Ухвала
від 17.05.2021 по справі 2-970/11
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


6/381/64/21

2-970/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2021 року Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Соловей Г.В.,

з участю секретаря Момот Л.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Фастів Київської області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ про заміну стягувача у виконавчому листі та поновлення строків для його пред`явлення, -

ВСТАНОВИВ:

06.05.2021 року, заявник ТзОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ звернулося до суду з заявою про заміну стягувача у виконавчому листі та поновлення строків для його пред`явлення посилаючись на те, що рішенням Фастівського міськрайонного суду Київської області від 22.06.2011 року стягнуто з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ПАТ КБ Надра заборгованості за кредитним договором у розмірі 23573,27 грн. На виконання вказаного рішення судом видано виконавчий лист. На підставі договору про відступлення прав вимоги від 05.08.2020 року право вимоги за кредитним договором № 15/П/31/2007/840 від 13.04.2007 року перейшло до ТзОВ ФК Дніпрофінансгруп . В подальшому за договором про відступлення прав вимоги № GL48N718070_blank_01 від 30.09.2020 року право вимоги за вказаним кредитним договором перейшло до ТОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ . В матеріалах кредитної справи, яку було передано новому кредитору було встановлено наявність оригіналу виконавчого листа по справі № 2-970/11, проте на момент звернення заявника з даною заявою до суду, строк пред`явлення виконавчого листа пропущений, у зв`язку з чим, заявник просить замінити стягувача з ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТзОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ та поновити строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

В судове засідання представник ТзОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ не з`явився, у заяві просить розглянути справу за його відсутності.

В судове засідання боржники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлялися вчасно та належним чином, причини неявки суду не відомі.

В судове засідання заінтересовані особи ТзОВ ФК Дніпрофінансгруп , та ПАТ КБ Надра не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлялися вчасно та належним чином, причини неявки суду не відомі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи та дослідивши докази по справі, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

При розгляді справи, судом встановлено, що рішенням Фастівського міськрайонного суду Київської області від 22.06.2011 року стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ВАТ КБ Надра заборгованість за кредитним договором № 15/П/31/2007/840 від 13.04.2007 року в розмірі 23573,27 грн., державне мито у розмірі 235,73 грн., та витрати на ІТЗ в розмірі 120 грн.

На виконання вказаного рішення Фастівським міськрайонним судом Київської області 11.05.2012 року видано виконавчі листи.

05.08.2020 року між ПАТ КБ Надра та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп був укладений договір про відступлення прав вимоги № GL48N718070_blank, за умовами якого новий кредитор набув право вимоги Банку до позичальників, згідно Додатку № 1 до Договору, зокрема і до ОСОБА_1 , ОСОБА_2

30.09.2020 року між ТОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп був укладений договір про відступлення прав вимоги № GL48N718070_blank,_1 за умовами якого новий кредитор набув право вимоги Банку до позичальників, згідно Додатку № 1 до Договору, зокрема і до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Положеннями п. 1 ч. 2 ст.11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесу.

Так, за положеннями ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Виходячи із норм пунктів 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається і поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України, за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є особа, що отримала від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися не лише у відкритому виконавчому провадженні, тому що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям попередника після ухвалення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником.

Крім того, норма ст. 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Отже, звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та ч. 5 ст. 15 Про виконавче провадження .

Таким чином, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

На підставі викладеного, суд вважає можливим замінити стягувача з ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТзОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ .

Частиною 6 ст.12 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Частиною 1 ст. 433 ЦПК України, передбачено, що разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Виходячи з аналізу вищевказаних норм права, суд при вирішенні питання про поновлення строку для пред`явлення до виконання виконавчого документа, виданого на підставі судового рішення, повинен з`ясувати питання щодо причин пропуску цього строку та залежно від характеру цих причин зробити висновок про їх поважність чи неповажність, а відтак дійти висновку про наявність чи відсутність підстав для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Перелік причин, які слід вважати поважними, законодавцем не зазначено, а тому суд дає оцінку поважності причин за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у заяві доказів.

Таким чином, новий стягувач ТзОВ БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ був об`єктивно позбавлений можливості пред`явити виконавчий лист до виконання, а відтак строк пропущено з поважних причин, у звязку з чим підлягає поновленню.

Керуючись 433,442 ЦПК України, на підставі ЗУ Про виконавче провадження , суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ про заміну стягувача у виконавчому листі та поновлення строків для його пред`явлення задовольнити.

Замінити сторону стягувача Публічне акціонерне товариство Комерційний Банк Надра на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю БРАЙТ ІНВЕСТМЕНТ (код ЄДРПОУ - 43115064, адреса: 49019, м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 54, офіс 402) у виконавчих листах Фастівського міськрайонного суду Київської області від 11.05.2012 року № 2-970/2011 про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ВАТ КБ Надра заборгованість за кредитним договором № 15/П/31/2007/840 від 13.04.2007 року в розмірі 23573,27 грн., державне мито у розмірі 235,73 грн., та витрати на ІТЗ в розмірі 120 грн.

Поновити пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчих листів Фастівського міськрайонного суду Київської області від 11.05.2012 року № 2-970/2011.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі через суд першої інстанції апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя Г.В.Соловей

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено18.05.2021
Номер документу96959725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-970/11

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Рішення від 08.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Рішення від 08.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні