Рішення
від 30.12.2020 по справі 533/1087/20
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.12.2020 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №533/1087/20

провадження №2/533/289/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 грудня 2020 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Кумаки А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Говтвянської сільської ради Козельщинського району Полтавської області про визнання права власності у порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

18.11.2020 року позивачі звернулися з позовом, в якому просять суд визнати право власності на спадкове майно.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , після смерті останнього залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку з господарськими спорудами.

Позивачі прийняли спадщину шляхом подачі заяви до Козельщинської державної нотаріальної контори, але отримали постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа.

Позивачі, належним чином повідомлені про час та місце судового розгляду, в судове засідання не з`явилася, надали суду письмову заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують та просять задовольнити (а.с.52).

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечив, надав суду заяву з проханням розглянути справу без участі представника відповідача, проти позовних вимог не заперечують (а.с.42).

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Справу розглянуто в порядку загального позовного провадження.

Суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 (а.с.6).

З довідки Говтвянської сільської ради, Козельщинського району, Полтавської області вбачається, що житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належав ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.22).

Згідно довідки Комунального підприємства Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради реєстрація права власності на вказане домогосподарство не проводилась (а.с.15).

Згідно копії технічного паспорта склад домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 , складають будівлі та споруди 1992 - 2004 року побудови (а.с.16 - 21).

Таким чином, вказане домоволодіння входить до складу спадкового майна.

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.2 ст.1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

За життя ОСОБА_3 склав заповіт, посвідчений 15.01.2016 року секретарем Говтвянської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, реєстровий номер 1, яким спадкодавець заповів все своє майно ОСОБА_1 (а.с.53).

Вказаний заповіт є чинним згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) (а.с.60-65).

В свою чергу, ОСОБА_2 визнаний інвалідом дитинства І групи безстроково (а.с.12).

Відповідно до рішення Кобеляцького районного суду Полтавської області від 13 березня 2020 року продовжено строк дії рішення Козельщинського районного суду Полтавської області від 16 березня 2018 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним до ІНФОРМАЦІЯ_4 . Оскільки судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, то повноваження ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатним також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуну, оскільки остання від виконання обов`язків не звільнялася (а.с.13-14).

Відповідно до ч.1 ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

Отже, ОСОБА_2 , син померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , є непрацездатним за станом здоров`я та має право на обов`язкову частку у спадщині за законом, а саме 1/4 частку житлового будинку, а ОСОБА_1 на 3/4 за заповітом.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

22.11.2017 року та 11.12.2019 року, тобто у строк, передбачений ст. 1270 ЦК України, позивачі звернулися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с.54-55).

11.12.2019 року нотаріусом прийнято постанову про відмову позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями у зв`язку з відсутністю документів, які засвідчують право власності померлої на вказане майно (а.с.23).

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном.

Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання права власності позивачів на спірний житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , до Говтвянської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , місцезнаходження: село Говтва, вул.Леніна, 2а, код ЄДРПОУ 21053153, про визнання права власності у порядку спадкування за заповітом, задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в порядку спадкування за заповітом, право на 3/4 частини у праві власностіна житловий будинок з надвірними побудовами, за адресою: АДРЕСА_1 , який складається: літ. А - житловий будинок; літ. б - сарай; літ. Б - сарай; літ. б1 - сарай; літ. б2 - сарай, літ. б3 - навіс, літ. В - теплиця, літ. Г - убиральня, літ. І - яма вигрібна, літ. К - Колонка питна, №1 - огорожа з воротами, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , в порядку спадкування за законом, право на 1/4 частку у праві власності на житловий будинок з надвірними побудовами, за адресою: АДРЕСА_1 , який складається: літ. А - житловий будинок; літ. б - сарай; літ. Б - сарай; літ. б1 - сарай; літ. б2 - сарай, літ. б3 - навіс, літ. В - теплиця, літ. Г - убиральня, літ. І - яма вигрібна, літ. К - Колонка питна, №1 - огорожа з воротами, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.В.Лизенко

Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93934415
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності у порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —533/1087/20

Рішення від 30.12.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні