Ухвала
від 18.12.2020 по справі 2-970/11
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 2-970/11 6/335/312/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2020 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Воробйова А.В., за участю секретаря судового засідання Барсукової В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжя в залі суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Олком-Лізинг про заміну сторони у виконавчому провадженні у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит в особі філії Запорізьке РУ АТ Фінанси та кредит до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2020 року до суду надійшла заява ТОВ Олком-Лізинг , в якій заявник просить замінити сторону вибулого стягувача Публічне акціонерне товариство „Банк „Фінанси та кредит» на його правонаступника ТОВ Олком-Лізинг у справі № 2-970/11.

В обґрунтування заяви посилався на те, що 11.05.2011 року заочним рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя справі № 2-970/11 позовні вимоги ПАТ Банк Фінанси та Кредит до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задоволено. Стягнено солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь АТ „Банк „Фінанси та Кредит» в особі Філії „Запорізьке РУ»АТ „Банк Фінанси та кредит» заборгованість за кредитним договором у розмірі 748014 гривень 43 копійок, судовий збір у розмірі 1700 гривень, витрати на інформаційно технічне забезпечення у розмірі 120 гривень. На теперішній час рішення суду про стягнення заборгованості не виконано.

14.09.2020 року відбувся аукціон з продажу Кредитного портфелю ПАТ Банк Фінанси та Кредит , що складається з прав вимоги та інших майнових прав за 224 кредитними договорами фізичних осіб, що забезпечені іпотекою, транспортними засобами та іншою заставою. Лот № GL3N219036. Переможцем аукціону визначено ТОВ Олком-Лізинг , код за ЄДРПОУ 40001502.

09.10.2020 року, між ПАТ Банк Фінанси та Кредит та ТОВ Олком-Лізинг укладено Договір про відступлення прав вимоги, за яким в порядку га на умовах, визначених цим Договором. Банк відступив Новому кредитору належні Банку права вимоги, а Новий кредитор набув права вимоги Банку до позичальників та/або поручителів, зазначених у Додатках № 1.2 до нього Договору, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов»язки Боржників. за кредитними договорами (договорами про надання кредиту(овердрафту)), договорами застави та договорами поруки, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстрів у Додатках № 1,2 до цього Договору.

09.10.2020 року, між ПАТ Банк Фінанси та Кредит та ТОВ Олком-Лізинг укладено Договір про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки та застави, за яким в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк відступив Новому кредитору належні Банку права вимоги, а Новий кредитор набув права вимоги Банку до Іпотекодавців (Заставодавців), зазначених у Додатку № 1 до цього Договору, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників, за договорами іпотеки (іпотечними договорами), з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них. згідно реєстру у Додатку №1 до цього Договору.

Наразі ТОВ ОЛКОМ-ЛІЗИНГ є правонаступником ПАТ Банк Фінанси та Кредит за Кредитним договором № 3-4572-097К від 21.09.2007 року , укладеним з ОСОБА_1 .

Окрім права вимоги за Кредитним договором № 3-4572-097К від 21.09.2007 року ТОВ ОЛКОМ-ЛІЗИНГ набуло права вимоги за договорами забезпечення, а саме: договором іпотеки № 3-4572-0971 від 21.09.2007 року, посвідченим приватним нотаріусом Запорізького районного нотаріального округу Банковською Ю.В. (зареєстровано в реєстрі за № 3269), та договором поруки № 3-4572-097П від 21.09.2007 року.

На підставі викладеного представник ТОВ Олком-Лізинг просить замінити сторону виконавчого провадження у справі №2-970/11 із Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит на його правонаступника ТОВ Олком-Лізинг за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, що не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, згідно вимог ст.442 ч.3 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи встановив наступне.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Судом встановлено, що 11.05.2011 року заочним рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя справі № 2-970/11 позовні вимоги ПАТ Банк Фінанси та Кредит до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задоволено. Стягнено солідарно з ОСОБА_1 .. ОСОБА_2 на користь АТ Банк "Фінанси та Кредит" в особі Філії Запорізьке РУ`АТ Банк Фінанси та кредит (69037 м. Запоріжжя вул. 40 років Радянської України. 39 р/р НОМЕР_1 в Філії ЗРУ АТ Банк Фінанси та кредит МФО 313731 ЄДРПО 25821086) заборгованість за кредитним договором у розмірі 748014 гривень 43 копійок, судовий збір у розмірі 1700 гривень, витрати на інформаційно технічне забезпечення у розмірі 120 гривень. На теперішній час рішення суду про стягнення заборгованості не виконано.

14.09.2020 року відбувся аукціон з продажу Кредитного портфелю ПАТ Банк Фінанси та Кредит , що складається з прав вимоги та інших майнових прав за 224 кредитними договорами фізичних осіб, що забезпечені іпотекою, транспортними засобами та іншою заставою. Лог № ОЬЗ№ 19036. Переможцем аукціону визначено ТОВ Олком-Лізинг , код за ЄДРПОУ 40001502.

09.10.2020 року, між ПАТ Банк Фінанси та Кредит та ТОВ Олком-Лізинг укладено Договір про відступлення прав вимоги, за яким в порядку га на умовах, визначених цим Договором. Банк відступив Новому кредитору належні Банку права вимоги, а Новий кредитор набув права вимоги Банку до позичальників та/або поручителів, зазначених у Додатках № 1.2 до нього Договору, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників. за кредитними договорами (договорами про надання кредиту(овердрафту)), договорами застави та договорами поруки, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстрів у Додатках № 1,2 до цього Договору.

09.10.2020 року, між ПАТ Банк Фінанси та Кредит та ТОВ Олком-Лізинг укладено Договір про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки та застави, за яким в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк відступив Новому кредитору належні Банку права вимоги, а Новий кредитор набув права вимоги Банку до Іпотекодавців (Заставодавців), зазначених у Додатку № 1 до цього Договору, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників, за договорами іпотеки (іпотечними договорами), з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них. згідно реєстру у Додатку №1 до цього Договору.

Наразі ТОВ ОЛКОМ-ЛІЗИНГ є правонасгупником ПАТ Банк Фінанси та Кредит за кредитним договором № 3-4572-097К від 21.09.2007 року , укладеним з ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного пронесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України передбачено можливість заміни кредитора у зобов`язанні внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), що являє собою договірну передачу зобов`язальних вимог первісного кредитора новому кредиторові.

У відповідності зі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зі змісту 512, 513 ЦК України слідує, що зміна кредитора у зобов`язанні здійснюється шляхом оформлення між первісним кредитором та новим кредитором відповідного договору в тій же самій формі, що і угода, за якою права відступаються. При цьому боржник не приймає ніякої участі в підписанні договору про відступлення та не є його стороною.

У відповідності до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Оскільки процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу, а примусове виконання рішення суду є його завершальною стадією, то ч.. 5 ст. 15 Закон України Про виконавче провадження , передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 442 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до правової позиції, висловленої Верховним Судом України в постанові від 20.11.2013 (справа № 6-122цс13), заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача. Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України ).

Отже, аналізуючи досліджені у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що заява про заміну сторони у виконавчому провадженні обґрунтована, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Олком-Лізинг про заміну сторони у виконавчому провадженні у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит в особі філії Запорізьке РУ АТ Фінанси та кредит до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Замінити стягувача (ПАТ БАНК ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ , код ЄДРПОУ: 09807856, місцезнаходження: 04112, м. Київ, вул. Дегтярівська, 48), у справі № 2-970/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит в особі філії Запорізьке РУ АТ Фінанси та кредит до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 3-4572- 097К від 21.09.2007 року та звернення стягнення на предмет іпотеки, на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю ОЛКОМ-ЛІЗИНГ , код ЄДРПОУ: 40001502, місцезнаходження: 79018, Львівська обл., м. Львів, площа Липнева, буд. 9, р/р IВАN НОМЕР_2 в АБ КЛІРИНГОВИЙ ДІМ , МФО 300647.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя: А.В.Воробйов

Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93691315
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-970/11

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Рішення від 08.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Рішення від 08.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні