Ухвала
від 30.12.2020 по справі 635/4936/18
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/4936/18

Провадження № 2/635/799/2020

У Х В А Л А

30 грудня 2020 року смт. Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Савченка Д.М.,

секретар судового засідання Савченко В.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , третя особа - Мереф`янська міська рада Харківського району Харківської області про виділ в натурі частки майна, що знаходиться у спільній частковій власності, та визначення порядку користування земельною ділянко ,-

ВСТАНОВИВ:

В проваджені суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , третя особа - Мереф`янська міська рада Харківського району Харківської області про виділ в натурі частки майна, що знаходиться у спільній частковій власності, та визначення порядку користування земельною ділянкою.

30.12.2020 до суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Лаєвської М.Л., в якому остання просить зобов`язати ОСОБА_4 надати виконавцям геодезичних робіт та робіт з технічної інвентаризації житлового будинку доступ до частини земельної ділянки та житлового будинку по АДРЕСА_1 , що знаходиться у користуванні ОСОБА_4 , а також роз`яснити ОСОБА_4 наслідки ухилення від участі в експертизі, відповідно до ст. 109 ЦПК України.

В обґрунтування клопотання зазначає, що для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи про поділ спільного майна, необхідна судова будівельно-технічна експертиза, проведення якої неможливо без надання експерту додаткових матеріалів, а саме - плану земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні відповідача, довідки щодо показників частини житлового будинку, що знаходяться у користуванні відповідача. Позивачами було замовлено та оплачено вартість роботи з виготовлення вищевказаних документів, проте, відповідач не надав можливості здійснити ці роботи, що свідчить про його ухилення від участі в експертизі.

Сторони в підготовче судове засідання не з`явились, повідомлялись своєчасно і належним чином, адвокат Лаєвська М.Л. надала суду заяву про проведення судового засідання без її участі.

Враховуючи, що в підготовче судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає клопотання адвоката Лаєвської М.Л. таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 14 листопада 2018 року клопотання позивача ОСОБА_1 при призначення експертизи задоволено, по справі призначено судову будівельно-технічно експертизу, проведення якої доручено експертам ХНДІСЕ імені М.С.Бокаріса.

25 червня 2019 року на адресу суду надійшло повідомлення про неможливість надати висновок судової експертизи з тих підстав, що додаткові матеріали, необхідні для проведення вищевказаної експертизи, які були витребувані експертом згідно клопотання від 04 січня 2019 року №96/05-21/11/13-19, були надані на виконання вказаного клопотання частково, не в повному обсязі, в межах наданих та досліджених матеріалів провести повне та обґрунтоване дослідження не надається можливим.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 11 грудня 2019 року по справі призначено судову будівельно-технічно експертизу, проведення якої доручено експертам ХНДІСЕ імені М.С.Бокаріуса, зупинено провадження у справі до проведення експертизи.

29.09.2020 до суду надійшло повідомлення експерта ХНДІСЕ ім.Засл.проф.М.С.Бокаріуса про неможливість надання висновку експерта №28899 по даній справі. З мотивувальної частини повідомлення убачається, що експертом не отримано відомостей щодо показників частини житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , з господарськими будівлями та спорудами, необхідних для проведення експертизи, оскільки доступ до частини будинку надано не було.

Згідно з ч.3 ст.107 ЦПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Як убачається з матеріалів справи, для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи про поділ спільного майна, необхідна судова будівельно-технічна експертиза, проведення якої неможливо без надання експерту додаткових матеріалів, а саме плану земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні відповідача ОСОБА_4 , довідки щодо показників частини житлового будинку, що знаходяться у користуванні відповідача.

Відповідно до ч.4 ст.84 ЦПК України суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

Згідно з ч.2 ст.116 ЦПК України способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Відповідно до ч.1 ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідач не надає можливості здійснити проведення експертизи, яка неодноразово призначалась судом, що свідчить про його ухилення від участі в експертизі, а тому суд вважає неохідним, з метою проведення в подальшому судової будівельно-технічної експертизи житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , задовольнити клопотання адвоката Лаєвської М.Л., зобов`язавши ОСОБА_4 надати виконавцям геодезичних робіт та робіт з технічної інвентаризації житлового будинку доступ до частини земельної ділянки та житлового будинку по АДРЕСА_1 , які знаходяться у його користуванні.

Керуючись ст. ст.84, 107, 109, 116 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Лаєвської М.Л. про зобов`язання відповідача надати доступ до домоволодіння - задовольнити.

Зобов`язати ОСОБА_4 надати виконавцям геодезичних робіт та робіт з технічної інвентаризації житлового будинку доступ до частини земельної ділянки та житлового будинку по АДРЕСА_1 , які знаходяться у його користуванні.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що згідно з ч.1 ст.109 ЦПК України у разі його ухилення від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Д.М. Савченко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93953856
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/4936/18

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 06.09.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні