Ухвала
від 20.01.2021 по справі 918/1208/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

"20" січня 2021 р. Справа №918/1208/20

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Стафійчук К.В., у справі

за позовом Приватного акціонерного товариства "ІСКРА"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВАЛЬ-АГРО"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "КАСІКО"

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача -Приватне акціонерне товариство "ІСКРА ПЛЮС"

про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги

За участю представників сторін:

від позивача: Танцюра Ю.Б. (ордер серія АІ №1076926 від 24.12.2020 р.);

від відповідача (ТОВ "АВАЛЬ-АГРО"): не з`явився;

від відповідача (ТОВ "КАСІКО"): не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "ІСКРА" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВАЛЬ-АГРО" та до Товариства з обмеженою відповідальністю "КАСІКО" в якому просить визнати недійсним договір відступлення права вимоги (цесії) № 1 від 07.03.2017 р., укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "АВАЛЬ-АГРО" та Товариством з обмеженою відповідальністю "КАСІКО".

Одночасно з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про витребування доказів в якому просить суд: витребувати у ТОВ "АВАЛЬ-АГРО" та ТОВ "КАСІКО" Договір відступлення права вимоги (цесії) № 1 від 07.03.2017 року з додатками та документи, що підтверджують сплату новим кредитором грошових коштів на користь первісного кредитора за відступлення права вимоги за Оспорюваним правочином.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 29.12.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на "20" січня 2021 р.

18.01.2021 р. до суду від представника відповідача - ТОВ "КАСІКО" надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання в якому просить суд, у зв`язку з неможливістю подати до суду відзив та перебування представника у справах у судових засіданнях в м. Києві, відкласти підготовче засідання.

Представник позивача в судовому засіданні 20.01.2021 р. підтримала клопотання про витребування доказів та просила суд його задовольнити.

Представник відповідача - ТОВ "АВАЛЬ-АГРО" в судове засідання 20.01.2021 року не з`явився. До господарського суду повернулася ухвала суду від 29.12.2020 року, з відміткою поштового відділення "адресат відсутній за вказаною адресою", яка направлялася на адресу відповідача, вказану в позовній заяві - 33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Соборна, 19/21.

В ході підготовки справи до судового розгляду, судом зроблено запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно витягу з якого місцезнаходження юридичної особи - ТОВ "АВАЛЬ-АГРО": 33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Соборна, 19/21.

Представник відповідача - ТОВ "КАСІКО" в судове засідання 20.01.2021 року не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 33013 1119560 4, яке наявне в матеріалах справи.

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду (ч. 1, ч. 7-9 ст. 81 ГПК України).

Згідно з ч. 5 ст. 91 ГПК України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Частиною 6 статті 91 ГПК України передбачено, що якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

З огляду на зазначене, враховуючи предмет позову у цій справі та обставини які входять до предмету доказування, суд дійшов висновку, що витребовувані докази, а саме: Договір відступлення права вимоги (цесії) № 1 від 07.03.2017 року з додатками та документи, що підтверджують сплату новим кредитором грошових коштів на користь первісного кредитора за відступлення права вимоги за оспорюваним правочином, сприятимуть встановленню фактичних обставин справи та мають значення для вирішення спору по суті.

Суд звертає увагу сторін, що порядок подання письмових доказів до господарського суду та їх допустимість визначений параграфом 3 Господарського процесуального кодексу України. Так, згідно ст. 91 ГПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Детальні вимоги до оформлення документів викладені в Уніфікованій системі організаційно-розпорядчій документації (ДСТУ 4163-2003).

Крім того, суд звертає увагу Товариства з обмеженою відповідальністю "КАСІКО" (його представника) на положення частини 9 ст. 81 ГПК України згідно якої, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно п. 3 частини 1 ст. 135 ГПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Відповідно до положень ч. 5 статті 183 Господарського процесуального кодексу України, суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадках: заміни відведеного експерта, перекладача, спеціаліста; невиконання учасником справи вимог ухвали про відкриття провадження у справі у встановлений судом строк, якщо таке невиконання перешкоджає завершенню підготовчого провадження; неподання витребуваних доказів особою, яка не є учасником судового процесу; витребування нових (додаткових) доказів.

З огляду на зазначене, у зв`язку з витребуванням доказів та з метою надання можливості учасникам скористатися процесуальними правами визначеними ст. 42, 46 ГПК України, суд дійшов висновку про оголошення перерви у підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст. 74, 81, 91, 182, 183, 202, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Приватного акціонерного товариства "ІСКРА" про витребування доказів задовольнити частково.

2. Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "КАСІКО" належним чином засвідчені копії письмових доказів, а саме:

- Договору відступлення права вимоги (цесії) № 1 від 07.03.2017 року з додатками, укладеного між ТОВ "АВАЛЬ-АГРО" та ТОВ "КАСІКО";

- документи, що підтверджують сплату новим кредитором (ТОВ "КАСІКО") грошових коштів на користь первісного кредитора (ТОВ "АВАЛЬ-АГРО") за відступлення права вимоги за Договором відступлення права вимоги (цесії) № 1 від 07.03.2017 року.

Витребувані докази надати суду в строк до 05.02.2021 року (оригінали для огляду в судове засідання).

3. Попередити сторони, що за невиконання вимог господарського суду передбачена відповідальність згідно ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

4. У підготовчому засіданні оголосити перерву до "10" лютого 2021 р. об 10:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26А, зал судових засідань № 13.

5. Суд звертає увагу сторін що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст. 80 ГПК України.

6. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі документи, що підтверджують повноваження, відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Романюк Р.В.

Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено21.01.2021
Номер документу94258841
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/1208/20

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 02.02.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні