Ухвала
від 11.01.2021 по справі 210/7022/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/7022/20

Провадження № 1-кс/210/68/21

"11" січня 2021 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №42020040000000552 від 06.08.2020, за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 про проведення обшуку.

В обґрунтуванняклопотання прокурорпосилався нате,що під часдосудового розслідуваннявстановлено,що в Україні здійснює діяльність АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» державне підприємство, один з найбільших у світі виробників титанової сировини, яка має вирішальне значення для авіаційної, космічної та оборонної промисловості. Компанія утворилася в 2014 році шляхом об`єднання потужності Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська область) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська область). Компанія має близько 6 тис. співробітників, входить в Топ-100 найбільших платників податків України, упродовж 2015-2018 років отримала найбільше інвестицій за рахунок власних коштів в Україні

З кінця 2019 року компанія перебуває в управлінні Фонду державного майна України, і з цього часу на підприємстві почалися проблеми з ліквідністю, оборотними коштами, виплатою заробітної плати тощо. Це пов`язано з групою осіб, які свідомо доводять підприємство до банкрутства, намагаючись нажитися за рахунок як державної власності, так і власності народу України природних копалинах.

За останній рік, керівництвом АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія», котре розташовано в м. Києві, за попередньою змовою з службовими особами товариств з обмеженою відповідальністю було запроваджено протиправну схему із розкрадання державних коштів підприємства.

Так, фігурантами провадження, а також невстановленими особами запроваджено корупційні механізми привласнення грошових коштів при реалізації готової продукції державного підприємства - АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 39389830), а також дій спрямованих на доведення до банкрутства останнього.

Зокрема, в середині 2020 року керівництвом АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 36716128) ОСОБА_4 підготовлено наказ № 179 від 13.08.2020 «Щодо реалізації готової продукції за погодженням центрального апарату товариства АТ «ОГХК», відповідно до якого при надходженні до Філії «ВГМК» АТ «ОГХК» заявок на придбання готової продукції від потенційних покупців, такі заявки повинні бути скеровані до центрального апарату управління АТ «ОГХК» із зазначенням контактних телефонів та адрес покупців. Безпосередньо заявки доходять до заступника голови правління ОСОБА_5 і директора Департаменту комерційної діяльності ОСОБА_6 . Контроль за виконанням даного наказу покладено на заступника голови правління ОСОБА_5 .

При цьому оформлення філією договорів/контрактів на придбання готової продукції товариства за такими заявками повинно відбуватися тільки за наявності письмового розпорядження керівництва АТ «ОГХК».

Однак, керівництвом АТ «ОГХК» терміни розгляду вказаних заявок навмисно затягується та не погоджуються, зриваються контрактні зобов`язання та в цей же час до клієнтів надходять комерційні пропозиції від афілійованих керівництвом АТ «ОГХК» приватних компаній підконтрольних ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 тим самим спонукаючи замовників продукції звертатись саме до вказаних приватних компаній.

Встановлено, що вказані запити клієнтів, за злочинною вказівкою ОСОБА_4 ОСОБА_10 надсилає на адресу ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , а ті в свою чергу передають ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та іншим, підпорядкованим їм особам, які зв`язуються з потенційними клієнтами та переконують їх, що лише ТОВ«Керамплюс», ТОВ "ДВС КОМПАНІ ЛТД", ТОВ "САББІА ГРУП", ТОВ "ТАЙ-МІНЕРАЛС", КП "ЗТМК", ТОВ "КЕРАМБРОК", а також іноземних компаній: «ІММСО TradePte. Ltd.», «MCD (MINERALS CHEMICALS DISTRIBUTION) LTD» та ТОВ «Керамглас» може забезпечити постачання продукції з АТ «ОГХК», гарантами виконання таких зобов`язань виступають ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Попередньо встановлено,що 01.07.2020 ТОВ «НВФ Ганза» м. Кривий Ріг, вул. 50-річчя Перемоги буд.27 (виробник електродів) звернулась до Філії «ВГМК» АТ «ОГХК» з пропозицією на закупівлю рутилового концентрату в кількості 20-ти тон. Відповідно, станом на 08.07.2020, реєстр відвантажень так і не був погоджений на користь ТОВ «НВФ Ганза», але вже 08.07.2020 року Філії «ВГМК» АТ «ОГХК» біло отримано заявку на відвантаження за №0807-1р від посередника ТОВ «Керамплюс» на відвантаження на адресу ТОВ «НВФ Ганза», а саме м. Кривий Ріг, вул. 50-річчя Перемоги буд.27, рутилового концентрату. При цьому ціна однієї тони без ПДВ за діючим укладеними договорами з АТ «ОГКХ» для ТОВ «Керамплюс» складає 33600 грн, а для НВФ «Ганза» 34563 грн. За рахунок такої операції підконтрольне АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» -ТОВ «Керамплюс», де є директором ОСОБА_7 отримано різницю у формі грошових коштів, а саме 963 грн. без ПДВ на 1 тонну рутилового концентрату. Тобто державне підприємство недоотримало коштів за вищевказаним замовленням у сумі 19260 без ПДВ.

На даний час АТ «ОГХК» уклало контракт з IMMCO TRADE PTE. LTD. (Сінгапур) яка підконтрольна ОСОБА_7 та ОСОБА_13 , № 126/1-20 від 29.10.2020 на продаж 5 700 т рутилового концентрату на умовах FCA (самовивоз) залізнична станція Вільногірськ, Україна. Ціна товару на цих умовах визначена у розмірі 1070 тис. дол. США за тону, що значно нижче цін, за якими АТ «ОГХК» реалізує той самий товар на тих самих умовах іншим покупцям. За даними незалежних джерел ціна на рутиловий концентрат на світовому ринку у 2020 році складала 1 180 1 200 дол. США за тону на співставних умовах. Тобто ціна товару за цим контрактом на 110 130 дол. США за тону занижена, що на весь обсяг контракту дає втрати 627 000 741000 тис. дол. США.

Проаналізувавши міжнародний веб-портал(www.tzmi.com), встановлено, що за червень 2020 року ціни на імпортовании? рутил складали: до Китаю ціна 1 201 дол. США за тону на умовах FOB Украі?на.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що крім заниженої ціни товару за цим контрактом також порушені терміни оплати за поставлений товар. Так, умовами контракту оговорена оплата поставленого товару протягом 30 днів від дати залізничної накладної на відповідну поставлену партію ТОВАРУ. У період з 23.11.2020 по 14.12.2020 АТ «ОГХК» за вказаним контрактом відвантажила на користь IMMCO TRADE PTE. LTD. 5 616,6 т рутилового концентрату на суму 6 009 762 дол. США та оформила відповідні митні декларації на експорт вказаного товару до Сінгапуру. Станом на 05.01.2020 строк оплати за умовами контракту настав на поставлені партії загальною кількістю 3 760,5 т на суму 4 023 735 дол. США, але покупець здійснив оплату тільки на суму 434 000 дол. США. Таким чином обов`язки покупця з оплати товару не виконані. Повна оплата за всю поставлену кількість товару за умовами контракту має бути здійснена до 13.01.2020.

Реалізація вказаного контракту перебуває під особистим контролем керівництва АТ «ОГХК», яке максимально прискорює процеси навантаження та оформлення вказаної продукції.

При цьому, встановлено, що з метою прискорення виконання умов контракту, рутиловий концентрат, який перебуває у контейнерах типу «біг-бег», розпаковується та навалом відвантажується у вагони типу «хопер». Вказані дії виконуються з метою уникнення збитків підконтрольному АТ «ОГХК» - IMMCO TRADE PTE. LTD., внаслідок порушення термінів відвантаження на судно, що призводить до втрат на суму десятки тисяч доларів.

Про вказаний вище факт директором Філії «ВГМК» АТ «ОГХК» ОСОБА_14 було скеровано листа до керівництва АТ «ОГХК» та зазначено можливі вказані збитки підприємству. На даний час зазначений лист був залишений поза увагою керівництвом АТ «ОГХК», що призвело до додаткових економічних негативних збитків підприємству, на загальну суму більш ніж в 1 млн. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що 12.01.2021 планується постановка судна під завантаження 5 616,6 т рутилового концентрату за контрактом № 126/1-20 від 29.10.2020.

Так відповідно до умов укладеної угоди між AT «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» та іноземною організацією «IMMCO TRADE PTE. LTD.», вказана іноземна організація виступає посередником у вказаному договорі, фактично кінцевим покупцем є компанія з Японії, а також те що «IMMCO TRADE PTE. LTD.» не розрахувалась на даний час в повному обсязі, тим самим порушуючи умови діючого договору, а оскільки перехід права власності на товар відповідно до договору є станція Вільногірське, що знаходиться в м. Вільногірськ Дніпропетровської області, який фактично відбувся, продавець тобто - AT «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» не має важелів впливу на покупця, окрім подачі позову до суду. Проте на даний час AT «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» позовну роботу не веде.

Тому є підстави вважати, що на момент відвантаження судна оплата за поставлений товар покупцем здійснена не буде, а також є підозра, що покупець взагалі не розрахується за поставлений на експорт товар. Оскільки єдиним акціонером АТ «ОКХК» є держава Україна, то відвантаження товару без оплати може нанести збитки державі у сумі 5 575 762 дол. США (близько 158,8 млн. грн.), а з урахуванням заниження ціни товару загальні збитки можуть сягнути 6 316 762 дол. США (179,0 млн. грн.).

Прокурор зазначає, що в ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що безпосереднє відношення до організації протиправної схеми з привласнення грошових коштів державної установи мають службові особи філії AT «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Сурикова, будинок 3.

Крім того вказує, що єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем проживання, роботи та автомобілях осіб, причетних до вчинення вказаного правопорушення.

Метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину.

Обставини кримінального провадження, а також установлені у ході досудового розслідування дані, що підтверджуються доказами, наявними в матеріалах провадження, дають обґрунтовані підстави вважати, що у результаті обшуку будуть виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинюваного злочину, знаряддя його вчинення та інші дані, що мають суттєве значення для кримінального провадження.

У зв`язку з викладеним у органу досудового розслідування з метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, призначення відповідних економічних та почеркознавчих експертиз виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м. Київ, вул. Сурикова, будинок 3,з метою відшукання речей і документів, що мають значення для кримінального провадження, а саме первинних бухгалтерських документів, договорів, платіжних доручень товарно-транспортних накладних, електронних носіїв інформації щодо фінансово-господарських відносин між АТ «ОГХК», філії «ВГМК» АТ «ОГХК» ТОВ «САББІА ГРУП» (код ЄДРПОУ 35935358),ТОВ «ДВС КОМПАНІ ЛТД» (20290141), (35935358), ТОВ «ТАЙ-МІНЕРАЛС» (37989232), КП «ЗТМК» (00194731), ТОВ «КЕРАМБРОК» (13446329), а також іноземних компаній: «ІММСО TradePte. Ltd.» (Сінгапур), «MCD (MINERALS CHEMICALS DISTRIBUTION) LTD» (Кіпр) та ТОВ «Керамглас» (м. Бєлгород, Російська Федерація), печаток вказаних підприємств, мобільних телефонів, комп`ютерів, електронних носіїв інформації, документів щодо листування АТ «ОГХК»,філії «ВГМК»АТ «ОГХК»та інших суб`єктів підприємницької діяльності, грошових коштів здобутих злочинним шляхом.

Також, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, об`єкти нерухомого майна розташованого за адресою: м.Київ,вул.Жилянська,будинок 35, належать на праві власності ТОВ "Фірма "ІНОР", (код ЄДРПОУ: 01287185).

Крім того, необхідність у проведенні обшуку викликана тим, що гарантії недоторканості приватної власності знаходяться під посиленим захистом закону, і досягти цілей, що можуть бути досягнуті під час проведення обшуку, шляхом проведення інших слідчих дій неможливо.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

Судом встановлено, що в провадженні СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020040000000552 від 06.08.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України за фактом привласнення службовими особами державного підприємства за попередньою змовою з службовими особами товариства з обмеженою відповідальністю грошових коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Так, за змістом ст. ст. 234 - 236 КПК проведення обшуку в рамках кримінального провадження здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи виконується слідчим або прокурором. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку мають право запросити спеціалістів, однак це не звільняє їх від обов`язку особистого виконання обшуку.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук. Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Крім того, метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Отже, клопотання прокурора є таким, що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження, відшукання знаряддя кримінального провадження, необхідно провести зазначену слідчу дію.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 234 - 236, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №42020040000000552 від 06.08.2020, за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку об`єктів нерухомого майна розташованого за адресою: м.Київ,вул.Жилянська,будинок 35,яке належить на праві власності ТОВ "Фірма "ІНОР", (код ЄДРПОУ: 01287185), з метою відшукання та вилучення майна, а саме: первинних бухгалтерських документів, договорів, угод, заявок, заяв, повідомлень, додаткових угод, платіжних доручень товарно-транспортних накладних, фінансово-господарських відносин, чеків просплатуінших листві та кореспонденції щодо фінансово-господарських відносин між АТ «ОГХК», філії «ВГМК» АТ «ОГХК» ТОВ «САББІА ГРУП» (код ЄДРПОУ 35935358),ТОВ «ДВС КОМПАНІ ЛТД» (20290141), (35935358), ТОВ «ТАЙ-МІНЕРАЛС» (37989232), КП «ЗТМК» (00194731), ТОВ «КЕРАМБРОК» (13446329), «ІММСО TradePte. Ltd.» (Сінгапур), «MCD (MINERALSCHEMICALSDISTRIBUTION) LTD» (Кіпр) та ТОВ «Керамглас» (м. Бєлгород, Російська Федерація), печаток вказаних підприємств, мобільних телефонів, комп`ютерів, електронних носіїв інформації, документів щодо листування АТ «ОГХК»,філії «ВГМК»АТ «ОГХК»з іншими суб`єктами підприємницької діяльності, грошових коштів здобутих злочинним шляхом, інших речей та документів, що мають значення для кримінального провадження.

Право проведення обшуку надати прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні у складі: прокурорів відділу обласної прокуратури ОСОБА_15 ; ОСОБА_16 ; ОСОБА_17 ; ОСОБА_18 ; ОСОБА_19 ; ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_22 ; прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_23 ; прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 ; прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_24 ,прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_25 , прокурора Криворізької місцевої прокуратури №3 Дніпропетровської області ОСОБА_26 ; прокурора Криворізькоїмісцевої прокуратури№2Дніпропетровської області ОСОБА_27 ;прокурора Дніпродзержинськоїмісцевої прокуратуриДніпропетровської області ОСОБА_28 , а також слідчим групи слідчих..

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94152283
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —210/7022/20

Ухвала від 08.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні