Ухвала
від 21.12.2020 по справі 524/7314/20
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/7314/20

Провадження № 1-кс/524/3397/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2020 року, слідчий суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні №1202017509000946 від 06.11.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 355 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні №1202017509000946 від 06.11.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 355 КК України.

На обґрунтування клопотання зазначила, що 05.11.2020 до Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області надійшли письмові повідомлення від директора КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» ОСОБА_4 та заступника директора з медичної частини КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» ОСОБА_5 . У них зазначено про те, що невідомі особи, за попередньою змовою групою осіб, які представились працівниками колекторського агентства «Фактор», примушували до виконання цивільно-правових зобов`язань з погрозою насильства.

У ходідосудового розслідуваннядопитано потерпілого,який повідомив, що у зв`язку із скрутним фінансовим становищем виникла необхідність в отриманні кредиту через мережу Інтернет близько року тому назад. Приблизно в листопаді 2019 року скористався кредитами «MYCREDIT» та «SOSCREDIT на суму 3000 грн. та 7500 грн. відповідно Планував їх повернути, однак не зміг цього зробити у зв`язку із відсутністю фінансової можливості. З його слів номери телефонів та даних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 під час оформлення кредиту він не давав. Також, з весни 2020 року представники колекторської фірми телефонували його матері та тітці (вказав в заяві на кредит як контактну особу) та його знайомим. Представники колекторського агентства наполягали на поверненні лікарні боргу та зазначали, що опишуть майно.

З листопаду цього року почались численні дзвінки за місцем роботи потерпілого в лікарню з приводу погашення боргу. Щодо телефонного «терору» лікарні повідомили з бухгалтерії цього медичного закладу. Через необхідність припинити неправомірні дії колекторів, він одразу сплатив частину боргу в розмірі 2000 грн. та в ході телефонної розмови повідомив про це колектора, який запевнив, що в разі погашення боргу дзвінки («обробка телефонних номерів») припиняться. Також, декілька разів спрацьовував автодозвон автовідповідача на його мобільний номер з пропозицією погасити борг в повному обсязі.

На даний час він погасив половину боргу та планує протягом двох місяців закрити це питання.

Діяльність колекторського агентства, яка полягала у численних, інколи безперервних телефонних дзвінках не давала йому повною мірою організувати своє життя та роботу, зважаючи на необхідність завжди бути на зв`язку через специфіку роботи (лікар-хірург).

Допитана свідок повідомила, що на її мобільний номер 04.11.2020, починаючи з 9:43 год. почали надходити телефонні дзвінки з 23 різних номерів ( НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_4 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_9 , НОМЕР_11 , НОМЕР_9 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_1 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 ) з інтервалом 2-7 хвилин. Вказані абонентські номери телефонували до кінця робочого дня приблизно до 16 год 37 хв. Наступного дня з 10 год 30 хв вже надходили телефонні дзвінки з прихованих номерів. Вхідні дзвінки на її мобільний номер надходили до вечірнього часу доби кожен день протягом 2 тижнів. Дзвінки також здійснювались на номер приймальні директора медичного закладу інтенсивного лікування близько 20 разів з 08.30 до 11.00, до відділу кадрів, в реєстратуру 15 разів з 08.30 до 10.40, до заступника директора з економічних питань. Вона з 02.11.2020 по 06.11.2020 включно перебувала у відпустці.

Чоловік, який телефонував 04.11.2020 представився на ОСОБА_6 з колекторського агентства «Фактор» (тел. НОМЕР_20 ) та вимагав сплатити заборгованість працівника лікарні - хірурга ОСОБА_7 . При цьому під час розмови поводився інколи агресивно, підвищував голос. В подальшому телефонували інші особи як чоловічої, так і жіночої статі, які вимагали у свідка сплатити борг за ОСОБА_7 . Останній працевлаштований на посаді лікаря-хірурга. З приводу його заборгованості свідок з ним не спілкувалась. Про будь-які фінансові борги лікаря-хірурга їй не відомо, поручителем будь-кого не являється.

По телефону секретар повідомила їй, що телефонував чоловік з кавказьким акцентом, який казав, що «він зараз приїде до лікарні та розбереться і що зараз він їм влаштує...».

Зазначені неправомірні дії паралізували її життя особисто та повністю заблокували нормальну діяльність лікарні. При цьому ні вона, ні підлеглі не могли повною мірою виконувати свої функціональні обов`язки. Рахує, що зазначені дії були моральним тиском, як на неї, так і на працівників лікарні.

Допитана інший свідок повідомила, що працює в КНМП «ЛІЛ Кременчуцька» секретарем, особисто знайома з ОСОБА_7 , який працює на посаді лікаря-хірурга у вищевказаному медичному закладі.

Після 08.00 години ранку на початку листопада місяця поточного року на мобільні телефони лікарні, а саме: приймальні директора КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька» (тел. НОМЕР_21 ), яка знаходяться за адресою: Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Павлова, 2 та до реєстратури консультативно-діагностичного центру почали поступати численні телефонні дзвінки. Другий секретар в приймальні, яка піднімала слухавку, повідомила, що телефонують щодо заборгованості, а через декілька дзвінків, які починались протягом кожних 4-5 хвилин, включила на голосний зв`язок і вона почула, що автовідповідач чоловічим голосом з кавказьким акцентом повідомляє наступну інформацію (не дослівно, у зв`язку із часом не пам`ятає): «треба сплатити борг і я зараз до вас виїжджаю». Вони не зрозуміли через чий саме борг телефонують. Вони перестали піднімати слухавку.

Згодом, до неї перетелефонувала заступник начальника КДЦ, та повідомила, що на телефон реєстратури безперервно телефонує автовідповідач з вищезазначеною вимогою і вона викликала поліцію. Представники колекторської фірми не припиняли телефонувати, чим паралізували діяльність закладу, так як ці телефони зазначені як контактні для пацієнтів для запису на прийом до лікарів, а також для родичів хворих, які перебувають в інфекційному відділенні лікарні.

Неможливість додзвонитись до закладу охорони здоров`я може призвести до негативних наслідків, як для підприємства в частині необґрунтованих звинувачень від громадян про неналежну організацію надання медичної допомоги та комунікації з населенням, так і для родичів пацієнтів та відвідувачів лікарні, які не зможуть вчасно отримати інформацію та своєчасно отримати медичні послуги, зважаючи на стрімке поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Приблизно о 11.00 годині зателефонував чоловік, який представився ОСОБА_6 з управління охорони здоров`я Полтавської ОДА та вона почула, що він хотів поспілкуватись з директором. Вона зрозуміла, що він надає неправдиву інформацію, так як такого управління не існує. Ця людина наполягала на наданні мобільного номеру директора медичного закладу. Остання запропонувала залишити його координати та пояснила, що директор у відпустці і на місці виконувач обов`язків ОСОБА_5 .

В той день до самого вечора продовжувались безперервні телефонні дзвінки автодозвону автовідповідача на телефон приймальні через кожні 4-5 хвилин, через що вони були вимушені поставити телефон на беззвучний режим.

Згодом, через кого саме вона не пам`ятає, дізналась, що телефонували з приводу боргу лікаря-хірурга ОСОБА_7 .

Діяльність колекторського агенства, яка полягала у численних, інколи безперервних телефонних дзвінках, не давала їй повною мірою організувати своє життя та роботу, зважаючи на необхідність завжди бути на зв`язку через специфіку роботи в лікарні.

Допитані в ході досудового розслідування інші свідки дали аналогічні за суттю показання щодо здійснення відносно них психологічного тиску з боку представників колекторського агентства з метою примушування до виконання цивільно-правових зобов`язань.

Досудовим розслідування встановлено, що ТОВ «КОЛЕКТОРСЬКЕ АГЕНСТВО «ФАКТОР» маскує свою діяльність та приміщення офісу, звідки здійснюються телефонні дзвінки на номери боржників. Воно відсутнє за адресою реєстрації місцезнаходження - м. Київ, вул. Т. Шамрила, 4А.

Окрім того встановлено, що ТОВ «ПРОФІТ КАПІТАЛ», якому уступлено право вимоги боргу ОСОБА_7 , та ТОВ «КОЛЕКТОРСЬКЕ АГЕНСТВО ФАКТОР», які безпосередньо здійснюють неправомірні дії, між собою пов`язані та займаються спільною діяльністю, про що свідчить допит як свідка директора ТОВ «Колекторське агентство «Фактор» ОСОБА_8 , який повідомив, що являється представником ТОВ «ФК «ПРОФІТ КАПІТАЛ».

Відповідно до ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів від 17.11.2020 отримано документи з ТОВ «ФК «Профіт Капітал», а саме: копія договору позики № 8881234 від 24.12.2019 між ТОВ «1 Безпечне агентство необхідних кредитів» та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , копія договору факторингу № 03042017 від 03.04.2017 між ТОВ «Фінансова компанія «Профіт капітал» та ТОВ «1 Безпечне агентство необхідних кредитів», реєстр прав вимог № 101 від 29.05.2020 від 29.05.2020 між ТОВ Фінансова компанія «Профіт капітал» та ТОВ «1 Безпечне агентство необхідних кредитів» (MyCredit) на 6489 осіб.

Відповідно до ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів від 17.11.2020 отримано документи з ТОВ «Колекторське агентство «Фактор»: договір-доручення від 12.05.2020 за № 12/05/2020 укладений між ТОВ «Колекторське агентство «Фактор» та ТОВ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СОС КРЕДИТ», реєстр боржників № 4 від 26.08.2020 на 8528 осіб.

Встановлено, що право вимоги частини боргу на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , податковий номер НОМЕР_22 , передано в ТОВ «ФК «ПРОФІТ КАПІТАЛ», код ЄДРПОУ 39992082, юридична адреса: 04071, М. КИЇВ, ВУЛ. НАБЕРЕЖНО-ЛУГОВА, буд. 8 на підставі договору факторингу, а інша частина боргу «обробляється» (проводяться дії щодо стягнення) відповідно до договору-доручення на колекторські послуги ТОВ«КОЛЕКТОРСЬКЕ АГЕНСТВО ФАКТОР».

Відповідно до інформації, наданої на виконання доручення слідчого встановлено, що фактичне місце розташування офісу і здійснення діяльності ТОВ «КОЛЕКТОРСЬКЕ АГЕНСТВО ФАКТОР» знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Колективна, буд. 10.

Відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об`єкт нерухомості за адресою Полтавська область, місто Полтава, вулиця Колективна, буд. 10, приміщення №1-5, №8А, №8Б, №№8-23, №27А, №27-42 належать ТОВ «Фінансова компанія «Профіт капітал»; приміщення №45-49,№51-57,№61а,№61-76 на правівласності належать ТОВ «АСІСТАНС СЕРВІС», код ЄДРПОУ 30850322, місця загального користування № 6, 7, 24-26, 43, 44, 50, 58-60, 77, 78, також належать на праві власності цим товариствам.

За таких обставин у ході досудового розслідування встановлені достатні підстави вважати, що за місцем розташування офісу та здійснення діяльності ТОВ «КОЛЕКТОРСЬКЕ АГЕНСТВО ФАКТОР», що знаходиться за адресою м. Полтава, вул. Колективна, буд. 10, можуть знаходитись предмети та документи, які мають істотне значення у кримінальному провадженні для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, доказування складу злочину.

Ураховуючи вищевикладене та те, що іншим шляхом неможливо отримати достовірну інформацію щодо неправомірної діяльності колекторів, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення, а саме: комп`ютерної техніки (системних блоків, серверних стойок, флеш-накопичувачів, жорстких дисків; серверів камер відеоспостереження, відеозаписи яких підтверджують протиправні дії; мобільних телефонів, які використовуються персоналом для організації діяльності колекторської фірми; копій реєстраційних, дозвільних, ліцензійних документів суб`єкта колекторської фірми; копій документів, які підтверджують наявність трудових відносин персоналу колекторської фірми; документів щодо персональних даних осіб та банківських даних, по яким працюють працівники колекторської фірми; банківської документації щодо рахунків, на які зараховуються кошти, отримані в результаті протиправних дій, в тому числі банківські карти; журналів чи інших записів обліку проведеної роботи колекторської фірми з боржниками; інших речей і документів, що мають значення для досудового розслідування, прокурор просить дозвіл на проведення обшуку за адресою м. Полтава, вул. Колективна, буд. 10, за фактичним місцем знаходження та діяльності колекторського агентства «Фактор», працівники якого можуть бути причетними до вчинення даного кримінального правопорушення.

Заслухавши прокурора, яка підтримала клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно зі ст. 234 КПК України підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Такі дані можуть бути одержані кримінальним процесуальним шляхом і міститися в матеріалах кримінального провадження, у протоколах слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій та ін. Ці дані також можуть бути отримані оперативно-розшуковим шляхом. Докази, на підставі яких виноситься клопотання про проведення обшуку, повинні відповідати вимогам допустимості.

Відповідно до ч. 2ст. 234 КПК Україниобшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до п.4, 5, 6 ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук, зокрема, повинна містити відомості про підстави для обшуку, житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку, особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться та відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, додані до клопотання матеріали (протоколи допитів потерпілого, протоколи допитів свідків, рапорти, довідки, інформація, надана на виконання доручення слідчого у кримінальному провадженні) доводять наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукані речі, а саме журнали чи інші записи обліку проведеної роботи колекторського агентства з боржником ОСОБА_7 , мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду, можуть знаходяться за адресою вказаною в клопотанні та за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення відповідних речей та заходом, пропорційним втручанню в права особи.

Однак в іншій частині клопотання задоволенню не підлягає, оскільки прокурором в судовому засіданні не доведено, а слідчим суддею з дослідженого клопотання та матеріалів доданих в його обґрунтування не встановлено обставин, що обшук за встановлених обставин є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення відповідних речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, оскільки слідчі та прокурор мають можливість отримати до них доступ за допомогою інших заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема тимчасового доступу до речей і документів.

Також клопотання не містить даних про те, що відшукувані речі та документи, які стосуються інших боржників, мають значення для досудового розслідування саме цього кримінального провадження.

Окрім того, прокурор не зазначає, які саме документи вважає за необхідне виявити та вилучити під час обшуку (в частині пункту 9 прохальної частини клопотання).

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 233, 234 КПК України, підстави для часткового задоволення внесеного прокурором клопотання.

Керуючись ст. 7, 233, 234, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, внесене у кримінальному провадженні №1202017509000946 від 06.11.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 355 КК України задовольнити частково.

Надати дозвілгрупі слідчихСВ КременчуцькогоВП ГУНПв Полтавськійобласті: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,заступнику начальникаСВ КременчуцькогоВП ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 напроведення обшукуза адресою: Полтавськаобласть,місто Полтава,вулиця Колективна,буд.10,у приміщеннях №1-5, №8А, №8Б, №№8-23, №27А, №27-42, місцях загального користування № 6, 7, 24-26, 43, 44, 50, 58-60, 77, 78, що на правівласності належатьТОВ «Фінансовакомпанія «Профіткапітал», ЄДРПОУ 39992082та приміщеннях№45-49,№51-57,№61а,№61-76 і місцях загального користування, № 6, 7, 24-26, 43, 44, 50, 58-60, 77, 78 за цією адресою, які на правівласності належать ТОВ «АСІСТАНС СЕРВІС», код ЄДРПОУ 30850322, що знаходяться в користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю «Колекторське Агенство «Фактор», з метою відшукання та вилучення журналів чи інших записів обліку проведеної роботи колекторського агентства з боржником ОСОБА_7 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 21 січня 2021 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 21.12.2020 року о 20 год. 40 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93796540
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —524/7314/20

Ухвала від 21.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 21.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 21.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 21.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 17.11.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 13.11.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні