Ухвала
від 21.01.2021 по справі 291/600/19
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ружинський районний суд Житомирської області

Справа № 291/600/19

1-кс/291/3/21

Україна

Ружинський районний суд Житомирської області

У Х В А Л А

Іменем України

21 січня 2021 року

Слідчий суддя Ружинського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Ружинського ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019061340000034 від 23 квітня 2019, про відсторонення від посади,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Ружин

Житомирської області, громадянина України, освіта вища, одруженого, на утриманні має

одну неповнолітню дитину, працюючого завідувачем сектору освіти Ружинської районної

державної адміністрації, зареєстрованого по

АДРЕСА_1 проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

раніше не судимого, не депутата,

який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України ,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий СВ Ружинського ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із погодженим з прокурором клопотанням про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади.

Слідчий суддя дослідивши клопотання з уточненням та додані до нього додатки, заслухавши сторін, приходить до наступних висновків.

Статтею 1 КПК передбачено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст. 30 КПК України у кримінальному провадженні правосуддя здійснюється лише судом згідно з правилами, передбачений цим Кодексом.

Відповідно до ч.2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 4 ч.2 ст.131 КПК України визначено, що заходом забезпечення кримінального провадження є, в тому числі, відсторонення від посади.

Статтею 155 КПК України визначено порядок звернення до слідчого судді з клопотанням про відсторонення від посади, відповідно до якої прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади.

Відповідно до ч.2 ст.132 КПК клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Аналогічна позиція також висвітлена в інформаційному листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №223-538/0/4-13 від 5 квітня 2013 року «Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження».

Згідно положень ст. 38 КПК органами досудового розслідування (органами, що здійснюють дізнання і досудове слідство) є: 1) слідчі підрозділи: а) органів Національної поліції; б) органів безпеки; в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; г) органів Державного бюро розслідувань; 2) підрозділи детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Таким чином, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження має бути подано до місцевого суду за фактичною адресою місця знаходження органу досудового розслідування.

При цьому, розгляд клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження слідчим суддею місцевого суду до юрисдикції якого такий розгляд не віднесений процесуальним законом, є грубим порушенням прав особи в кримінальному провадженні.

Разом з тим слідчий суддя місцевого суду на розгляд якого надходять клопотання в порядку ст. 132 КПК України, повинен перевіряти правила територіальної підсудності при подачі таких клопотань.

Як зазначив Верховний суд у своїй ухвалі від 13.10.2020 справа № 607/16332/20 (51- 4916 впс 20) «Встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати кримінальне провадження щодо конкретного кримінального правопорушення.

Підсудність є ефективним засобом, який сприяє тому, щоб конкретна кримінальна справа розглядалася і вирішувалася судом законним, компетентним, незалежним і неупередженим, як того вимагають ст. 7 Загальної декларації прав людини та ч. 1 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Згідно з пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних «кожен при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на розгляд судом, встановленим законом». А відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

За допомогою правил про підсудність забезпечується також рівність всіх громадян перед законом і судом (ст. 24 Конституції України та ст. 10 КПК). Будучи одним з проявів цієї конституційної засади, чітко встановлена законом підсудність набуває ознак суб`єктивного права людини на законного суддю, тобто права будь-якої людини знати наперед, який саме суд і в якому складі відповідно до закону правомочний здійснювати стосовно нього судове провадження, якщо така необхідність виникне.

Як встановлено в судовому засіданні, на момент розгляду вказаного клопотання, змінилась структура територіальних органів Національної поліції України, так відповідно до наказу Національної поліції України від 16 грудня 2020 № 984 дек, у зв`язку зі створення нових районів після проведення місцевих виборів 25.10.2020, проведено реорганізацію в системі Національної поліції України та ліквідовано Ружинське ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області і створено Бердичівський районний відділ поліції ГУНП в Житомирській області для обслуговування новоутвореного Бердичівського району Житомирської області.

Згідно наказу Головного управління Національної поліції в Житомирській області № 15 о/с від 15.01.2021 по особовому складу, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 65 Закону України «Про Національну поліцію» (у зв`язку із скороченням штатів або проведенням реорганізації), слідчих Ружинського ВП Бердичівського ВП ГУНП в Житомирській області, призначено на відповідні посади слідчих у слідчому відділі Бердичівського районного відділу поліції ГУНП в Житомирській області.

Враховуючи, те що ініціатором клопотання є слідчий слідчого відділу Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області (місцезнаходження: м. Бердичів, вул. Героїв України, 67 ), тому останнє не підсудне Ружинському районному суду Житомирській області, і з урахуванням загальних засад кримінально процесуального закону підлягає поверненню слідчому для звернення до суду за фактичною адресою місця знаходження органу досудового розслідування у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 154-158, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019061340000034 від 23 квітня 2019, про відсторонення від посади завідувача сектору освіти Ружинської районної державної адміністрації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Повний текст ухвали проголошено 26.01.2021 року о 17 год. 15 хв. в залі судових засідань Ружинського районного суду Житомирської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено30.01.2023

Судовий реєстр по справі —291/600/19

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 12.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 12.01.2021

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні