Ухвала
від 04.01.2021 по справі 591/8499/20
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/8499/20

Провадження № 2/591/1187/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 січня 2021 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми в особі судді Сидоренко А.П., розглянувши матеріали за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Державна спеціалізована фінансова установа Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву про поділ майна подружжя, набутого за час шлюбу,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до Зарічного районного суду м. Суми з вказаною позовною заявою до ОСОБА_2 та просить визнати за нею в порядку поділу спільного майна подружжя право вимоги передачі Ѕ майнового права на квартиру з будівельним АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно №5533-КП від 24 січня 2019 року між ОСОБА_2 та ТОВ БВКК Федорченко ; визнати позивачку покупцем на Ѕ квартиру за договором купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно №5533-Кп від 24 січня 2019 року між ОСОБА_2 та ТОВ БВКК Федорченко .

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

З роз`яснень, викладених у п. 42 Постанови №3 від 01 березня 2013 року Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ , вбачається, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК). Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, предметом заявленого позову є поділ спільного майна подружжя щодо майнових прав на нерухоме майно оформлене договором купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно № 5533-КП від 24 січня 2019 року, згідно об`єкта будівництва, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , тобто на території Ковпаківського району м. Суми.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншому суду.

За нормами ч. 9 ст. 187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу.

Оскільки питання у цій справі щодо поділу майна подружжя стосується нерухомого майна, позов підлягає вирішенню за правилами виключної підсудності, то справу слід передати за територіальною юрисдикцією (підсудністю) за місцезнаходженням нерухомого майна до Ковпаківського районного суду м. Суми.

Керуючись ст.ст. 30, 31, 187 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Державна спеціалізована фінансова установа Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву про поділ майна подружжя, набутого за час шлюбу передати на розгляд до Ковпаківського районного суду м. Суми.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду. В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми.

Суддя А.П.Сидоренко

Дата ухвалення рішення04.01.2021
Оприлюднено06.01.2021

Судовий реєстр по справі —591/8499/20

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні