Рішення
від 29.12.2020 по справі 760/2913/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №2/760/4384/20

Справа №760/2913/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2020 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Козленко Г.О.

за участю секретаря - Король О.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ТОЛОКА про визнання рішення незаконним та його скасування, стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Солом`янського районного суду м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ТОЛОКА , в якому просить:

- визнати рішення від 02.01.2020 №02/01 прийняте ТОВ ФК ТОЛОКА про припинення управління майном та відкріплення від ОСОБА_1 об`єкта інвестування - незаконним та таким, яке порушує права позивача у частині належного та добросовісного виконання ним умов договору про участь у фонді фінансування будівництва від 31.01.2017 №230-2;

- зобов`язати відповідача передати для реалізації права позивача отримання у власність закріплений об`єкт будівництва (вид квартира) у житловому будинку з АДРЕСА_1 , № об`єкта інвестування 230 (квартира) яка розташована на 11 поверсі з однією житловою кімнатою, загальною площею 39,80 кв. м, секція А , у відповідності до умов договору про участь у фонді фінансування будівництва від 31.01.2017 №230-2;

- стягнути моральну шкоду у розмірі 5000 грн на користь позивача, яка полягає у душевних стражданнях, яких позивач зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою ТОВ ФК ТОЛОКА .

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачем зазначено, що 04.12.2018 було укладено договір уступки майнових прав № У (230-2) з TOB ФК ТОЛОКА .

Відповідно, до виконання прописаних у цьому договорі вимог ТOB ФК ТОЛОКА видало позивачу Свідоцтво про участь у Фонді Фінансування Будівництва від 04.12.2018.

У даному свідоцтві ФФБ зазначено, що за позивачем закріплено об`єкт будівництва (вид квартира) у житловому будинку з АДРЕСА_1 , № об`єкта інвестування (квартира) яка розташована на 11 поверсі з однією житловою кімнатою, загальною площею 39,80 кв. м, секція 2 .

Відповідно до того ж свідоцтва, позивачем було сплачено у повному обсязі загальну проектну площу зазначеного об`єкту інвестування, про що стоїть відповідна відмітка. Таким чином, у відповідності до вище викладеного ОСОБА_1 здобула правосуб`єктність у стосунках з TOB ФК ТОЛОКА та набула відповідної правоздатності щодо договірних відносин зазначених у Договорі про участь у фонді фінансування будівництва укладеного між ТОВ ФК ТОЛОКА та ОСОБА_2 на вищезазначений об`єкт.

Близько 15.09.2019 на адресу позивача надійшов лист від ТОВ ФК ТОЛОКА , в якому відповідач інформує щодо одержання Сертифікату Державної архітектурно-будівельної інспекції України про відповідність закінченого будівництва об`єкта проектній документації та готовність до експлуатації житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та вул. Гарматної (тимчасова адреса). В свою чергу, ОСОБА_1 попросила у ТОВ ФК ТОЛОКА надати остаточні розрахунки площі об`єкта інвестування та назначити час, щодо фактичного прийняття у розпорядження свого об`єкта інвестування у цілісному стані з чіткими зазначеннями загальної площі, але останні без посилання на правові норми, повідомили, що це неможливо до сплати вище вказаної суми.

Тому, позивач вважає цю вимогу відповідача як не законну та необґрунтовану, яка порушує договірні умови укладених між ними.

Відповідно до отриманого листа від 20.11.2019 вих. №20/11-51, відповідач знову просив прийти задля укладення додаткової угоди на підставі зазначених в ній даних, щодо фактичної загальної площі об`єкта інвестування, здійснити остаточні розрахунки, виходячи з поточної ціни вимірної одиниці об`єкта інвестування на дату проведення остаточних розрахунків.

Згідно до отриманого наступного листа від 27.12.2019 вих. №27/12-3, відповідач зазначив фактично теж саме попередження з посиланням про відкріплення позивача від об`єкту інвестування.

Наступним листом від 02.01.2020 вих. №02/01 -2 позивача було повідомлено про прийняття Рішення №02/01 про припинення управління майном та відкріплення від об`єкта інвестування, який був закріплений на підставі договору про участь у фонді фінансування будівництва.

Позивач вважає, що його відкріплення від вищезазначеного об`єкту фінансування є незаконним, оскільки відповідач не надавши на не одноразову вимогу фактичних даних БТІ щодо площі, об`єкта інвестиції, порушив юридичні норми. На підставі викладеного, позивач просить суд задовольнити заявлені вимоги.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 10.02.2020 позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ ФК ТОЛОКА про визнання рішення незаконним та його скасування, стягнення моральної шкоди - залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Після усунення недоліків, ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 03.03.2020 відкрито спрощене позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ ФК ТОЛОКА про визнання рішення незаконним та його скасування, стягнення моральної шкоди.

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 03.03.2020 клопотання позивача про витребування доказів задоволено. Зобов`язано ТОВ Фінансова компанія ТОЛОКА у строк до 17.03.2020 надати:

- належним чином завірений наказ №30 від 25.12.2015 про участь у Фонді фінансування будівництва №230-2 від 31.01.2017;

- рішення ТОВ ФК ТОЛОКА від 02.01.2020 Про припинення управління майном та відкріплення від ОСОБА_1 об`єкта інвестування який був закріплений на підставі Договору №230-2 від 31.01.2017 .

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 03.03.2020 заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі задоволено частково. Заборонено ТОВ ФК ТОЛОКА вчиняти будь-які дії щодо відкріплення від ОСОБА_1 об`єкта будівництва - (квартири) у житловому будинку з паркінгом: АДРЕСА_1 , № об`єкта інвестування 230 (квартира), яка розташована на 11 поверсі з однією житловою кімнатою, загальною площею 39,80 кв. м, секція 2 .

14.05.2020 представником відповідача надано відзив, відповідно до якого зазначив, що дії позивача свідчать про свідому бездіяльність, свідоме порушення умов Договору та невиконання обов`язку щодо необхідності здійснити після прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію остаточні розрахунки з управителем (передбаченого п. 9 Договору) Крім того, зазначив про законність відкріплення об`єкта інвестування, затвердженого Рішенням. ОСОБА_1 не могла не знати про правові наслідки її дій/бездіяльності, адже була ознайомлена з умовами Договору, підписавши його.

26.05.2020 позивачем надано відповідь на відзив, в яких зазначає, що відповідач жодних письмових повідомлень з даними про фактичну загальну площуоб`єкта інвестування не надав, крім повідомлення про здачу об`єкта та введення його в експлуатацію.

15.06.2020 від представника відповідача надійшло заперечення, в яких вказує, що про наявність фактичної загальної площі закріпленого об`єкта інвестування після введення будинку в експлуатацію позивача було повідомлено (і знає про факт збільшення остаточного розміру площі після проведення фактичної загальної інвентаризації). Адже відповідна технічна інвентаризація усього будинку (об`єкта будівництва) була здійснена - як обов`язковий крок на шляху до отримання сертифікату про введення будинку в експлуатацію. На підставі даних отриманих за результатами технічної інвентаризації, кожного інвестора (довірителя) після введення будинку в експлуатацію було письмово повідомлено про загальну кінцеву фактичну площу об`єкту інвестування, яка у ОСОБА_1 виявилася більшою за проектну. Подальші дії позивача після введення будинку в експлуатацію - це свідоме розуміння правових наслідків, які могли би настати (відповідно, вони і настали у вигляді відкріплення).

17.06.2020 від позивача надійшло клопотання, в якому просить прийняти судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги. Крім того, аргументуючи, що судовий позов на відповідача не вміщає в себе жодного фактичного доказу, прямо чи опосередковано який міг би стосуватися предмета позову. Аналізуючи риторику представника у смисловому порівнянні витриманого тексту, викладеного попереднім відзивом та запереченням, мабуть чітко можна прослідкувати заміну істини на хибний напрям у ділових стосунках з позивачем.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного позовного провадження, учасники справи в судове засідання не викликались.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно обставини справи, оцінивши докази на ствердження цих обставин в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що між відповідачем TOB ФК ТОЛОКА та ОСОБА_2 було укладено Договір про участь у фонді фінансування будівництва №230-2 від 31.01.2017, за умовами якого управитель приймає від довірителя кошти в управління та відповідно до правил фонду і цього договору перераховує частину таких коштів для фінансування будівництва, решта коштів залишається в управлінні управителя, а довіритель приймає на себе зобов`язання виконувати правила фонду та передати управителю в обсягах та на умовах цього договору кошти в управління з метою отримання у власність об`єкта інвестування, визначеного в пункті 6 цього договору. Об`єктом будівництва за цим договором є житловий будинок з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , будівництво якого організовує забудовник та фінансує управитель за рахунок отриманих в управління від довірителів коштів. Відповідно до правил фонду та цього договору за довірителем закріплюється об`єкт інвестування з такими основними характеристиками: АДРЕСА_1 , № об`єкта інвестування 230 (квартира), 11 поверх, з однією житловою кімнатою, загальною площею 39,80 кв. м.

04.12.2018 була здійснена уступка майнових прав шляхом укладення договору уступки майнових прав № У (230-2) та Додаткової угоди №2 до Договору про участь у фонді фінансування будівництва № 230-2 від 31.01.2017. У результаті довірителем замість ОСОБА_2 стала позивач ОСОБА_1 . Після укладання відповідних договорів, ОСОБА_1 отримала Свідоцтво про участь у ФФБ виду А від 04.12.2018.

Відповідні правовідносини між позивачем та відповідачем врегульовані Договором про участь у фонді фінансування будівництва, Правилами фонду фінансування будівництва (виду А) та ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю .

Відповідно до ст. 2 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю фонд фінансування будівництва - кошти, передані управителю ФФБ в управління, які використані чи будуть використані управителем у майбутньому на умовах Правил фонду та договорів про участь у ФФБ. Правила фонду - система норм, затверджена та оприлюднена управителем цього фонду, якої мають дотримуватися всі суб`єкти системи фінансово-кредитних механізмів будівництва житла для досягнення мети управління майном, визначеної установником управління, що повинні відповідати вимогам цього Закону.

Згідно зі ст. 19 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , управитель ФФБ надає забудовнику перелік довірителів, які мають право отримати у власність закріплені за ними об`єкти інвестування, відповідно до отриманих довірителями від управителя майнових прав на ці об`єкти інвестування, і повідомляє кожного довірителя про введення об`єкта будівництва в експлуатацію, а на письмову вимогу довірителя надає йому копію відповідного акта.

На підставі даних щодо фактичної загальної площі об`єктів інвестування довіритель за поточною ціною вимірної одиниці об`єкта інвестування здійснює остаточні розрахунки з управителем ФФБ та отримує в управителя ФФБ в обмін на свідоцтво про участь у ФФБ довідку за встановленою формою. Ця довідка є документом, що підтверджує право довірителя на набуття у власність закріпленого за ним об`єкта інвестування.

Отриману від управителя ФФБ довідку про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування довіритель надає забудовнику для подальшої державної реєстрації за довірителем права власності на закріплений за ним об`єкт інвестування.

Державна реєстрація права власності на житло здійснюється забудовником своїми силами та за свій рахунок. Органи, що здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, проводять державну реєстрацію права власності довірителя на об`єкт інвестування на підставі довідки про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування.

Для проведення державної реєстрації права власності на закріплений за довірителем об`єкт інвестування забудовник та довіритель підписують складений забудовником акт прийняття-передачі об`єкта інвестування.

Довіритель має право у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання акта прийняття-передачі об`єкта інвестування або підписати підготовлений забудовником акт прийняття-передачі об`єкта інвестування із зазначенням інформації про відсутність претензій довірителя до забудовника щодо об`єкта інвестування, або подати у письмовій формі свої обґрунтовані зауваження щодо невиконання забудовником своїх зобов`язань по об`єкту будівництва і об`єкту інвестування та щодо виявлених будівельних недоліків.

Правила ФФБ визначають процедуру створення Фонду фінансування будівництва виду А (надалі - ФФБ), порядок організації взаємовідносин Фінансової компанії, Забудовника та Довірителів, порядок встановлення управління коштами, умови, особливості та обмеження здійснення управління залученими коштами, напрями та порядок їх використання, порядок участі у ФФБ та відмови від участі в ньому, типи вимірних одиниць об`єктів інвестування, порядок та умови закріплення об`єкта інвестування за Довірителем, умови кредитування Довірителів, розмір винагороди Фінансової компанії, відповідальність Фінансової компанії і Забудовника за невиконання прийнятих на себе зобов`язань та інші умови функціонування ФФБ.

У п. 1.3. встановлено, що Правила ФФБ є системою затверджених та оприлюднених Фінансовою компанією норм, яких мають дотримуватись всі учасники системи кредитно-фінансових механізмів будівництва житла (Фінансова компанія, Забудовник, Довірителі, Фінансові установи тощо) для досягнення мети управління майном, визначеної установником. Правила ФФБ є публічною пропозицією для вступу до ФФБ особи, яка бажає стати Довірителем цього ФФБ, за умов визнання нею цих Правил ФФБ.

Відповідно до пп. 5.1.1. Правил, фізична або юридична особа стає Довірителем ФФБ за умови укладання з фінансовою компанією договору про участь у ФФБ та внесення на рахунок ФФБ мінімального грошового внеску, розмір якого передбачений укладеним договором. Договір про участь у ФФБ щодо певного об`єкта інвестування може бути укладений Фінансовою компанією з декількома Довірителями - фізичними особами або Довірителями - юридичними особами у визначених ними частках. Фізичні та юридичні особи не можуть бути одночасно співдовірителями щодо певного об`єкта інвестування.

Згідно пп. 5.5.1. Правил, Забудовник забезпечує своєчасне введення в експлуатацію завершеного спорудженням об`єкта будівництва. Після введення в експлуатацію об`єкта будівництва Забудовник у 10-денний термін письмово повідомляє про це Фінансову компанію, замовляє проведення технічних обмірів та не пізніше одного місяця з дати прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію передає Фінансовій компанії дані щодо фактичної загальної площі кожного об`єкта інвестування в об`єкті будівництва для проведення з Довірителями кінцевих розрахунків.

Змістом п. 13 Договору, Управитель повинен письмово повідомити Довірителю про введення об`єкта будівництва в експлуатацію протягом 10 днів з моменту отримання від забудовника відповідного повідомлення та даних щодо фактичної загальної площі об`єктів інвестування. На письмову вимогу довірителя управитель надає йому копію відповідного акта.

Об`єкт будівництва був введений в експлуатацію 29.08.2019, після чого позивача було письмово повідомлено про цей факт у відповідності до пп. 5.5.1 Правил та п. 13 Договору.

Відповідно до пп. 5.5.2. Правил, Фінансова компанія надає Забудовнику перелік Довірителів, які мають право отримати у власність закріплені за ними об`єкти інвестування, відповідно до отриманих Довірителями від Фінансової компанії майнових прав на ці об`єкти інвестування, і повідомляє кожного Довірителя про прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію, а на письмову вимогу Довірителя надає йому копію відповідного документу.

Згідно пп. 5.5.3. Правил, після отримання від Забудовника даних щодо загальної фактичної площі об`єктів інвестування Фінансова компанія письмово повідомляє Довірителів про необхідність укладання додаткової угоди до договору про участь у ФФБ, яка передбачає строки та порядок проведення між Фінансовою компанією та Довірителем остаточних розрахунків.

Твердження позивача, що Управитель має надати остаточні розрахунки площі об`єкта інвестування не відповідає вимогам пп. 5.5.3 Правил, адже надання такої інформації, перш за все, залежить від забудовника.

Частиною 12 ст. 20 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю передбачено, що якщо довіритель виконав усі зобов`язання перед управителем ФФБ, але протягом двох місяців після введення об`єкта будівництва в експлуатацію без поважних причин не підписує акт прийому-передачі закріпленого за ним об`єкта інвестування і не подав у письмовій формі свої зауваження щодо невиконання забудовником своїх зобов`язань по об`єкту будівництва та об`єкту інвестування відповідно до ст. 19 цього Закону, управління майном припиняється та управитель відкріплює від довірителя об`єкт інвестування і всі закріплені за ним вимірні одиниці цього об`єкта інвестування.

Отже, оскільки повідомлення ТОВ ФК ТОЛОКА про відповідність закінченого будівництва об`єкта проектній документації та готовність до експлуатації житлового будинку позивач отримав 15.09.2019 (як зазначено в позовній заяві), то саме з цього часу починається відлік двомісячного строку для підписання акта прийому-передачі закріпленого за позивачем об`єкта інвестування.

Позивачем, на вимоги ухвали суду про залишення позовної заяви без руху від 10.02.2020, надано доказ на підтвердження збільшення площі об`єкту інвестування, а саме - рахунок-повідомлення Утримання будинків та приб.території (УБПТ) станом на 01.01.2020, згідно якого, загальна площа квартири АДРЕСА_3 складає 41,70 кв.м. (а.с. 60, т. 1). Отже, вартість квартири збільшилась за рахунок збільшення площі квартири. Тобто, довірителем не виконано зобов`язань по договору №230-2 від 31.01.2017 та не сплачено у повному обсязі коштів.

Пунктом 5.4. Правил ФФБ (виду А) встановлено порядок та умови припинення управління коштами, відкріплення від Довірителя об`єкта інвестування та повернення внесених до ФФБ коштів, здійснення зміни об`єкта інвестування та відступлення права вимоги на участь у ФФБ третім особам.

Згідно пп. 5.4.1. Управління коштами, яке Фінансова компанія здійснює за договором про участь у ФФБ, припиняється у разі відкріплення Фінансовою компанією від Довірителя закріпленого за ним об`єкта інвестування за невиконання Довірителем своїх зобов`язань за договором про участь у ФФБ.

Змістом пп. 5.4.3. у разі відкріплення об`єкта інвестування від Довірителя управління майном припиняється, Довіритель втрачає право вимоги на об`єкт інвестування та вимірні одиниці цього об`єкта інвестування, а Фінансова компанія зобов`язана виплатити Довірителю кошти на умовах та у порядку, визначених Правилами ФФБ.

Відповідно до пп. 5.5.5. Правил, у разі якщо фактична загальна площа об`єкту інвестування виявиться більшою, ніж проектна площа, яку зазначено в договорі про участь у ФФБ, Довіритель на підставі внесених змін та доповнень до договору про участь у ФФБ сплачує до ФФБ кошти у сумі, що відповідає вартості відповідної кількості вимірних одиниць об`єкта інвестування, на яку збільшилась загальна площа об`єкта інвестування.

У зв`язку з не проведенням остаточного розрахунку з управителем, прийнято рішення про припинення управління майном та відкріплення від ОСОБА_1 об`єкту інвестування, який був закріплений на підставі Договору про участь у фонді фінансового будівництва №230-2 від 31.01.2017.

З огляду на наведене, у задоволенні позову слід відмовити.

З приводу вимог позивача про стягнення з відповідача моральної шкоди слід також відмовити, оскільки відмова у задоволенні вимог позивача з приводу визнання рішення незаконним та його скасування виключає можливість задоволення вимог позивача в частині стягнення моральної шкоди.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 203, 215, 526, 626, 629 ЦК України, ст.ст. 15, 20, 22 Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , суд,-

В И Р І Ш И В :

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ТОЛОКА про визнання рішення незаконним та його скасування, стягнення моральної шкоди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя - Г.О. Козленко

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93943915
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання рішення незаконним та його скасування, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —760/2913/20

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Постанова від 03.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Бурлаков Сергій Юрійович

Ухвала від 31.03.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Бурлаков Сергій Юрійович

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Бурлаков Сергій Юрійович

Постанова від 07.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Рішення від 29.12.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Козленко Г. О.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Козленко Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні