Ухвала
від 24.12.2020 по справі 440/3845/19
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

24 грудня 2020 р.Справа № 440/3845/19 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Жигилія С.П.,

Суддів: Русанової В.Б. , Перцової Т.С. ,

розглянувши заяву представника Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" про передачу справи за встановленою юрисдикцією у справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт" на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 22.05.2020 року по справі № 440/3845/19

за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА"

до Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Державного реєстратора виконавчого комітету Глобинської міської ради Стрілець Валентини Іванівни, Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" треті особи Криворудська сільська рада Семенівського району Полтавської області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт"

про скасування державної реєстрації,зобов`язання вчинити певні дії та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 22.05.2020 року частково задоволено позов Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" до Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Державного реєстратора виконавчого комітету Глобинської міської ради Стрілець Валентини Іванівни, Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" треті особи Криворудська сільська рада Семенівського району Полтавської області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт" про скасування державної реєстрації,зобов`язання вчинити певні дії та скасування рішення.

На зазначене рішення Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт" подано апеляційну скаргу.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 08.12.2020 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт" задоволено, рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 22.05.2020 року по справі № 440/3845/19 скасовано. Провадження у справі № 440/3845/19 за адміністративним позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" до Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Державного реєстратора виконавчого комітету Глобинської міської ради Стрілець Валентини Іванівни, Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" треті особи: Криворудська сільська рада Семенівського району Полтавської області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт" про скасування державної реєстрації, зобов`язання вчинити певні дії та скасування рішення закрито. Роз`яснено позивачеві, що справа підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, в зв`язку з чим, Приватне сільськогосподарське підприємство "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" має право звернутися протягом 10 днів з дня отримання відповідної постанови до Другого апеляційного адміністративного суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

17.12.2020 року до Другого апеляційного адміністративного суду надійшла заява представника Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" про направлення справи за встановленою юрисдикцією до Господарського суду Полтавської області.

Вирішуючи заяву, суд керується ч. 1 ст. 239 Кодексу адміністративного судочинства України, у якій передбачено, що у разі закриття судом провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 238 цього Кодексу, суд за заявою позивача постановляє в порядку письмового провадження ухвалу про передачу справи до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків закриття провадження щодо кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства, чи передачі справи частково на новий розгляд або для продовження розгляду. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача, у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Господарського процесуального кодексу України, усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Виходячи з ч. 3 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Так, із матеріалів справи встановлено, що позовні вимоги Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська" полягають у скасуванні державної реєстрації земельної ділянки кадастровий номер 5324583200:00:003:0510 площею 280,6439 га, розташованої на території Криворудської сільської ради Семенівського району Полтавської області.

Тобто вимогами у даній адміністративній справі є зобов`язання Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області виключити з Державного земельного кадастру запис щодо державної реєстрації земельної ділянки кадастровий номер 5324583200:00:003:0510 площею 280,6439 га, розташованої на території Криворудської сільської ради Семенівського району Полтавської області.

Враховуючи викладене, дана справа підлягає розгляду в порядку господарського судочинства за правилами ст. 20 Господарського процесуального кодексу України Господарським судом Полтавської області як судом першої інстанції.

Зважаючи на викладене, колегія суддів дійшла висновку про задоволення вказаної заяви та направлення справи до Господарського суду Полтавської області.

Керуючись ст. 239 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "КРИВОРУДСЬКА" про передачу справи за встановленою юрисдикцією - задовольнити.

Направити матеріали справи № 440/3845/19 до Господарського суду Полтавської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя (підпис)Жигилій С.П. Судді (підпис) (підпис) Русанова В.Б. Перцова Т.С.

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93789197
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/3845/19

Постанова від 12.10.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Постанова від 12.10.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 26.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 24.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Постанова від 08.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Постанова від 08.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 23.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 23.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні