Ухвала
від 21.01.2021 по справі 911/1757/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"21" січня 2021 р. Справа№ 911/1757/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гаврилюка О.М.

суддів: Ткаченка Б.О.

Суліма В.В.

за участю секретаря судового засідання: Нікітенко А.В.

за участю представників сторін згідно із протоколом судового засідання від 21.01.2021

розглянувши апеляційні скарги Білоцерківської міської ради та Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа"

на рішення Господарського суду Київської області від 12.10.2020 (повне рішення складено та підписано 19.10.2020)

у справі № 911/1757/20 (суддя Шевчук Н.Г.)

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б",

до 1. Білоцерківської міської ради,

2. Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа"

про скасування державної реєстрації речових прав та витребування майна з чужого незаконного володіння

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б" (далі - ОСББ "Павліченко, 20Б") звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Білоцерківської міської ради та Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа", в якому просить суд:

- скасувати рішення державного реєстратора реєстраційної служби Білоцерківського міськрайонного управління юстиції Київської області Науменко О.Є. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 12831034 від 05.05.2014 та скасувати запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно №5549188 про право власності на нежитлове приміщення №69 в будинку №20Б по вулиці Павліченко в місті Біла Церква та право господарського відання за КП Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа";

- витребувати модульну дахову котельню разом з технічною документацію вказаного багатоквартирного будинку (приміщення і обладнання) та повернути співвласникам багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б".

Ухвалою Господарського суду Київської області від 22.06.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Рішенням Господарського суду Київської області від 12.10.2020 у справі № 911/1757/20 позов задоволено повністю, скасовано рішення державного реєстратора реєстраційної служби Білоцерківського міськрайонного управління юстиції Київської області Науменко О.Є. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 12831034 від 05.05.2014, та скасовано запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно №5549188 про право власності на нежитлове приміщення №69 в будинку №20Б по вулиці Павліченко в місті Біла Церква та право господарського відання за КП Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа", витребувано модульну дахову котельню будинку №20Б по вулиці Павліченко в місті Біла Церква разом з технічною документацію (приміщення і обладнання) та повернути співвласникам багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б", стягнуто з Білоцерківської міської ради на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б" судовий збір 4 204,00 грн.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням місцевого господарського суду від 12.10.2020, Білоцерківська міська рада звернулась із апеляційною скаргою в якій просить прийняти апеляційну скаргу та відкрити апеляційне провадження, рішення Господарського суду Київської області від 12.10.2020 у справі № 911/1757/20 скасувати та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б"до Білоцерківської міської ради, Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа про скасування державної реєстрації речових прав та витребування майна з чужого незаконного володіння, справу розглядати за участі представника Білоцерківскьої міської ради.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням місцевого господарського суду від 12.10.2020, Комунальне підприємство Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа" звернулось до апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати судове рішення повністю і ухвалити нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.

Ухвалами Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2020 відкрито апеляційні провадження за апеляційною скаргою Білоцерківської міської ради та за апеляційною скаргою Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа" на рішення Господарського суду Київської області від 12.10.2020 у справі № 911/1757/20, об`єднано апеляційні скарги Білоцерківської міської ради та Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа" в одне провадження для спільного розгляду та призначено справу до розгляду у судовому засіданні 21.01.2021.

У судовому засіданні 21.01.2021 були присутні представники позивача тв. Першого відповідача. Представник другого відповідача у судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Надавши власні пояснення щодо заявлених апеляційних скарг присутні представники подали клопотання про продовження процесуального строку розгляду справи.

Пунктом 2 частини 2 статті 202 встановлено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з підстав, коли перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Відповідно до ч. 2 ст. 281 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Частиною 1 ст. 273 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції розглядається протягом шістдесяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

Відповідно до ст. 8 Конституції України та ч. 1 ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує цей принцип з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

Пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно усталеної практики Європейського суду з прав людини (рішення у справах "ФПК "ГРОСС" проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "Гержик проти України") суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту, з урахуванням основних засад (принципів) господарського судочинства, встановлених ст. 2 ГПК України.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Фрідлендер проти Франції", "Смірнова проти України").

Враховуючи викладене, заслухавши

Враховуючи викладене, заслухавши у судовому засіданні присутніх представників, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження фактичних обставин справи, з метою дотримання принципів рівності та змагальності, забезпечення прав усіх учасників справи, порадившись на місці колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про продовження процесуальних строків розгляду апеляційної скарги та відкладення розгляду справи в порядку ст. 216 ГПК України.

Керуючись ст. 2, 7, ст. 216, ст. 234, ст. 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Павліченко 20Б" та Білоцерківської міської ради про продовження процесуальних строків розгляду апеляційної скарги у справі № 911/1757/20.

2. Продовжити строк розгляду скарг Білоцерківської міської ради та Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа" на рішення Господарського суду Київської області від 12.10.2020 у справі № 911/1757/20.

3. Відкласти розгляд справи № 911/1757/20 за апеляційними скаргами Білоцерківської міської ради та Комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа" на рішення Господарського суду Київської області від 12.10.2020 у справі № 911/1757/20 на 16.02.2021 о 13 год. 45 хв. (зал судових засідань № 7).

4. Довести до відома учасників судового процесу, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційних скарг.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.М. Гаврилюк

Судді Б.О. Ткаченко

В.В. Сулім

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено25.01.2021
Номер документу94317866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1757/20

Ухвала від 26.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 10.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Постанова від 15.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Постанова від 16.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні