Рішення
від 25.11.2020 по справі 275/536/19
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/536/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2020 року смт. Брусилів

Брусилівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Данилюк О. С.

при секретарі с/з Марієвській Н.А.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 , представника особи, в інтересах якої подано позов, ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Брусилів в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Коростишівської місцевої прокуратури Житомирської області в інтересах держави в особі Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області та Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до ОСОБА_3 про відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач представник Коростишівської місцевої прокуратури Житомирської області звернувся з позовом в інтересах держави в особі Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області до ОСОБА_3 про відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, в обґрунтування позовних вимог зазначивши наступне. Так, Коростишівською місцевою прокуратурою встановлено, що розпорядженням голови Брусилівської районної державної адміністрації Житомирської області від 06.11.2018 № 269 Про затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки ОСОБА_3 затверджено проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки загальною площею 26,7311 га, кадастровий номер 1820986000:08:000:4100, з ведення особистого селянського господарства на цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості за межами населеного пункту Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, яка належить ОСОБА_3 . Так, земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 26,7311 га з кадастровим номером 1820986000:08:000:4100 мала використовуватись ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства, однак оскільки її цільове призначення розпорядженням голови Брусилівської РДА від 06.11.2018 було змінено на розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, позивач вважає, що відповідач зобов`язаний відшкодувати відповідні втрати сільськогосподарського виробництва. При цьому відповідач в силу вимог ст. 207 Земельного кодексу України, Порядку визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою КМУ № 1279 від 17.11.1997р., зобов`язаний відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва у двомісячний строк, тобто до 06.01.2019, однак відповідні кошти їм не сплачено.

Відповідно до розрахунку вартості втрат сільськогосподарського виробництва на земельній ділянці, пов`язаних з вилученням сільськогосподарських угідь власної земельної ділянки ОСОБА_3 , яка розміщена на території Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, втрати земель сільськогосподарського виробництва становлять 1 067 882 грн. 00 коп.

У відповідності до інформації Житомирської обласної ради, Брусилівської районної ради Житомирської області, Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, Державної казначейської служби України у Брусилівському районі Житомирської області кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва по вказаній земельній ділянці на рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області не надходили.

Таким чином, позивач вважає, що наведені обставини свідчать про неналежне виконання відповідачем вимог закону, а втрати сільськогосподарського виробництва, зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, підлягають відшкодуванню і зараховуються на спеціальні рахунки відповідних місцевих рад через аналітичний рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області. При цьому несвоєчасна сплата відповідачем вказаних грошових коштів призводить до невиконання заходів щодо освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення угідь тощо, чим завдається шкода інтересам держави.

Також позивач зазначив, що у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 1279 від 17.11.1997р. Про розміри та порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню , відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок. Контроль за дотриманням порядку визначення та відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, здійснюють Держгеокадастр та його територіальні органи.

Відповідно до Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики і продовольства України № 333 від 29.09.2016 року, до повноважень Головних управлінь в областях належить право звертатися до суду з позовом щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також повернення самовільно чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився, однак позивач вважає, що ГУ Держгеокадастру у Житомирській області належних заходів до стягнення втрат сільськогосподарського виробництва не вжило, зокрема шляхом звернення до суду з відповідним позовом.

Так, з метою встановлення підстав для представництва інтересів держави Коростишівською місцевою прокуратурою 22.01.2019 року до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області направлено листа про надання інформації щодо стану сплати ОСОБА_3 втрат сільськогосподарського виробництва внаслідок зміни цільового призначення земельної ділянки та інформації про вжиті заходи Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області до стягнення з ОСОБА_3 втрат сільськогосподарського виробництва у разі їх несплати.

Відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області № 10-6-0.41-701/2-19 від 30.01.2019 року, спеціалістами Управління здійснюється перевірка дотримання вимог земельного законодавства щодо дотримання порядку визначення та відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва ОСОБА_3 , по закінченню якої будуть вжиті заходи щодо підготовки та подання позову до суду.

З метою захисту інтересів держави Коростишівською місцевою прокуратурою 02.04.2019 року було повторно направлено запит до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про надання інформації щодо стану сплати ОСОБА_3 втрат сільськогосподарського виробництва та інформації про вжиті заходи Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирськійй області до стягнення з ОСОБА_3 втрат сільськогосподарського виробництва у разі їх несплати.

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 18.04.2019 № 10-6-0.41-2607/2-19, спеціалістами Управління з контролю за використанням та охороною земель проведена перевірка дотримання вимог земельного законодавства щодо порядку визначення та відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва при відведенні земельної ділянки ОСОБА_3 . За результатами перевірки вказаному громадянину вручено припис про усунення порушень вимог земельного законодавства шляхом сплати втрат сільськогосподарського виробництва та зобов`язано повідомити про виконання припису до 12.03.2019. На вказану дату припис не виконано, порушення не усунуто, внаслідок чого відносно ОСОБА_3 складено адміністративний протокол за скоєне правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 188-5 КУпАП, та відібрано пояснення, відповідно до якого правопорушник зобов`язався сплатити втрати сільськогосподарського виробництва до 30.04.2019 року.

На думку позивача, зазначене свідчить, що Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області вживались певні заходи щодо поновлення інтересів держави, однак вони не призвели до бажаного результату. Внаслідок невжиття Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області у продовж більш як 3 місяців належних заходів до поновлення інтересів держави в економічній сфері шляхом звернення до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_3 втрат сільськогосподарського виробництва в сумі 1 067 882,00 грн., позивач вважає, що економічним інтересам держави завдається значна шкода, а тому на захист інтересів держави звернувся прокурор.

Просив стягнути з ОСОБА_3 на рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області втрати сільськогосподарського виробництва в сумі 1 067 882,00 грн., а також понесені Житомирською обласною прокуратурою судові витрати у вигляді сплаченого судового збору.

Ухвалою Брусилівського районного суду Житомирської області від 21.05.2019 року у вказаній цивільній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання (а.с. 30).

Ухвалою Брусилівського районного суду Житомирської області від 19.02.2020 року у вказаній цивільній справі закрито підготовче провадження та призначено судовий розгляд (а.с. 153).

В судовому засіданні представник позивача Коростишівської місцевої прокуратури Житомирської областіФіногенов В.В. та представник особи, в інтересах якої подано позов, Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області Києнка Д.О. позовні вимоги підтримали в повному обсязі, надали пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, просили позов задовольнити. В подальшому після внесення відповідачем ОСОБА_3 частини суми на відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва за вказаним позовом, просили позов задовольнити з відрахуванням добровільно сплачених відповідачем сум.

Відповідач ОСОБА_3 , а також його представники адвокати Пархоменко С.С. та Пурлінській Д.Ю. в судове засідання не з`явились, про час та місце проведення судового засідання повідомлялись належним чином, про причини неявки до суду не повідомили, у зв`язку з цим суд вважає можливим проводити розгляд справи в їх відсутність.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача та представника особи, в інтересах якої подано позов,дослідивши подані письмові докази, прийшов до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, згідно розпорядження голови Брусилівської районної державної адміністрації Житомирської області від 06.11.2018 року № 269 затверджено проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки площею 26,7311 га з кадастровим номером 1820986000:08:000:4100, що розташована за межами населеного пункту Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, з ведення особистого селянського господарства на розміщення та експлуатацію основних підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (а.с. 15).

Згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 07.05.2019 року земельна ділянка площею 26.7311 га, яка розташована на території Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, з кадастровим номером 1820986000:08:000:4100 та цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості належить ОСОБА_3 (а.с. 12)

Вартість втрат сільськогосподарського виробництва при зміні в установленому законом порядку цільового призначення земельної ділянки, належної ОСОБА_3 , становить 1 067 882 грн., що підтверджується розрахунком ДП Житомирського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою (а.с. 13).

Відповідно до повідомлення сільського голови Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області від 24.04.2019 року № 179 у період з 06.11.2018 року по 24.04.2019 року кошти за відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва у зв`язку зі зміною цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 1820986000:08:000:4100 на рахунки Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області не надходили (а.с. 10).

Згідно інформації управління державної казначейської служби України у Брусилівському районі Житомирської області від 25.11.2020 року № 03-06.06/755 від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва внаслідок зміни цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 1820986000:08:000:4100 на рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області 09.09.2020 року надійшла сума у 50 000 гривень, 11.11.2020 року надійшла сума у 33 200 гривень, тобто станом на 25.11.2020 року надійшла загальна сума на відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва в розмірі 83 200, 00 гривень.

Згідно ст. 20 Земельного кодексу України зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання, встановлених статтями 31 , 33 - 37 цього Кодексу .

Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей. До земель сільськогосподарського призначення належать, зокрема, сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

У статті 23 Земельного кодексу України закріплено пріоритетність земель сільськогосподарського призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель.

Під втратами сільськогосподарського й лісогосподарського виробництва слід розуміти зміну цільового призначення сільськогосподарських угідь, лісових земель та ділянок під чагарниками в зв`язку з необхідністю їх використання для несільськогосподарських потреб, а також неможливість використання земельної ділянки в повному обсязі у зв`язку із встановленням обмежень у землекористуванні та погіршенням якості земель.

Закріплені у Земельному кодексі України нормищодо відшкодування втрат сільськогосподарського й лісогосподарського виробництва спрямовані на забезпечення раціонального використання і охорони особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та земель лісового фонду з метою збереження їх кількісного і якісного стану.

Відшкодування втрат передбачає компенсацію суспільству негативних наслідків соціально-економічного, екологічного характеру, що наступають внаслідок переведення особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та лісового фонду в інші категорії земель, а також у разі обмеження землекористування чи погіршення якості земель як національного надбання, що перебуває під особливою охороною держави.

Відшкодування втрат сільськогосподарського й лісогосподарського виробництва здійснюється незалежно від того, в якій власності перебувають зазначені угіддя. Важливим є те, що рілля, багаторічні насадження, перелоги, сінокоси, пасовища, лісові землі та землі під чагарниками втрачають свою функцію головного засобу виробництва в сільському й лісовому господарстві та вибувають з господарського обороту, або ж погіршується їхня якість чи встановлюється обмежений режим їхнього використання за цільовим призначенням.

Втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1279 (далі - Порядок) відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов`язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

Відповідно до ч. 1 ст. 209 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, зумовлені вилученнямсільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, підлягають відшкодуванню і зараховуються до відповідних бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України .

Доказів, які б свідчили про відшкодування у повному обсязі відповідачем нарахованих втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених зміною цільового призначення із земель сільськогосподарського призначення на землі іншого призначення, суду надано не було.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що з відповідача ОСОБА_3 на рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області слід стягнути на відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва суму в розмірі 984 682 грн., враховуючи, що відповідач в ході розгляду справи добровільно частково відшкодував такі втрати на суму 83 200 грн., відтак позовні вимоги Коростишівської місцевої прокуратури Житомирської області в інтересах держави в особі Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області та Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до ОСОБА_3 про відшкодування втрат сільськогосподарського виробництваслід задовольнити.

Окрім цього, відповідно до ст. 141 ЦПК України витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 16 018, 23 грн ., підлягають стягненню з відповідача на користь Житомирської обласної прокуратури .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Коростишівської місцевої прокуратури Житомирської області в інтересах держави в особі Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області та Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до ОСОБА_3 про відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва , - задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) на рахунок Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області (р/р НОМЕР_2 , ЄДРПОУ 04348697, МФО 899998) втрати сільськогосподарського виробництва в сумі 984 682 (дев`ятсот вісімдесят чотири тисячі шістсот вісімдесят дві) гривні.

Стягнути з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Житомирської обласної прокуратури судовий збір в розмірі 16 018 (шістнадцять тисяч вісімнадцять) гривень 23 копійки.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк апеляційної скарги.

СУДДЯ:

СУДДЯ О.С. Данилюк

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93881163
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування втрат сільськогосподарського виробництва

Судовий реєстр по справі —275/536/19

Ухвала від 11.08.2022

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Данилюк О. С.

Постанова від 13.09.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Постанова від 13.09.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні