Ухвала
від 21.12.2020 по справі 2-н-145/10
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-н-145/10 провадження № 6/361/429/20

21.12.2020

У Х В А Л А

21 грудня 2020 року м.Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

за участю секретаря судових засідань - Саленко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит-Капітал про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 2-н-145/10,

в с т а н о в и в:

У грудні 2020 року товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит-Капітал (далі - ТОВ ФК Кредит-Капітал ) звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження з виконання судового наказу № 2-н-145/10 від 27 квітня

2010 року з публічного акціонерного товариства Універсал Банк (далі - ПАТ Універсал Банк ) на ТОВ ФК Кредит-Капітал за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 за кредитним договором № BL3271 від 01 квітня 2008 року.

В обґрунтування вимог зазначається, що 27 квітня 2018 року Броварським міськрайонним судом Київської області постановлено судовий наказ про стягнення із ОСОБА_1 на користь ПАТ Універсал Банк заборгованості за кредитним договором № BL3271 від 01 квітня 2008 року у розмірі - 283 483 грн. 90 коп., судові витрати у розмірі - 880 грн. 00 коп. Вказаний судовий наказ перебував на виконанні в Броварському міськрайонному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області. 19 червня 2018 року судовий наказ повернуто стягувачу на підставі пункту 2 частини першої статті 37 Закону України Про виконавче провадження .

14 березня 2017 року між ПАТ Універсал Банк та ТОВ ФК Кредит-Капітал укладено договір про відступлення права вимоги № UB-OP/17-018, за яким заявник набув статусу нового кредитора та отримав право грошової вимоги по відношенню до осіб, які були боржниками ПАТ Універсал Банк у тому числі і до ОСОБА_1 за кредитним договором № BL3271 від 01 квітня 2008 року. З підстав заміни сторони виконавчого провадження заявник звернувся до суду.

У судове засідання заявник ТОВ ФК Кредит-Капітал представника не направив, у заяві про заміну сторони виконавчого провадження просив суд розглянути дану справу у відсутності його представника. Інші учасники справи у судове засіданні не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися у визначеному цивільним процесуальним законодавством порядку. Їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши заяву та надані до неї докази у їх сукупності, перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

З матеріалів справи вбачається, що судовим наказом Броварського міськрайонного суду Київської області від 27 квітня 2010 року стягнуто із ОСОБА_1 на користь

ПАТ Універсал Банк заборгованість за кредитним договором № BL3271 від 01 квітня 2008 року у розмірі - 283 483 грн. 90 коп., судові витрати у розмірі - 880 грн. 00 коп.

З матеріалів справи вбачається, що судовий наказ перебував на примусовому виконанні у Броварському міськрайонному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області. Постановою від 19 червня 2018 року судовий наказ

№ 2-н-145/10, виданий 27 квітня 2010 року повернуто стягувачу на підставі пункту 2 частини першої статті 37 Закону України Про виконавче провадження .

14 березня 2017 року між ПАТ Універсал Банк та ТОВ ФК Кредит-Капітал укладено договір про відступлення права вимоги № UB-OP/17-018, за яким заявник набув статусу нового кредитора та отримав право грошової вимоги по відношенню до осіб, які були боржниками

ПАТ Універсал Банк .

Відповідно до реєстру боргових зобов`язань ТОВ ФК Кредит-Капітал набуло право вимоги до боржника ОСОБА_1 за кредитним договором № BL3271 від 01 квітня 2008 року.

У статті 442 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків є договори та інші правочини (пункт 1 частини другої статті 11 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 512 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). До нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 514 цього Кодексу).

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України, статті 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм права, зокрема, пунктів 1, 2 частини першої статті 512 ЦК України у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У разі такої заміни кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження, і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України Про виконавче провадження , за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від

20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є правонаступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

По своїй суті заміна кредитора в зобов`язанні внаслідок відступлення права вимоги є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії виконання судового рішення.

Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно із Законом України Про виконавче провадження .

Виконання судового рішення є невід`ємною та заключною частиною судового процесу, яка поєднана із попередніми єдиною та основною метою всього судочинства, яке полягає у захисті прав і охоронюваних законом інтересів осіб.

Статтею 129-1 Конституції України визначено, що судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Частиною першою статті 18 ЦПК України, у редакції, чинній на час розгляду справи, визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Отже, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи наведені обставини, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви щодо заміни стягувача за виконавчим провадженням його правонаступником.

Керуючись статтями 260, 353, 442 ЦПК України, Броварський міськрайонний суд Київської області,

у х в а л и в:

Заяву - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання судового наказу Броварського міськрайонного суду Київської області від 27 квітня 2010 року, виданого у справі

№ 2-н-145/10 за заявою публічного акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - з публічного акціонерного товариства Універсал Банк на його правонаступника товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія

Кредит-Капітал (код ЄДРПОУ: 35234236, місцезнаходження: 79018, місто Львів, вулиця

Смаль-Стоцького, 1, корпус 28) .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93900243
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-145/10

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Сушкова Л. І.

Ухвала від 03.12.2010

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Судовий наказ від 07.06.2010

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Ткачов О. М.

Судовий наказ від 24.09.2010

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К.Г.

Ухвала від 22.09.2010

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К.Г.

Ухвала від 28.09.2010

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 11.10.2010

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Судовий наказ від 20.05.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кабанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні