офіс ВПП є правонаступником майна, прав та обов`язків Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України № 893 від 30.09.2020 року Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно визначеного Кабінетом Міністрів переліку. До переліку ліквідованих територіальних органів Державної податкової служби входить і Офіс великих платників податків ДПС. В той же час, на базі ліквідованого Офісу великих платників податків ДПС та його територіальних управлінь утворено нові управління по роботі з великими платниками податків, зокрема й Східне Міжрегіональне управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, яке створено 30.09.2020 року, про що міститься відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за №1000741030008085321.

Міжрегіональне управління є правонаступником майна, прав та обов`язків Офісу великих платників податків ДПС (код ЄДРПОУ 43141471) у відповідних сферах діяльності. Таким чином, Східне Міжрегіональне управління ДПС почало діяльність, як орган виконавчої влади, та є правонаступником Офісу великих платників податків ДПС.

Відповідно до приписів ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив. У разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Запорізьке управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на його правонаступника - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079) - підлягає задоволенню.

Згідно ч. 2 ст. 121 КАС України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З метою забезпечення дотримання принципу змагальності та враховуючи відкладення розгляду справи, суд вважає за необхідне продовжити відповідачу та третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, строк надання відзиву на позовну заяву та пояснень.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3, 6 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

З урахуванням наведеного та для повного і всебічного з`ясування всіх обставин цієї справи, суд доходить висновку про необхідність зобов`язати відповідача та третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, надати документи витребувані ухвалою про відкриття провадження у справі.

Враховуючи таке неможливість, керуючись статтями 52, 243, 248, 287 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Східного Міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про здійснення процесуального правонаступництва - задовольнити.

Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Запорізьке управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на його правонаступника - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079).

Відкласти судове засідання на 29 березня 2021 року о 13 годині 30 хвилин, яке відбудеться у приміщенні суду за адресою: м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1.

Продовжити відповідачу та третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, строк надання відзиву на позовну заяву та пояснень до 29 березня 2021 року.

Зобов`язати відповідача та третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, у строк до 29.03.2021 року надати документи, витребувані ухвалою про відкриття провадження у справі.

Явка представників сторін у судове засідання не є обов`язковою.

Повний текст ухвали виготовлений протягом 5 днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини ухвали.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Донецький окружний адміністративний суд.

Суддя Бєломєстнов О.Ю.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.03.2021
Оприлюднено29.03.2021
Номер документу95809821
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/11638/20-а

Рішення від 29.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 25.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Постанова від 09.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Постанова від 09.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

Ухвала від 16.12.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні