Постанова
від 12.01.2021 по справі 905/1383/20
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" січня 2021 р. Справа № 905/1383/20

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Гребенюк Н.В., суддя Медуниця О.Є., суддя Чернота Л.Ф.,

за участі секретаря судового засідання Пляс Л.Ф.,

за участі представників:

позивача - не з`явився,

відповідача - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , м. Маріуполь, Донецька обл., (вх. №3179 Д/3) на рішення господарського суду Донецької області від 28.10.2020 (повне рішення складено 28.10.2020, суддя Хабарова М.В.) у справі № 905/1383/20

за позовом Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» , м. Маріуполь, Донецька обл.,

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , м. Маріуполь, Донецька обл.,

про стягнення 83 350,33 грн, -

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Донецької області від 28.10.2020 у справі № 905/1383/20 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» (87500, Донецька обл., м. Маріуполь, просп. Миру (Леніна), 76/9, ідентифікаційний код 24815304) на користь Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (87555, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Соборна, 7, ідентифікаційний код 03361508) плату за скид понаднормативних стоків у розмірі 83 350 (вісімдесят три тисячі триста п`ятдесят) грн 33 коп. та судовий збір у розмірі 2 102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп.

Приймаючи оскаржуване рішення, суд першої інстанції дійшов висновку, що в пробах стічних вод, відібраних на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, просп. Миру, 76/9 виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин, що підтверджується актами відбору проб та результатами аналізів спроб стічних вод. Вказані акти відповідають вимогам Місцевих Правил, містять рік, місяць, число, час і місце відбору, а також прізвища, ім`я та по-батькові представників споживача, які брали участь у відборі проб та їх посади, підписано представником відповідача без зауважень та заперечень. Суд першої інстанції прийшов до висновку, що позивачем доведений, а відповідачем не спростований факт перевищення максимально допустимих значень показників стічних вод споживача, тому вимоги позивача про стягнення з відповідача плати за скид понаднормативних стоків у розмірі 83350,33 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідач з рішенням господарського суду першої інстанції не погодився, звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, на неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи, просить рішення господарського суду Харківської області від 07.07.2020 у справі № 922/445/20 скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити; вирішити питання про судові витрати на професійну правничу допомогу після ухвалення судового рішення по суті заявлених вимог апеляційної скарги.

В обґрунтування своїх апеляційних вимог скаржник посилається на те, що:

- при підписанні актів відбору стічних проб, складених позивачем, посадова особа відповідача діяла з перевищенням повноважень, оскільки наказом №3 від 15.05.2017 завгосп Козаченко Н.І. була уповноважена виключно на підписання документів, пов`язаних із отриманням послуг з водопостачання та водовідведення;

- результати хімічного аналізу контрольних проб стічних вод, які були здійснені позивачем, не можна вважати належними, оскільки такі аналізи проведені без сертифікаційних документів та із застосуванням незареєстрованих засобів вимірювальної техніки.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.11.2020 у справі № 905/1383/20 сформовано колегію суддів Східного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя (суддя-доповідач) Гребенюк Н.В., суддя Медуниця О.Є., суддя Чернота Л.Ф.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 24.11.2020 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , м. Маріуполь, Донецька обл., на рішення господарського суду Донецької області від 28.10.2020 у справі №905/1383/20. Встановлено строк до 08.12.2020 включно для надання суду відзиву на апеляційну скаргу з доказами надсилання його копії та доданих до нього документів іншій стороні у справі в порядку ст. 263 Господарського процесуального кодексу України. Встановлено учасникам справи строк до 08.12.2020 включно для подання до Східного апеляційного господарського суду заяв та клопотань, що пов`язані з розглядом апеляційної скарги позивача, з доказами надіслання їх копій іншим учасникам справи.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 08.12.2020 призначено справу № 905/1383/20 до розгляду на "12" січня 2021 р. о 11:00 год. у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, в залі засідань № 117. Повідомлено учасників апеляційного провадження про дату, час та місце розгляду справи в судовому засіданні. Доведено до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників в судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

Представники сторін в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не сповістили, хоча належним чином були повідомлені про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовими повідомленнями, які містяться в матеріалах справи.

Згідно з частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до частини дванадцятої статті 270 Господарського процесуального кодексу України, неявка сторін, або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Зважаючи на наявність достатніх матеріалів для розгляду справи, враховуючи, що сторони належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, явка учасників справи у судове засідання не була визнана судом обов`язковою, дотримуючись визначеного ст. 273 ГПК України строку розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, судова колегія вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами у відсутність представників позивача та відповідача.

Дослідивши матеріали справи, а також викладені в апеляційній скарзі доводи відповідача, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також повноту встановлених обставин справи та відповідність їх наданим доказам, розглянувши справу в порядку ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 06.04.2016 між Комунальним підприємством «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (позивач, виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» (відповідач, абонент) підписано договір №6672 надання послуг централізованого водопостачання, водовідведення (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору виконавець бере на себе зобов`язання забезпечувати надання на об`єкти абонента послуги централізованого водопостачання, водовідведення (забезпечення холодною водою, приймання стічних вод) (далі - послуги водопостачання, водовідведення), що відповідають встановленим нормам якості, в межах допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах.

За умовами п. 1.2 Договору абонент бере на себе зобов`язання своєчасно і в обсязі, визначеному відповідно до показань засобів обліку, сплачувати надані йому послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, виконувати усі приписи виконавця, спрямовані на поліпшення якості обліку наданих послуг, належно експлуатувати водопровідні та каналізаційні мережі, пристрої та прилади на них, які перебувають у нього на балансі, а також виконувати інші умови цього договору та нормативних актів стосовно водопостачання та водовідведення.

Згідно з п. 1.3 Договору користування послугами централізованого водопостачання та водовідведення допускається лише на підставі договору між виконавцем та абонентом за обов`язкового взаємного виконання ,умов договору, а також суворого додержання «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» , затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190 (далі - Правила користування), «Правил прийому стічних вод підприємств у систему міської каналізації м. Маріуполя» , затверджених рішенням Виконавчого комітету Маріупольської міської ради від 18.02.2004 №48 (далі - Правила прийому стічних вод), а також інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини у сфері надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Пунктом 3.1 Договору надання послуги централізованого водовідведення здійснюється шляхом приймання стічних вод, що надходять з мереж водовідведення абонента через окремі випуски водовідведення з обов`язковим улаштуванням контрольних колодязів в місці підключення до мереж водовідведення виконавця. Контрольні колодязі будуються, обладнуються та експлуатуються абонентом. Колодязі, встановлені на мережах водовідведення, що належать споживачам, мають бути завжди доступні для огляду, вільні від завалів ґрунтом, будівельним сміттям тощо. Забороняється залишати колодязі з нещільно причиненими, розбитими або зсунутими з нього люками, забороняються отвори в стінках колодязів. Взимку споживачі зобов`язані очищати ляди колодязів від снігу та льоду. Місце розташування колодязів має бути позначене спеціальними табличками із зазначенням відстані до колодязя у метрах. У разі пропажі або поломки ляд колодязів, споживачі повинні придбати нові. Межа балансової належності з водовідведення визначається у Акті розділу балансової належності водопровідних та каналізаційних мереж (зі схемою водопровідних та каналізаційних мереж), який є додатком до Договору.

Сторони домовились, що під терміном «стічні води» у відповідних відмінках за текстом слід розуміти як стічні води з холодного та гарячого водопостачання, а також усі інші стічні води, які утворилися внаслідок діяльності абонента після використання води із будь-якої системи водопостачання, а також талі, ливневі, ґрунтові, поверхневі та дощові води, які поступають з території об`єктів абонента у каналізаційну мережу виконавця (п. 3.2 Договору).

Відповідно до п. 3.4 Договору кількість стічних вод, що надходять до мереж водовідведення Виконавця, визначається за кількістю води, що надходить з мереж водопостачання та з інших джерел з урахуванням умов договору.

У п. 3.7 Договору сторонами погоджено, що здійснення відбору проб стічних вод з контрольних колодязів абонента виконується у присутності його відповідального представника (згідно з наказом, який є Додатком до Договору) уповноваженими представниками виконавця. Абонент (представник абонента) повинен сприяти представникові виконавця у здійсненні відбору стічних вод, а також підписати акт. Відбір проб стічних вод здійснюється відповідно до Правил прийому стічних вод.

Згідно з п. 4.3 Договору у разі перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах абонента, розрахунок за надані послуги здійснюється відповідно до Правил прийому стічних вод.

Відповідальність сторін визначається відповідно до умов договору, Правил користування, Правил прийому стічних вод, а також інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини у сфері надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення (п. 5.1 Договору).

Договір вступає в силу з моменту його підписання і діє до 31 грудня 2016 року і вважається щорічно продовженим строком на один рік на тих самих умовах, якщо за місяць до закінчення дії договору не буде отримано заяви однієї зі сторін про відмову від даного договору або перегляду його умов. У разі перегляду цього договору він діє на цих умовах до підписання сторонами нового договору та узгодження розбіжностей (п. 8.1 Договору).

Строк дії Договору неодноразово було пролонговано на наступний рік і на тих самих умовах, які були ним передбачені.

Наказом №3 від 15.05.2017, який є Додатком №10.6 до Договору відповідачем визначено уповноважених відповідальних осіб підписувати документацію, щодо отримання послуг з водопостачання та водовідведення, а саме: Зав.госп. Козаченко Н.І. -зав.господарством, Лотухова А.С. - адміністратор, Хохлова А.А. - адміністратор, Курасов С.А. - водій, Тарасенко Д.В. - бухгалтер, ОСОБА_1 - комірник.

У Додатку №10.1 до Договору відповідачем визначена дислокація об`єктів, які забезпечують послуги централізованого водопостачання - кафе-пекарня «Хлеб дю Солей» за адресою: пр. Леніна, 76/9.

1) 30.01.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 30.01.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 21,38 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 12,78 мг/дм 3 ).

Листом №353/1 від 05.02.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 30.01.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 30.01.2019, результати аналізу проб стічних вод від 30.01.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 06.02.2019, що підтверджується копією фіскального чеку поштової установи від 06.02.2019 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №8755505044699, яке отримано відповідачем 08.02.2020 згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 30.01.2019 було передано 06.02.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 20.02.2019 на суму 1751,23 грн. Вказаний розрахунок було отримано 25.02.2019 нарочно представником відповідача, про що свідчить підпис останнього.

2) 26.02.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 26.02.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 45,54 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 36,77 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 864 мгО/дм 3 ).

Листом №353/30 від 28.02.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 26.02.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 26.02.2019, результати аналізу проб стічних вод від 26.02.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 04.03.2019, що підтверджується копією фіскального чеку поштової установи від 04.03.2019 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №8755502138537, яке отримано відповідачем 05.03.2020 згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 26.02.2019 було передано 01.03.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після того, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 20.03.2019 на суму 8376,41 грн. Вказаний розрахунок було отримано 22.03.2019 нарочно представником відповідача, про що свідчить підпис останнього.

3) 26.03.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 26.03.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 30,78 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 28,63 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 4112 мгО/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 3,30 мг/дм 3 ).

Листом №1169/1 від 02.04.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 26.03.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 26.03.2019, результати аналізу проб стічних вод від 26.03.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 02.04.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №8755502227750, яке отримано відповідачем згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 26.03.2019 було передано 02.04.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 18.04.2019 на суму 6519,72 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-219/2 від 18.04.2019 було надіслано на адресу відповідача 23.04.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500036149089.

4) 17.04.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 17.04.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 24,37 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 4,94 мг/дм 3 ).

Листом №1169/31 від 23.04.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 17.04.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 17.04.2019, результати аналізу проб стічних вод від 17.04.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 23.04.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500036149089. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 17.04.2019 було передано 23.04.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 17.05.2019 на суму 993,12 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-220/Ш від 17.05.2019 було надіслано на адресу відповідача 23.05.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500039532843.

5) 17.05.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 17.05.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 50,98 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 25,76 мг/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 2,75 мг/дм 3 ).

Листом №1699/28 від 22.05.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 17.05.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 17.05.2019, результати аналізу проб стічних вод від 17.05.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 22.05.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500039429465. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 17.05.2019 було передано 22.05.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 19.06.2019 на суму 9792,27 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-221/Ш від 19.06.2019 було надіслано на адресу відповідача 02.07.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500044157082.

6) 14.06.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 14.06.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 12,39 мг/дм 3 ).

Листом №2173/24 від 20.06.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 14.06.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 14.06.2019, результати аналізу проб стічних вод від 14.06.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 20.06.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500042916121 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0500042916121, яке отримано відповідачем згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 14.06.2019 було передано 20.07.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 24.06.2019 на суму 2074,84 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-221/2/Ш від 24.06.2019 було надіслано на адресу відповідача 10.07.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500044165158.

7) 11.07.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представник позивача вказаний акт підписав із зауваженням зазначивши про те, що контрольний колодязь не промаркований. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 11.07.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 27,92 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 13,59 мг/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 1,80 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 904 мгО/дм 3 ).

Листом №2565/23 від 16.07.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 11.07.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 11.07.2019, результати аналізу проб стічних вод від 11.07.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 17.07.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500045685449 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0500045685449. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 11.07.2019 було передано 17.07.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 17.07.2019 на суму 5329,09 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-222/Ш від 17.07.2019 було надіслано на адресу відповідача 24.07.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500046744015 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0500046744015, яке отримано відповідачем 28.07.2020 згідно відмітки на останньому.

8) 12.08.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представник позивача вказаний акт підписав із зауваженням зазначивши про те, що контрольний колодязь не промаркований. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 12.08.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 777 мгО/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 1,60 мг/дм 3 ).

Листом №20 від 19.08.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 12.08.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 12.08.2019, результати аналізу проб стічних вод від 12.08.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 19.08.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500050159062. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 12.08.2019 було передано 19.08.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 21.08.2019 на суму 1280,83 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-223/Ш від 21.08.2019 було надіслано на адресу відповідача 30.08.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500051661454.

9) 13.09.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представник позивача вказаний акт підписав із зауваженням зазначивши про те, що контрольний колодязь не промаркований. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 13.09.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 127,99 мг/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 1,66 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 32,64 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 1240 мгО/дм 3 ).

Листом №56 від 18.09.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 13.09.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 13.09.2019, результати аналізу проб стічних вод від 13.09.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 19.09.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500054457750 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0500054457750, яке отримано відповідачем згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 13.09.2019 було передано 19.09.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 18.09.2019 на суму 14535,33 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-224/Ш від 18.09.2019 було надіслано на адресу відповідача 20.09.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500055453953.

10) 10.10.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 10.10.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 606 мгО/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 16,26 мг/дм 3 ), азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 36,88мг/дм 3 ).

Листом №91 від 15.10.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 10.10.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 10.10.2019, результати аналізу проб стічних вод від 10.10.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 15.10.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №050058677534. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 10.10.2019 було передано 15.10.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 21.10.2019 на суму 5487,43 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-225/Ш від 21.10.2019 було надіслано на адресу відповідача 28.10.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500060088732.

11) 08.11.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 08.11.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 1,34 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 9,54 мг/дм 3 ).

Листом №123 від 12.11.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 08.11.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 08.11.2019, результати аналізу проб стічних вод від 08.11.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 14.11.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500063611878. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 08.11.2019 було передано 14.11.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 18.11.2019 на суму 1741,22 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-226/Ш від 18.11.2019 було надіслано на адресу відповідача 26.11.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500065835919.

12) 03.12.2019 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 03.12.2019 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 2,34 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 25,48 мг/дм 3 ), азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 46,63 мг/дм 3 ).

Листом №149 від 05.12.2019 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 03.12.2019 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 03.12.2019, результати аналізу проб стічних вод від 03.12.2019 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 06.12.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю, копією поштової накладної №0500067759357 та копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №0500067759357, яке отримано відповідачем згідно відмітки на останньому. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 03.12.2019 було передано 05.12.2019 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 20.12.2019 на суму 9826,43 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-227/Ш від 20.12.2019 було надіслано на адресу відповідача 26.12.2019, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500072211351.

13) 02.01.2020 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 02.01.2020 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 24,75 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 13,43 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 1266 мгО/дм 3 ),СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 1,46 мг/дм 3 ).

Листом №7 від 08.01.2020 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 02.01.2020 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 02.01.2020, результати аналізу проб стічних вод від 02.01.2020 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 09.01.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500072876132. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 02.01.2020 було передано 09.01.2020 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 21.01.2020 на суму 5515,02 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-228/Ш від 21.01.2020 було надіслано на адресу відповідача 23.01.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500075441080.

14) 04.02.2020 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 04.02.2020 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 2,98 мг/дм 3 ), ХСК (при нормі 500 мгО/дм 3 показники 1100 мгО/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 13,65 мг/дм 3 ).

Листом №52 від 10.02.2020 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 04.02.2020 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 04.02.2020, результати аналізу проб стічних вод від 04.02.2020 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 10.02.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500078543305. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 04.02.2020 було передано 10.02.2020 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 24.02.2020 на суму 5626,46 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-229/Ш від 24.02.2020 було надіслано на адресу відповідача 26.02.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500082569297.

15) 03.03.2020 позивачем був зроблений разовий відбір проб стічної води з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, про що складено акт відбору проб стічних вод. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача і відповідача. Представником відповідача вказаний акт підписано без зауважень.

Хіміко-бактеріологічною лабораторією контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» проведено аналіз стічних вод, отриманих з контрольного колодязя на об`єкті Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , розташованого за адресою:просп. Миру, 76/9, за результатами проб стічних вод від 03.03.2020 встановлено факт перевищення концентрації забруднюючої речовини по: азоту амонійному (при нормі 14,1 мг/дм 3 показники 20,26 мг/дм 3 ), СПАРУ (при нормі 1,1 мг/дм 3 показники 4,39 мг/дм 3 ), фосфату (РО 4 3+ )(при нормі 3,6 мг/дм 3 показники 8,77 мг/дм 3 ).

Листом №86 від 06.03.2020 позивач повідомив відповідача, що в пробах стічних вод, відібраних 03.03.2020 на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, проп. Миру, 76/9, виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаного листа було додано: акт відбору проб від 03.03.2020, результати аналізу проб стічних вод від 03.03.2020 (показники забруднюючих речовин, значення яких перевищують встановленні ДК). Даний лист було надіслано позивачем на адресу відповідача 06.03.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500084061983. Крім того, акт відбору проб стічних вод від 03.03.2020 було передано 06.03.2020 сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Після чого, позивачем здійснено розрахунок плати за скид понаднормативних забруднень від 20.03.2020 на суму 4500,93 грн. Вказаний розрахунок, а також рахунок №6672-230/Ш від 20.03.2020 було надіслано на адресу відповідача 26.03.2020, що підтверджується копією опису вкладення у лист з оголошеною цінністю та копією поштової накладної №0500087674340.

Як вбачається з матеріалів справи, суть спору полягає у стягнені з відповідача плати за скид понаднормативних забруднень у стічні води у загальній сумі 83350,33 грн та підставі актів відбору проб стічних вод від 30.01.2019, 26.02.2019, 26.03.2019, 17.04.2019, 17.05.2019, 14.06.2019, 11.07.2019, 12.08.2019, 13.09.2019, 10.10.2019, 08.11.2019, 03.12.2019, 02.01.2020, 04.02.2020, 03.03.2020.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам, колегія суддів апеляційного господарського суду виходить з такого.

Згідно зі ст. 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов`язком держави.

Відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини - невід`ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України. З цією метою Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров`я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

Як зазначено у постанові Верховної Ради України №188/98-ВР від 05.03.1998 «Про Основні напрямки державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки» порушення норм якості води досягло рівнів, які ведуть до деградації водних екосистем, зниження продуктивності водойм. Для переважної більшості підприємств промисловості та комунального господарства скид забруднюючих речовин істотно перевищує встановлений рівень гранично допустимого скиду (далі - ГДС). Це призводить до забруднення водних об`єктів, порушення норм якості води.

У відповідності зі ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» його дія поширюється на всі суб`єкти господарювання, що виробляють питну воду, забезпечують міста, інші населені пункти, окремо розташовані об`єкти питною водою шляхом централізованого питного водопостачання або за допомогою пунктів розливу води (в тому числі пересувних), застосування установок (пристроїв), інших засобів нецентралізованого водопостачання, а також на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, що здійснюють регулювання, нагляд і контроль за якістю питної води, станом джерел та систем питного водопостачання, а також споживачів питної води .

Згідно з п. 1.3 Договору користування послугами централізованого водопостачання та водовідведення допускається лише на підставі договору між виконавцем та абонентом за обов`язкового взаємного виконання, умов договору, а також суворого додержання «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» , затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190 (далі - Правила користування), «Правил прийому стічних вод підприємств у систему міської каналізації м. Маріуполя» , затверджених рішенням Виконавчого комітету Маріупольської міської ради від 18.02.2004 №48 (далі - Правила прийому стічних вод), а також інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини у сфері надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Відповідно до ч. 6 ст. 33 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» екологічні нормативи розробляються і вводяться в дію центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, та іншими уповноваженими на те державними органами відповідно до законодавства України.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 44 Водного кодексу України встановлено, що водокористувачі зобов`язані дотримуватися встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території.

Постановою Кабінету Міністерства України від 21.07.2005 №630 затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які регулюють відносини між суб`єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

У Правилах надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення визначено, що централізоване водовідведення - послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у відведенні стічних вод, яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових централізованих систем водовідведення.

Порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України визначається Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 за №936/15627, які є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб - підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Відповідно до п. 2.1 цих Правил договірні відносини щодо користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення здійснюються виключно на договірних засадах відповідно до Законів України «Про питну воду та питне водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги» , яким, згідно п.2.2, визначаються істотні умови договору між виробником та споживачем послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.

Пунктом 1.4 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190 визначено, що приймання стічних вод від підприємств, установ, організацій до системи централізованого водовідведення населених пунктів України здійснюється відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду від 19.02.2002 №37, зареєстрованих у Мін`юсті 26.04.2002 за №403/6691, а також місцевих правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту.

21.05.2017 Правила приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджені наказом Держбуду від 19.02.2002 №37, зареєстрованих у Мін`юсті 26.04.2002 за №403/6691 втратили чинність, внаслідок набрання чинності розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 №166-р «Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади» .

02.02.2018 набрали чинності Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 №316 (далі - Привила).

Відповідно до п. 2 Правил, останні поширюються на суб`єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод) (далі - виробники), на юридичних осіб незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб - підприємців, фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення або безпосередньо у каналізаційні очисні споруди (далі - споживачі).

На підставі цих Правил виробник розробляє місцеві Правила приймання, в яких враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод, а також визначають ДК забруднюючих речовин, що можуть скидати до системи централізованого водовідведення. Місцеві правила приймання затверджуються органами місцевого самоврядування та є обов`язковими для виробників та споживачів (п. 4 Правил).

У ст. 13-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» вказується, що у населених пунктах, популяційний еквівалент яких становить 2 тисячі і більше, впровадження централізованого водовідведення є обов`язковим. Місцеві правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення населеного пункту встановлюють вимоги щодо приймання стічних вод населеного пункту. Місцеві правила розробляються на підставі та з урахуванням вимог правил приймання стічних вод та порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, і затверджуються відповідними органами місцевого самоврядування. У разі якщо відповідний орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про затвердження місцевих правил, застосовуються правила приймання стічних вод, затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Орган місцевого самоврядування забезпечує вільний доступ фізичних і юридичних осіб до затверджених місцевих правил. Місцеві правила включають: основні вимоги щодо приймання стічних вод населеного пункту підприємствами централізованого водовідведення; популяційний еквівалент населеного пункту; основні вимоги щодо скидання стічних вод до систем централізованого водовідведення суб`єктами господарювання; вимоги щодо якості і режиму скидання стічних вод; визначення механізму контролю за скиданням стічних вод; розмір плати, що справляється із суб`єктів господарювання за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення та за порушення вимог щодо якості і режиму скидання стічних вод; визначення механізму компенсації власнику мереж, споруд, устаткування системи централізованого водовідведення відповідного населеного пункту витрат на відновлення таких мереж, споруд, устаткування, зумовлених їх пошкодженням чи руйнуванням внаслідок порушення вимог щодо скидання стічних вод; інші вимоги, передбачені законом. Місцеві правила не можуть передбачати обов`язок фізичних чи юридичних осіб щодо отримання будь-яких дозволів, погоджень або інших документів дозвільного характеру, а також надавати повноваження органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам, підприємствам, установам, організаціям, утвореним такими органами, щодо видачі дозвільних документів.

За приписами ст. 32 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» державні стандарти в галузі охорони навколишнього природного середовища є обов`язковими для виконання і визначають поняття і терміни, режим використання й охорони природних ресурсів, методи контролю за станом навколишнього природного середовища, вимоги щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища, інші питання, пов`язані з охороною навколишнього природного середовища та використанням природних ресурсів. Екологічні стандарти розробляються і вводяться в дію в порядку, що встановлюється законодавством України.

Відповідно до ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Рішенням виконавчого комітету Маріупольської міської ради №465 від 22.10.2018 з метою встановлення вимог щодо приймання стічних вод м. Маріуполя, відповідно до статті 13-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» , Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 №316 «Про затвердження Правил прийому стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, керуючись ст. ст. 30, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затверджені Правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення м.Маріуполя (далі - Місцеві правила) та визначено таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету Маріупольської міської ради від 18.02.2004 №48 «Про затвердження «Правил приймання стічних вод, скидаємих у мережі міськканалізації м. Маріуполя» .

Пунктами 2.1.7, 2.1.8 Місцевих правил встановлено, що виробник контролює якість, кількість та режим скидання стічних вод споживача, здійснює раптовий (у будь-яку годину доби), не погоджений зі споживачами заздалегідь, відбір проб для контролю за якістю стічних вод, що скидається.

Згідно з п. 2.2.2 Місцевих правил споживачі дотримуються установлених виробником кількісних та якісних показників стічних вод на каналізаційних випусках споживачів, вимагають від субспоживачів виконання вказаних положень цих Правил.

Відповідно до п. 4.1 Місцевих правил допустимі концентрації (ДК) забруднюючих речовин у стічних водах споживачів, що скидаються до системи централізованого водовідведення м. Маріуполя подані в таблиці 4.1. (а.с. 86).

Згідно з п. 6 Правил з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень. Відбір контрольних проб стічних вод споживачів виконує уповноважений представник виробника, що фіксується у спеціальному журналі або акті, який підписують як представник виробника, так і представник споживача. У разі відмови представника споживача поставити свій підпис у журналі або акті представник виробника зазначає про це в журналі або акті.

Аналогічне положення закріплено у п. 6.10 Місцевих правил передбачено, що з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень. Відбір контрольних проб стічних вод споживачів виконується уповноваженим представником виробника, що фіксується в Акті відбору проб (додаток 7 до цих Правил), який підписують як представник виробника, так і представник споживача. У разі відмови представника споживача поставити свій підпис у Акті відбору проб, представник виробника зазначає про таку відмову від підпису в Акті відбору проб.

Відповідно до п. 7.3.1 Місцевих правил з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб, які можуть бути як разовими, так і усередненими в часі (КНД 211.1.0.009-94). Контрольні проби характеризують склад забруднень стічних вод споживача. Виявлені таким чином перевищення ДК забруднюючих речовин є підставою для нарахування плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод згідно з цими Правилами.

У п. 7.3.4 Місцевих правил встановлено, що відбір проб стічних вод споживачів виконують співробітники виробника в присутності представника споживача. Факт відбору фіксується в акті відбору проб (додаток 7 до цих Правил), який підписують як представник виробника так і представник споживача. Відбір проб для забезпечення контролю за скиданням стічних вод споживача здійснюється службами виробника без попередження споживача заздалегідь.

Згідно з п. 8 Правил у разі виявлення перевищення ДК забруднюючих речовин, встановлених цими Правилами та місцевими правилами приймання, виробник у строк не більше п`яти робочих днів з дати відбору контрольної проби направляє споживачу лист-повідомлення про виявлене перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах споживача та результати хімічного аналізу. У строк, що не перевищує шести місяців після визначення перевищення допустимих концентрацій, виробник направляє споживачу рахунок за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин та копії підтвердних документів.

Аналогічне положення закріплено у п. 6.14 Місцевих правил у разі перевищення ДК забруднюючих речовин, встановлених цими Правилами, виробник у строк не більше 5 робочих днів з дати відбору контрольної проби (без врахування дня відбору) направляє споживачу засобами поштового зв`язку лист-повідомлення про виявлене перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах споживача за результатами хімічного аналізу та дублює його на електронну адресу споживача. У строк, що не перевищує шести місяців після визначення перевищення допустимих концентрацій виробник направляє споживачу розрахунок плати за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин та відповідний рахунок.

Пунктом 7.3.20 Місцевих правил визначено, що у разі виявлення перевищення ДК забруднюючих речовин, встановлених цими Правилами виробник: у термін не більше 5 робочих днів з моменту відбору контрольні проби (день відбору не враховуються) направляє споживачу лист-повідомлення (засобами поштового зв`язку та дублює його на електронну адресу споживача за результатами хімічного аналізу; після визначення обсягів водовідведення споживача за розрахунковий період направляє споживачу рахунок плат за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин та відповідний рахунок.

В п. 8.3 Місцевих правил наведена формула величини плати за скид стічних вод у систему централізованого водовідведення виробника (а.с. 90).

Відповідно до п. 8.13 Місцевих правил плата за скид споживачем стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин, що встановлений разовим аналізом, стягується за період від попереднього відбору контрольної проби, проведеного виробником, до дати зафіксовано порушення, але не більше дев`яноста днів. Підвищена плата стягується за весь обсяг стічних вод, скинутих споживачем за цей період з даного об`єкта.

На підставі викладеного, позивач листами №353/1 від 05.02.2019, №353/30 від 28.02.2019, №1169/1 від 02.04.2019, №1169/31 від 23.04.2019, №1699/28 від 22.05.2019, №2173/24 від 20.06.2019, №2565/23 від 16.07.2019, №20 від 19.08.2019, №56 від 18.09.2019, №91 від 15.10.2019, №123 від 12.11.2019, №149 від 05.12.2019, №7 від 08.01.2020, №52 від 10.02.2020, №86 від 06.03.2020 повідомив відповідача про те, що в пробах стічних вод, відібраних на об`єкті, розташованому за адресою: м. Маріуполь, просп. Миру, 76/9 виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. До вказаних листів було додано акти відбору проб та результати аналізів спроб стічних вод. Крім того, акти відбору проб стічних вод було передано сервером mvk.org.ua на електронну адресу відповідача.

Судом першої інстанції правомірно зроблено висновок, що досліджені акти відбору проб стічних вод від 30.01.2019, 26.02.2019, 26.03.2019, 17.04.2019, 17.05.2019, 14.06.2019, 11.07.2019, 12.08.2019, 13.09.2019, 10.10.2019, 08.11.2019, 03.12.2019, 02.01.2020, 04.02.2020, 03.03.2020 відповідають вимогам Місцевих Правил, містять рік, місяць, число, час і місце відбору, а також прізвища, ім`я та по-батькові представників споживача, які брали участь у відборі проб та їх посади.

Посилання апелянта на те, що результати хімічного аналізу контрольних проб стічних вод, які були здійснені позивачем, не можна вважати належними, оскільки такі аналізи проведені без сертифікаційних документів, є неправомірними та таким, що спростовуються матеріалами справи, а саме, в матеріалах справи міститься копія сертифікату визнання вимірювальних можливостей від 26.12.2018 № ПТ-516/18 (а.с. 129) про отримання 26.12.2018 від Державного підприємства «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» даного сертифікату визначення вимірювальних можливостей №ПТ-516/18, яким визнано вимірювальні можливості хімічної лабораторії контролю якості стічних вод. Вказаний сертифікат є чинним до 25.12.2020.

Посилання відповідача в апеляційній скарзі про те, що посадова особа, яка підписувала від імені відповідача вищевказані акти, діяла з перевищенням повноважень та згідно з наказом №3 від 15.05.2017 завгосп Козаченко Н.І. була уповноважена виключно на підписання документів, пов`язаних із отриманням послуг з водопостачання та водовідведення, колегією суддів відхиляються, оскільки послуга водовідведення за умовами укладеного між сторонами договору включає в себе скид стічних вод споживачем до системи централізованого водовідведення через мережі споживача, а тому остання мала право підпису актів відбору проб.

Крім того, акти відбору проб стічних вод від 30.01.2019, 26.02.2019, 26.03.2019, 17.04.2019, 17.05.2019, 14.06.2019, 11.07.2019, 12.08.2019, 13.09.2019, 10.10.2019, 08.11.2019, 03.12.2019, 02.01.2020, 04.02.2020, 03.03.2020 підписано представником відповідача без зауважень та заперечень, вони направлені на поштову та електронну адресу відповідача, будь-яких зауважень та заперечень щодо їх складання відповідачем до суду не надано, а також не надано доказів на підтвердження незгоди зі здійсненими аналізами проб стічних вод або здійснення паралельного аналізу відібраних проб.

Також, проби негайно були доставлені на аналіз до Хіміко-бактеріологічної лабораторії контролю якості вод Комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» , що підтверджується відомостями зазначеними в актах відбору проб стічних вод.

Доводи скаржника щодо неможливості встановити яка саме кількість забруднюючих речовин у стічних водах є перевищенням показників якості стічних вод, тому що такі показники взагалі не визначені договором, зокрема п. 3.3 договору, судом не приймаються до уваги, оскільки допустимі концентрації (ДК) забруднюючих речовин у стічних водах визначені у п.4.1 Місцевих правил, які поширюються на Комунальне підприємство «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» , як суб`єкта господарювання, який надає послуги з централізованого водовідведення, на юридичних осіб, незалежно від форм власності та відомчої належності, на фізичних осіб - підприємців, на фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України, які скидають стічні води до системи централізованого водовідведення або безпосередньо на каналізаційні очисні споруди м. Маріуполя.

Враховуючи викладене та те, що відповідачем доказів погашення заборгованості не надано, в матеріалах справи містяться розрахунки плати за скид понаднормативних забруднень від 20.02.2019, 20.03.2019, 18.04.2019, 17.05.2019, 19.06.2019, 24.06.2019, 17.07.2019, 21.08.2019, 18.09.2019, 21.10.2019, 18.11.2019, 20.12.2019, 21.01.2020, 24.02.2020, 20.03.2020, які проведені відповідно до п.п. 8.3, 8.13 Місцевих правил та становлять 83 350,33 грн, є вірними та такими, що відповідають вищезазначеним нормам законодавства, колегія суддів дійшла висновку, що позивачем доведений, а відповідачем не спростований факт перевищення максимально допустимих значень показників стічних вод споживача.

Таким чином, суд першої інстанції правомірно дійшов висновку про те, що вимоги позивача про стягнення з відповідача плати за скид понаднормативних стоків у розмірі 83 350,33 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, доводи скаржника в апеляційній скарзі, спростовуються наведеним вище, матеріалами справи та не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства і висновків суду першої інстанції не спростовують, не можуть бути підставою для скасування спірного рішення.

З огляду на викладене, враховуючи, що місцевий господарський суд забезпечив дотримання вимог чинного законодавства щодо всебічного, повного та об`єктивного дослідження усіх фактичних обставин справи та дав належну правову оцінку наявним у матеріалах справи доказам, а також те, що доводи апелянта не є підставою для скасування рішення суду, ухваленого з дотриманням норм процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, а оскаржуване рішення господарського суду Донецької області від 28.10.2020 у справі № 905/1383/20 слід залишити без змін.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта.

Керуючись статтями 129, 269, п.1 ч.1 ст. 275, 276, 282, 284 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Трест їдалень та ресторанів» , м. Маріуполь, Донецька обл., на рішення господарського суду Донецької області від 28.10.2020 у справі № 905/1383/20 залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Донецької області від 28.10.2020 у справі № 905/1383/20 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та строки, встановлені статтями 286-289 ГПК України.

Повний текст постанови складено 15.01.2021.

Головуючий суддя Н.В. Гребенюк

Суддя О.Є. Медуниця

Суддя Л.Ф. Чернота

Дата ухвалення рішення12.01.2021
Оприлюднено15.01.2021
Номер документу94149741
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1383/20

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Постанова від 12.01.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Рішення від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні