Ухвала
від 19.11.2020 по справі 334/11049/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 19.11.2020

Справа № 334/11049/13-к

Провадження № 1-кп/334/27/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2020 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання прокурора ОСОБА_3 про призначення судової експертизи у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України,.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Ленінського районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

В судовому засіданні прокурор заявив клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи у вказаному кримінальному провадженні, вказуючи, що в ході судового розгляду отримані свідчення та документи, які впливають на обставини кримінального провадження, обсяги державного обвинувачення та потребують додаткового дослідження.

В обґрунтування клопотання зазначає, що в рамках досудового слідства було проведена експертну грошову оцінку зазначеної земельної ділянки станом на 2 півріччя 2007 рік, площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка рішенням Розумівської сільської ради від 19.07.07 р. №109 була незаконно передана у власність гр. ОСОБА_6 для будівництва і обслуговування житлового будинку. Згідно вказаного висновку вартість вищевказаної земельної ділянки станом на 2 півріччя 2007 рік становила 107 900 гривень.

Під час вже судового розгляду обвинувального акту стороною захисту до матеріалів судової справи надано рецензію №186/12 від 24.12.2013, проведеною ТОВ «Експертнго-консультативний центр» на експертну грошову оцінку, яка була проведена в рамках кримінального провадження.

Згідно вищевказаної рецензії експертна оцінка, яка проводилась в рамках досудового розслідування, була проведена з певними порушеннями, які впливають на остаточну вартість земельної ділянки.

Крім цього, в матеріалах суду міститься технічна документація із землеустрою щодо складання Державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка була надана у власність громадянину ОСОБА_6 та розробником якої було ТОВ «СТІХІЯ». В ході досудового розслідування слідчим була призначена перевірка додержання вимог земельного законодавства при наданні у власність ОСОБА_6 вищевказаної земельної ділянки, проведення якої доручено спеціалістам спеціально-уповноваженого органу - Державної інспекції сільського господарства у Запорізькій області. За результатами перевірки інспектором скерована інформація, що земельна ділянка площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка була надана у власність громадянину ОСОБА_6 , надана незаконно, а висновок Запорізького районного відділу земельних ресурсів №01-12/920 від 31.06.2007, який був підписаний в.о. начальника районного відділу ОСОБА_5 не відповідає дійсності і суперечить вимогам Водного та Земельного кодексів України. В ході судового слідства опитаний в якості свідка інспектор Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області ОСОБА_7 повністю підтвердив надані в ході досудового засідання свідчення.

Аналогічним чином на стадії досудового слідства стороною обвинувачення під час допиту в якості свідка спеціаліста-землевпорядника Розумівської сільської ради ОСОБА_8 , тобто особи, яка володіє спеціальними знаннями у цій сфері, встановлено, що висновок, який складений був ОСОБА_5 протирічить вимогам чинного законодавства.

Водночас під час подальших допитів в ході судового розгляду обвинувального акту спеціаліст-землевпорядник Розумівської сільської ради ОСОБА_8 змінила свої свідчення та повідомила, що вищевказаний висновок, який був складений ОСОБА_5 вже відповідає вимогам чинного законодавства.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 2 ст. 94 КПК України жоден доказ не має наперед встановленої сили, а на цей час в матеріалах суду містяться документи, які були надані сторонами обвинувачення та захисту із певними протиріччями, зокрема документи щодо визначення вартості земельної ділянки, а також містяться різні доводи спеціалістів щодо законності підписаного в.о. начальника Запорізького районного відділу земельних ресурсів висновку №01-12/920 від 31.06.2007, усунення яких іншим шляхом неможливо, а також враховуючи той факт, що для з`ясування вартості земельної ділянки та відповідності складеної технічної документації необхідні спеціальні знання, керуючись ст. 36, ч. 1 ст. 242, ст. 332 КПК України прокурор просить призначити судову комплексну експертизу (земельно-технічну, оціночно-земельну та експертизу з питань землеустрою) у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Проведення вказаної експертизи у кримінальному провадженні доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), розташованого за адресою: вул. Смоленська, 6, м. Київ, 03680.

На розгляд експертів під час проведення вищевказаної експертизи просить поставити наступні запитання:

1)відповідність виконаної експертом оцінки земельної ділянки та рецензії до неї вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам. В разі наявних порушень вказати норми і статті яких саме нормативно-правових актів було порушено?

2)якою є ринкова вартість земельної ділянки площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 станом на 19.07.2007 року?

3)чи розташована земельна ділянка площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка рішенням Розумівської сільської ради №109 від 19.07.2007 була надана у власність громадянину ОСОБА_6 , в межах нормативної прибережної смуги ставка площею 1,0698 га;

4)якщо так, то чи у відповідності до діючих станом на 19.07.2007 вимог Земельного, Водного кодексів України, а також інших нормативних актів розроблена та погоджена технічна документація із землеустрою щодо складання Державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка рішенням Розумівської сільської ради .№109 від 19.07.2007 була надана у власність громадянину ОСОБА_6 .? Які саме норми і статті яких законодавчих актів було порушено?

Для проведення експертизи просить направити експертам наявні матеріали судової справи.

Захисник заперечував проти призначення у справі експертизи, посилаючись на затягування судового розгляду справи, крім того, зазначені питання є питанням правового характеру, що прямо заборонено ст. 242 КПК України та просила відмовити у задоволенні клопотання.

Обвинувачена ОСОБА_5 підтримала думку захисника, крім того заперечувала проведення експертизи в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Вислухавши думку учасників судового провадження, перевіривши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Згідно з ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Призначення судових експертиз та експертних досліджень судовим експертам регулюється Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженою Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 р.

Згідно з процесуальним законодавством України експертами виконуються первинні, додаткові, повторні, комісійні та комплексні експертизи (п. 1.2.13 вказаної Інструкції).

Комплексною є експертиза, що проводиться із застосуванням спеціальних знань різних галузей науки, техніки або інших спеціальних знань (різних напрямів у межах однієї галузі знань) для вирішення одного спільного (інтеграційного) завдання (питання). До проведення таких експертиз у разі потреби залучаються як експерти експертних установ, так і фахівці установ та служб (підрозділів) інших центральних органів виконавчої влади або інші фахівці, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах.

Аналізуючи наведене, можна зробити висновок, що судова експертиза призначається виключно у разі наявності обґрунтованої потреби у спеціальних знаннях для з`ясування обставин, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Враховуючи те, що в матеріалах суду містяться документи, які були надані сторонами обвинувачення та захисту із певними протиріччями, зокрема документи щодо визначення вартості земельної ділянки, а також містяться різні доводи спеціалістів щодо законності підписаного висновку №01-12/920 від 31.06.2007, враховуючи той факт, що для з`ясування вартості земельної ділянки та відповідності складеної технічної документації вимогам закону необхідні спеціальні знання, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання і призначення судової земельно-технічної експертизи у вказаному кримінальному провадженні.

Для проведення експертизи надіслати експертам наявні матеріали судової справи.

Проведення експертизи доручити експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Керуючись ст.ст. 242, 332, 350 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора щодо проведення експертизи - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України, судову комплексну експертизу (земельно-технічну, оціночно-земельну та експертизу з питань землеустрою).

На розгляд експертів поставити наступні запитання:

1) відповідність виконаної експертом оцінки земельної ділянки та рецензії до неї вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам. В разі наявних порушень вказати норми і статті яких саме нормативно-правових актів було порушено?

2) якою є ринкова вартість земельної ділянки площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 станом на 19.07.2007р. ?

3) чи розташована земельна ділянка площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка рішенням Розумівської сільської ради №109 від 19.07.2007 була надана у власність громадянину ОСОБА_6 , в межах нормативної прибережної смуги ставка площею 1,0698 га;

4) якщо так, то чи у відповідності до діючих станом на 19.07.2007 вимог Земельного, Водного кодексів України, а також інших нормативних актів розроблена та погоджена технічна документація із землеустрою щодо складання Державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,1293 га за адресою АДРЕСА_1 , яка рішенням Розумівської сільської ради .№109 від 19.07.2007 була надана у власність громадянину ОСОБА_6 .? Які саме норми і статті яких законодавчих актів було порушено?

Проведення експертизи доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), розташованого за адресою: вул. Смоленська, 6, м. Київ, 03680.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Для проведення експертизи направити експертам наявні матеріали судової справи.

Відкласти судовий розгляд кримінального провадження на строк проведення експертизи та ознайомлення учасників судового провадження з її результатами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу94080576
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —334/11049/13-к

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Вирок від 02.06.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 01.06.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 05.05.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні