Рішення
від 20.12.2010 по справі 2-2921/2010
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 2-2921/2010 р.

Провадження № 2-2921/2010

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

20.12.2010 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Непши О.І.,

при секретарі - Піроженко А.О.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - універсальна товарна біржа Фенікс , про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним,

встановив:

07 липня 2010 року позивачка звернулася до суду із вказаним позовом, в якому просить визнати дійсним договір купівлі-продажу житлового будинку АДРЕСА_1 з побутовими та господарськими будівлями і спорудами, укладений 10 квітня 2001 року між сторонами по справі на універсальній товарній біржі Фенікс , зареєстрований під № 373.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивачка вказує на те, що 10 квітня 2001 року між нею та відповідачами на універсальній товарній біржі Фенікс укладений договір № 373 купівлі-продажу житлового будинку АДРЕСА_1 . Позивачка, яка виступала покупцем, сплатила обумовлену суму за придбане нерухоме майно, а відповідачі звільнили будинок, куди вони вселилася. Таким чином сторони виконали свої обов`язки за договором. В подальшому 15 травня 2001 року позивачка зареєструвала право власності на житловий будинок в комунальному підприємстві Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації за № 13814. На теперішній час позивачці стало відомо, що біржовий договір купівлі-продажу нерухомого майна не є правовстановлюючим документом на тій підставі, що він не посвідчений нотаріально, а біржові угоди щодо нерухомого майна к подальшим нотаріальним діям не приймаються. Зазначає, що сторони виконали всі умови договору, проте відповідачі наразі ухиляються від нотаріального посвідчення договору, відтак, позивач змушена звернутися до суду за визнанням укладеної угоди купівлі-продажу нерухомого майна дійсною.

Представник позивачки в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, наполягаючи на їх задоволенні, обставини, викладені у позові, підтвердив.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчить зворотне поштове повідомлення про вручення їм судових повісток, про причини неявки суд не сповістили, будь-яких заперечень з приводу позову не надали.

Третя особа в судове засідання свого представника не направила, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила слухати справи за відсутності представника, проти задоволення позову не заперечувала.

За згодою позивачки суд в порядку ст.224 ЦПК України проводить заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів без участі відповідачів.

Заслухавши пояснення представника позивачки, дослідивши письмові докази, наявні у справі, суд з`ясував такі фактичні обставини.

10 квітня 2001 року між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (продавці) та ОСОБА_5 , яка діяла за дорученням від імені ОСОБА_2 (покупець) на універсальній товарній біржі Фенікс в м.Миколаєві укладений договір № 373 купівлі-продажу житлового будинку АДРЕСА_1 з відповідними господарськими і побутовими будовами і спорудами: А - житловий будинок, житловою площею 56, 7 кв. м., З, К - сараї, Б - баня, В, б - тамбури, И - навіс, 4, 6, 7, 8, 9 - огорожа, 2, З, І - споруди, Жпд - підвал. Сума угоди склала 2 000 грн. (а.с.6).

15 травня 2001 року угода зареєстрована в комунальному підприємстві Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації за реєстровим № 13814 (а.с.7).

Сторони виконали умови договору, покупець сплатив обумовлену суму коштів, а продавці прийняли її та звільнили жилий будинок.

В подальшому позивачка зареєструвалася у зазначеному будинку (а.с.4).

На сьогоднішній день позивачка має намір привести правовстановлюючі документи на будинок у відповідність до вимог законодавства, проте в позасудовому порядку не в змозі цього зробити.

Як встановлювала ч.І ст.227 ЦК України (в редакції 1963 року), чинного на момент укладення угоди, договір купівлі-продажу жилого будинку (квартири) повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією зі сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору. Разом із тим, згідно із ч.2 ст.47 ЦК України (в редакції 1963 року), якщо одна із сторін повністю або частково виконала угоду, що потребує нотаріального посвідчення, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення угоди, суд вправі за вимогою сторони, яка виконала угоду, визнати угоду дійсною. В цьому разі наступне нотаріальне оформлення угоди не вимагається.

Аналогічні положення також закріплені і в ч.2 ст.220, ст.657 ЦК України (в редакції 2003 року), чинного на час розгляду справи.

За викладених обставин суд приходить до висновку, що сторони досягли згоди щодо всіх істотних умов договору купівлі-продажу, виконали угоду, набули прав відповідно покупця і продавця, угода зареєстрована в Миколаївському міжміському бюро технічної інвентаризації, втім продавці ухиляються від нотаріального посвідчення угоди, що позбавляє позивачку можливості підтвердити законність набуття спірного майна у позасудовому порядку.

Відтак, суд находить позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст.88 ЦПК України суд вважає можливим віднести судові витрати, пов`язані із розглядом справи, на рахунок позивачки.

Керуючись ст.ст.208, 213-215 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати дійсним договір № 373 купівлі-продажу нерухомого майна, а саме - житлового будинку АДРЕСА_1 з відповідними господарськими і побутовими будовами і спорудами: А - житловий будинок, житловою площею 56, 7 кв. м., З, К - сараї, Б - баня, В, б - тамбури, И - навіс, 4, 6, 7, 8, 9 - огорожа, 2, З, І - споруди, Жпд - підвал, укладений 10 квітня 2001 року між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (продавцями) та ОСОБА_5 , яка діяла від імені ОСОБА_2 (покупець) за дорученням № 1986 від 07 квітня 2001 року, посвідченим приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Матковою С.М., на універсальній товарній біржі Фенікс в місті Миколаєві.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановления ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Миколаївської області.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.І.Непша

СудКорабельний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено28.01.2021
Номер документу94440396
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2921/2010

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 09.12.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Ніколаєнко О. О.

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Ніколаєнко О. О.

Рішення від 20.12.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Рішення від 20.12.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Рішення від 18.03.2010

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Майбоженко А. М.

Ухвала від 20.08.2010

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

Рішення від 21.06.2010

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Рішення від 25.06.2010

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Саган В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні