Ухвала
від 24.11.2020 по справі 498/613/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4433/20

Номер справи місцевого суду: 498/613/17

Головуючий у першій інстанції Ткачук О.Л.

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

24.11.2020 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Таварткіладзе О.М.,

суддів: Заїкіна А.П., Князюка О.В.,

за участю секретаря судового засідання: Томашевської К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання адвоката Панчошенка Олександра Васильовича в інтересах ОСОБА_1 про призначення судово-почеркознавчої експертизи та витребування документів необхідних для проведення судово- почеркознавчої експертизи в межах розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Великомихайлівського районного суду Одеської області від 31 травня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду до Цибулівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2 з позовом про визнання заповіту недійсним, мотивуючи це тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 . 26 квітня 2010 року ОСОБА_3 було складено заповіт, який посвідчено ОСОБА_4 , секретарем виконкому Цибулівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, згідно якого вона заповідала ОСОБА_2 земельну ділянку ( пай) загальною площею 8,28 га, яка належить їй на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії РІ № 492628 виданого відділом земельних ресурсів у Великомихайлівському районі Одеської області, зареєстрованого в реєстрі за № 4, про що вона дізналась після відкриття спадщини, звернувшись до нотаріальної контори. Стверджує, що заповіт не був підписаний ОСОБА_3 , а також не відповідає волі спадкодавця і чинному законодавству, яке діяло на момент складання заповіту. Вважає, що посвідчувальний напис на заповіті не відповідає вимогам пункту 9 постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 року №419 Про порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених і додатку 2 до наказу Міністерства юстиції України від 31 жовтня 2006 року №83/5. Також, посилаючись на приписи ст..210 ЦК вважає, що оскаржуваний заповіт не пройшов реєстрацію відповідно до законодавчих норм, а тому даний правочин не може вважатись вчиненим. Стверджує, що ОСОБА_4 не мала повноважень посвідчувати заповіт, оскільки у посвідчувальному написі на заповіті не зазначена повна назва посади особи, яка засвідчувала даний заповіт, а лише зазначається секретар виконкому .

Рішенням Великомихайлівського районного суду Одеської області від 31 травня 2018 року позов ОСОБА_1 - залишено без задоволення.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, ОСОБА_1 05.07.2018 року подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Великомихайлівського районного суду Одеської області від 31 травня 2018 року та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити позов у повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права.

Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 21.08.2018 року провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 відкрито.

18.02.2019 року від представника ОСОБА_1 адвоката Панчошенка Олександра Васильовича надійшло клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи та витребування оригіналів документів, які є необхідними для проведення такої експертизи.

Проте під час розгляду справи в районному суді позивачем ОСОБА_1 або представником в її інтересах жодного разу не заявлялося клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи.

Між тим, як вбачається з матеріалів справи позивач була обізнаною про розгляд справи в суді першої інстанції і на протязі 10 місяців приймала участь у розгляді справи в районному суді, мала певний час представника своїх інтересів, неодноразово заявляла різні клопотання про витребування доказів належності оформлення і державної реєстрації заповіту, про підтвердження повноважень секретаря сільради, на вчинення нотаріальних дій (посвідчення заповіту) відповідно до обґрунтувань заявленої вимоги про оспорювання дійсності заповіту з цих підстав.

Оспорюючи рішення суду в апеляційному порядку, ОСОБА_1 в апеляційній скарзі від 05.07.2018 року не навела будь-яких доводів на спростування висновків суду в частині відмови у позові в контексті того, що оспорюваний заповіт не був підписаний заповідачем ОСОБА_3 , що має наслідком порушення ч.2 ст. 1247 ЦК України, а також свідчить, що волевиявлення заповідача не відповідало його волі.

Як вже зазначалося, вперше таке клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи було заявлено в інтересах позивача в суді апеляційної інстанції 18.02.2019 року без надання будь-яких відповідних доказів неможливості подання даного доказу (клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи) до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від позивача.

Згідно з ч. 3 ст. 367 ЦПК України докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Оскільки ОСОБА_1 та адвокатом Панчошенко О.В. в інтересах ОСОБА_1 не наведено обставин, які відносяться та можуть кваліфіковуватися в розумінні ч.3 ст. 367 ЦПК України, як виняткові та враховуючи, що у клопотанні взагалі не міститься будь-якого посилання на причини неподання такого клопотання під час розгляду справи в районному суді, у суду апеляційної інстанції відсутні підстави для прийняття даного доказу (призначення судово-почеркознавчої експертизи).

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 116, 118 ЦПК України, Одеський апеляційний суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката Панчошенка Олександра Васильовича в інтересах ОСОБА_1 про призначення судово-почеркознавчої експертизи та витребування документів необхідних для проведення судово-почеркознавчої експертизи в межах розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Великомихайлівського районного суду Одеської області від 31 травня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним - залишити без задоволення.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та оскарженню в касаційному порядку не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до касаційної скарги на постанову суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено: 28.12.2020 року.

Головуючий О.М. Таварткіладзе

Судді: А.П. Заїкін

О.В. Князюк

Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93922038
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —498/613/17

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 24.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Черевко П. М.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Калараш А. А.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Рішення від 31.05.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Рішення від 31.05.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні