Ухвала
від 29.12.2020 по справі 275/914/20
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/914/20

УХВАЛА

про залучення співвідповідача, залучення правонаступника відповідача

29 грудня 2020 року смт. Брусилів

Брусилівський районний суд Житомирської області у складі

головуючого судді Миколайчука П.В.,

із секретарем судового засідання Несенюк В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області про відшкодування заподіяної майнової шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду позовом до Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області про відшкодування заподіяної майнової шкоди, завданої падінням дерева на її автомобіль.

В судове засідання сторони не з`явились.

Перед початком судового засідання представником відповідача адвокатом Києнком Д.О. подано клопотання про залучення до розгляду справи в якості правонаступника відповідача Брусилівську селищну раду Житомирського району Житомирської області, оскільки відповідно до рішення від 09.12.2020 вирішено припинити юридичну особу Ставищенську сільську раду шляхом приєднання до Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області. Просив розглядати вказане клопотання без його участі.

Представник позивача звернувся з заявою про розгляд справи без його участі, підтримав клопотання про залучення правонаступника відповідача Ставищенської сільської ради. Одночасно звернувся з клопотанням про залучення у якості співвідповідача виконавчий комітет Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, оскільки згідно п. п. 7 п. а ч. 1 ст. 30 Закону України Про місцеве самоврядування саме до відання виконавчих органів сільських селищних рад належать організація благоустрою населених пунктів. Відтак, як правонаступник припиненої Ставищенської сільської ради саме виконавчий комітет Брусилівської селищної ради може нести відповідальність за шкоду, завдану внаслідок неналежної організації благоустрою в смт. Ставище, внаслідок чого падінням дерева було завдано шкоди майну позивачки.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Щодо розгляду клопотання про залучення правонаступника відповідача суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Судом встановлено, що відповідно до рішення третьої сесії Брусилівської селищної ради восьмого скликання від 09.12.2020 Про припинення діяльності Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області припинено юридичну особу Ставищенська сільська рада Брусилівського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04348697, шляхом приєднання до Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04348504. Вирішено Брусилівську селищну раду Житомирського району Житомирської області вважати правонаступником активів і пасивів, всіх майнових прав та обов`язків Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04348697.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом.

Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Реорганізація юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих комітетів у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без збирання вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

Державна реєстрація припинення юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих комітетів шляхом приєднання здійснюється на підставі заяви, поданої сільським, селищним, міським головою, обраним об`єднаною територіальною громадою, або уповноваженою ним особою суб`єкту державної реєстрації.

Враховуючи положення ст. 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад правонаступником всього майна, прав та обов`язків відповідача Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області є Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області.

З урахуванням зазначеного, оскільки повноваження Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області припинені, а правонаступником всього майна, прав та обов`язків відповідача є Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області, суд вважає необхідним залучити до участі у справі в якості правонаступника відповідача Брусилівську селищну раду Житомирського району Житомирської області, смт. Брусилів, вул. Митрополита Іларіона, 50.

Щодо розгляду клопотання про залучення співвідповідача суд зазначає наступне.

Згідно частини 1 статті 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до пп.7 п. а ч. 1 ст. 30 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать організація благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах із цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою виробничих територій, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.

Таким чином, відповідальність за завдану майнову шкоду, отриману внаслідок неналежної, на думку позивача, організації благоустрою в с. Ставище може бути покладено саме на виконавчий орган відповідного органу місцевого самоврядування.

Відтак, у зв`язку з припиненням Ставищанської селищної ради та, відповідно, і її виконавчого комітету, та переходу всіх прав і обов`язків до Брусилівської селищної ради, до виконавчого органу селищної ради перейшли і зобов`язання виконкому сільської ради в частині можливої відповідальності за неналежну організацію благоустрою в с. Ставище.

Оскільки представник позивача до закінчення підготовчого провадження звернулася до суду з клопотанням про залучення до участі у справі співвідповідача, тому суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання позивача та залучення до участі у справі як співвідповідача виконавчий комітет Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області.

В зв`язку з задоволенням клопотань, розгляд справи слід відкласти для можливості залученими до справи особами реалізувати свої процесуальні права.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 51, 55 , 247 , 260 , 353 , 354 ЦПК України , суд

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання задовольнити.

Залучити до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області про відшкодування заподіяної майнової шкоди в якості правонаступника відповідача Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області - Брусилівську селищну раду Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ04348504, юридична адреса: смт. Брусилів, вул. Митрополита Іларіона, 50.

Встановити залученому правонаступнику відповідача п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк правонаступник відповідача має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України , і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України ).

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області про відшкодування заподіяної майнової шкоди, в якості співвідповідача виконавчий комітет Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, юридична адреса : смт. Брусилів, вул. Митрополита Іларіона, 50.

Встановити залученому співвідповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву - п`ятнадцять днів з дня вручення копії цієї ухвали. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, водночас з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

У строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Судове засідання у даній справі відкласти на 26 січня 2021 року на 10 год. 00 хв.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя П. В. Миколайчук

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93881167
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування заподіяної майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —275/914/20

Постанова від 01.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 01.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Рішення від 05.03.2021

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Рішення від 05.03.2021

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні