Ухвала
від 13.01.2021 по справі 760/24319/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/24319/20

Провадження № 2/752/4496/21

У Х В А Л А

про забезпечення позову

13.01.2021 року м. Київ

13 січня 2021 року суддя Голосіївського районного суду м. Києва Ольшевська І.О., за участю секретаря судового засідання Рожок В.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі №760/24319/20 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Аланд , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, Приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Горай Олег Станіславович, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Клітченко Оксана Анатоліївна, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Голосіївського районного суду міста Києва знаходиться справа №760/24319/20 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Аланд , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, Приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Горай Олег Станіславович, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Клітченко Оксана Анатоліївна, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Провадження у справі відкрите 13.01.2021р.

Разом із позовною заявою позивачкою подано заяву про забезпечення позову, за якою вона просить зупинити стягнення за виконавчим написом, вчиненим 08 вересня 2020 року приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Горай Олегом Станіславовичем, зареєстрований в реєстрі за номером 26485, про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором.

В обґрунтування заяви зазначає, що нею подано позов до суду, предметом якого є визнання таким, що не підлягає виконанню, виконавчого напису №26485, вчиненого приватним нотаріусом Горай О.С., про стягнення заборгованості за кредитним договором. Позивачка вказує, що заборгованість стягується із її заробітної плати, що підтверджується копією постанови приватного виконавця про звернення стягнення на заробітну плату. На її думку, мету подання позову неможливо буде досягнути, якщо не буде зупинено стягнення за вказаним виконавчим написом, відсутність забезпечення позову призведе до неправомірного стягнення коштів.

Згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною п`ятою цієї статті.

У відповідності до положень ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

У постанові Пленуму Верховного суду України №9 від 22.12.2006р. Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову зазначено, що забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

У пункті 4 цієї постанови Верховний суд України вказав, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Під час вирішення питання щодо наявності підстав для забезпечення позову суд повинен враховувати обґрунтованість заявленого клопотання, пов`язаність заходів забезпечення позову з предметом позову, співмірність заходів забезпечення із заявленими вимогами, а також необхідність запобігти порушенню прав третіх осіб у зв`язку із вжиттям заходів забезпечення позову.

Так, з наведених у заяві про забезпечення позову фактів та обґрунтувань вбачається, що предмет позову в даній справі щодо визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, є взаємопов`язаний із способом забезпечення позову, а саме зупинення стягнення за виконавчим написом, а невжиття заходів забезпечення може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист прав позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Позивачем обґрунтовано наявність зв`язку між заходом забезпечення позову та предметом позовних вимог, оскільки застосування такого заходу забезпечення позову спроможне забезпечити ефективний захист його порушеного права та поновлення порушених прав та інтересів позивача.

Виходячи з наведеного, перевіривши заяву про забезпечення позову, суд приходить до висновку про необхідність її задоволення, оскільки виконавчий напис є предметом судового розгляду та на даний час приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клітченко О.А. вчиняються виконавчі дії (ВП №63269185), направлені на виконання виконавчого документа, законність якого оспорюється позивачем.

Керуючись ст.ст. 149-153, 259, 260, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про забезпечення позову задовольнити.

2. Зупинити стягнення за виконавчим написом, вчиненим 08.09.2020 року приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Горай Олегом Станіславовичем (10008, м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, буд. 35), зареєстрований в реєстрі за номером 26485, у виконавчому провадженні ВП №63269185, відкритому приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клітченко Оксаною Анатоліївною (02002, м. Київ, вул. Окіпної Раїси, 4А, оф. 35А).

3. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

4. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Голосіївський районний суд міста Києва протягом 15-ти днів з дня її складення відповідно до вимог, встановлених статтями 353-356 ЦПК України.

Повний текст ухвали суду складений та підписаний 13.01.2021 року.

Суддя І.О. Ольшевська

Дата ухвалення рішення13.01.2021
Оприлюднено14.01.2021
Номер документу94106060
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —760/24319/20

Рішення від 19.05.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Калініченко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні