Ухвала
від 15.01.2021 по справі 913/161/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

15 січня 2021 року

м. Київ

Справа № 913/161/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бенедисюка І.М. (головуючий), Колос І.Б., Малашенкової Т.М.,

розглянувши матеріали касаційної скарги публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк"

на ухвалу господарського суду Луганської області від 13.07.2020 та

постанову Східного апеляційного господарського суду від 03.11.2020,

за скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Луганський машинобудівний завод імені О.Я. Пархоменка"

на дії приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Корольова Михайла Андрійовича

за позовом публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Луганський машинобудівний завод імені О.Я. Пархоменка"

про стягнення 34 657 985,57 грн.,

ВСТАНОВИВ:

30.11.2020 (згідно з відмітками на конверті) публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк" (далі - Банк, скаржник) звернулося до Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Луганської області від 13.07.2020, залишену без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 03.11.2020 (дата складення повного тексту постанови - 05.11.2020) зі справи № 913/161/17, якою задоволено скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Луганський машинобудівний завод імені О.Я. Пархоменка" на дії приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Корольова Михайла Андрійовича, щодо відкриття 20.03.2020 виконавчого провадження № 61618695 (далі - дії ДВС). Крім того, скаржник просив поновити строк на касаційне оскарження оспорюваних судових актів.

Ухвалою Верховного Суду від 15.12.2020 касаційну скаргу Банка у цій справі залишено без руху, оскільки скаржником в порушення вимог: пункту 5 частини першої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) неналежним чином обґрунтовані підстави (підстава), на яких (якій) подається касаційна скарга із посиланням на відповідний пункт частини другої статті 287 ГПК України, пункту 2 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; надано скаржнику строк для усунення недоліків касаційної скарги.

29.12.2020 (згідно з відмітками на конверті) скаржник звернувся з касаційною скаргою у новій редакції та супровідним листом із документом, підтверджуючим сплату судового збору, на виконання вимог ухвали Верховного Суду від 15.12.2020.

Частинами першою та другою статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій повідомляється про дату, час і місце розгляду скарги, а також про витребування матеріалів справи. До відкриття касаційного провадження учасники справи мають право подати заперечення проти відкриття касаційного провадження.

Заперечень на касаційну скаргу не надходило.

Відповідно до частини третьої статті 294 ГПК України питання про відкриття касаційного провадження у справі вирішується колегією суддів у складі трьох суддів не пізніше двадцяти днів з дня надходження касаційної скарги або з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, визначеному статтею 292 цього Кодексу.

Положеннями частини четвертої статті 294 ГПК України визначено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Проаналізувавши касаційну скаргу із врахуванням заяви на виконання вимог ухвали про залишення касаційної скарги без руху, Верховний Суд дійшов висновку, що вона відповідає вимогам статті 290 ГПК України щодо її форми та змісту. Так, касаційна скарга подана на підставі пункту 1 частини першої статті 287 ГПК України, з обґрунтуванням того, в чому полягає порушення норм матеріального та процесуального права судом першої інстанції після апеляційного перегляду справи апеляційною інстанцією, з урахуванням вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України, пункту 3 частини другої статті 287 ГПК України та абзацу другого частини другої статті 287 ГПК України.

Колегія суддів дійшла висновку, що подана Банком касаційна скарга відповідає вимогам статті 290 ГПК України щодо її форми та змісту, а подані матеріали достатні для касаційного розгляду.

При цьому, згідно з частиною п`ятою статті 301 ГПК України, перегляд ухвал суду першої та апеляційної інстанцій (крім ухвал, якими закінчено розгляд справи) здійснюється судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Предметом касаційного розгляду є ухвала місцевого суду від 13.07.2020, залишена без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 03.11.2020, про задоволення скарги боржника на дії ДВС, що не є такою, якою закінчено розгляд справи.

За приписами частини тринадцятої статті 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Щодо клопотання скаржника про поновлення строку на касаційне оскарження оспорюваних судових актів у цій справі, Верховний Суд зазначає про таке.

Згідно з частиною першою статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до частин першої та другої статті 288 ГПК України: касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення; якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення; учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Верховним Судом встановлено, що постанова Східного апеляційного господарського суду у справі № 913/161/27 ухвалена 03.11.2020, повний її текст складено 05.11.2020, а тому останній день для її оскарження припадає на 25.11.2020. Скаржником постанова отримана 10.11.2020, що підтверджується інформацією про відстеження даного листа на сайті http://ukrposhta.ua, а також оригіналом конверта Східного апеляційного господарського суду, долученого до касаційної скарги.

За таких обставин касаційна скарга Банку подана 30.11.2020 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у цій справі відповідно вимог частини другої статті 288 ГПК України, через що клопотання скаржника про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження спірних судових актів у цій справі підлягає задоволенню.

Керуючись частиною тринадцятою статті 8, статтями 119, 234, 288, 294, частиною п`ятою статті 301, Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Поновити публічному акціонерному товариству акціонерного банку "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк" пропущений строк подання касаційної скарги.

2. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк" на ухвалу господарського суду Луганської області від 13.07.2020 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 03.11.2020 у справі № 913/161/17 та здійснити перегляд зазначеної постанови в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

3. Учасники справи мають право подати відзиви на касаційну скаргу до 01 лютого 2021 року до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

4. Витребувати матеріали справи № 913/161/17 господарського суду Луганської області за позовом публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" в особі Східної регіональної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк" до товариства з обмеженою відповідальністю "Луганський машинобудівний завод імені О.Я. Пархоменка" про стягнення 34 657 985,57 грн., за скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Луганський машинобудівний завод імені О.Я. Пархоменка" на дії приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Корольова Михайла Андрійовича.

5. Копію ухвали надіслати до господарського суду Луганської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Колос

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення15.01.2021
Оприлюднено16.01.2021
Номер документу94151207
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 657 985,57 грн

Судовий реєстр по справі —913/161/17

Постанова від 08.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 15.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 15.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Постанова від 03.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С.В.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С.В.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні