Вирок
від 28.01.2021 по справі 709/466/20
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/466/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2021 року смт.Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Чорнобаївського районного суду Черкаської області кримінальне провадження №12019250280000048, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 січня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чагів Оратівського району Вінницької області, українця, громадянина України, проживає за адресою:

АДРЕСА_1 , з середньою освітою, неодруженого, непрацюючого, інвалідом будь-якої групи, депутатом будь-якого рівня не являється, на утриманні неповнолітніх дітей не має, учасник бойових дій, раніше не судимого, РНОКПП НОМЕР_1 ,

- у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 190 КК

України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

представника потерпілого - ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и в:

Обвинувачений ОСОБА_3 у березні 2018 року, більш точного часу та дати встановити не виявилось можливим, при невстановлених в ході досудового розслідування обставинах, маючи намір на використання підробленого офіційного документу, який видається та посвідчується установою, що посвідчує факт, який має юридичне значення, придбав у невстановленої слідством особи, завідомо для нього підроблений офіційний документ, який посвідчує факт, що здатний спричинити наслідки правового характеру, а саме можливість реалізації прав у сфері охорони здоров`я та соціального забезпечення, - виписки із історії хвороби № 278/18 від 28.03.2018 виданої Інститутом нейрохірургії академіка А.П. Ромоданова Національної Академії Медичних Наук України, що в м. Києві по вул. Мануїльського, 32 (діюча назва даного медичного закладу Державна установа «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України», що в м. Києві по вул. Платона Майбороди, 32), яка містить відомості про володільця і офіційно посвідчує, те що ОСОБА_3 дійсно перебував на обстеженні та лікуванні, у відділенні позамозкових пухлин, яка має підпис керівника, завідуючого лікарні та лікуючого лікаря вказаної установи та скріплена їхньою печаткою.

Після чого ОСОБА_3 , достовірно знаючи, про відсутність підстав для визначення йому групи інвалідності та встановлення ступеню втрати працездатності, умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання грошових коштів, усвідомлюючи завідомо неправдивий характер надаваних відомостей, надав до Комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня», що в смт. Чорнобай Черкаської області завідомо підроблений офіційний документ - виписку із історії хвороби № 278/18 від 28.03.2018 виданої Інститутом нейрохірургії академіка А.П. Ромоданрва Національної Академії Медичних Наук України, що в м. Києві по вул. Мануїльського, 32 (діюча назва даного медичного закладу Державна установа «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України», що в м. Києві по вул. Платона Майбороди, 32).

У подальшому на підставі вище зазначеного документа ОСОБА_3 , комісією Комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» було необгрунтовано встановлена II група інвалідності в зв`язку із захворюванням пов`язаним із захистом Батьківщини строком до 01.06.2021 та 65% ступеню втрати професійної працездатності.

Він же умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, з метою отримання грошових коштів, усвідомлюючи завідомо неправдивий характер надаваних раніше відомостей, достовірно знаючи, про відсутність підстав для визначення йому групи інвалідності та встановлення ступеню втрати працездатності, надав до Комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня», що в смт. Чорнобай Черкаської області завідомо підроблений офіційний документ - виписку із історії хвороби № 278/18 від 28.03.2018 виданої Інститутом нейрохірургії академіка А.П. Ромоданова Національної Академії Медичних Наук України, що в м. Києві по вул. Мануїльського, 32 (діюча назва даного медичного закладу Державна установа «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України», що в м. Києві по вул. Платона Майбороди, 32), 08.08.2018 дочекався нарахування йому згідно наказу військового комісара Черкаського ОВК від 06.08.2018 року № 278 одноразову грошову допомогу на особистий рахунок ПАТ «Ощадбанк» № НОМЕР_2 у сумі 528600 грн. що на момент вчинення злочину становить 550 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Після чого продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, з метою особистого незаконного збагачення, 15.08.2018 знаходячись в приміщенні банку ПАТ «Ощадбанк» з особистого карткового рахунку здійснив зняття готівки у сумі 528600 грн., що на момент вчинення злочину становить 550 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чим спричинив державі матеріальні збитки у великих розмірах.

Суд визнаєдоведеним наведенеформулювання обвинуваченнята кваліфікуєдії обвинуваченого ОСОБА_3 за ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 190 КК України як використання завідомо підробленого документа та заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене у великих розмірах.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень визнав повністю, щиро розкаявся, не заперечував жодної з обставин, викладених в обвинувальному акті, пояснив, що дійсно він є учасником бойових дій та отримав травму голови. Коли він оформляв документи на інвалідність то до нього звернулися якісь люди і запропонували допомогу. Ці люди підробили виписку на підставі якої він оформив інвалідність та отримав грошову допомогу. В інституті ОСОБА_7 він не перебував на лікуванні. Люди, які робили виписку, повідомили йому, що надійдуть кошти на його рахунок, але на наступний день, коли він зняв кошти, вони їх забрали.

Представник потерпілого ОСОБА_6 у судовому засіданні не наполягав на суворому покаранні та просив задовольнити цивільний позов.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованих йому органом досудового слідства кримінальних правопорушень за обставин, викладених у обвинувальному акті, беручи до уваги, що прокурор та представник потерпілого також не оспорювали фактичні обставини кримінального провадження, і судом встановлено, що учасники судового провадження, в тому числі обвинувачений, правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності їх позиції, роз`яснивши положення ч.3 ст.349 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини провадження у апеляційному порядку, вислухавши думку учасників судового провадження, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження, в порядку, передбаченому ч.3 ст.349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються.

З огляду на викладене суд, допитавши обвинуваченого ОСОБА_3 , дослідивши матеріали, які характеризують особу обвинуваченого ОСОБА_3 , дійшов висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень за обставин, викладених в обвинувальному акті, доведена повністю. За вчинені кримінальні правопорушення обвинувачений ОСОБА_3 підлягає покаранню.

На виконання вимог абз.2 ч.1 ст.368 КПК України, ухвалюючи вирок, суд приймає до відома досудову доповідь з інформацією про соціально-психологічну характеристику обвинуваченого ОСОБА_3 , згідно з якою ризик вчинення повторного кримінального правопорушення та ризик небезпеки для суспільства оцінюється як середній. Виконання покарання у громаді можливе за умови здійснення нагляду та застосування соціально-виховних заходів.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , згідно ст.66 КК України, судом визнано щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , передбачених ст.67 КК України, судом не встановлено.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , відповідно до положень Загальної частини КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які відповідно до ст.12 КК України класифікується як кримінальний проступок та тяжкий злочин; відношення обвинуваченого ОСОБА_3 до скоєного; особу обвинуваченого ОСОБА_3 , який раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває; наявність обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості скоєних кримінальних правопорушень.

Оскільки обвинувачений ОСОБА_3 скоїв декілька кримінальних правопорушень, а тому остаточне покарання має бути призначено за сукупністю кримінальних правопорушень, в порядку ст.70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Таким чином, суд вважає, що необхідним і достатнім кримінальним покаранням для виправлення обвинуваченого ОСОБА_3 та запобігання вчиненню ним нових правопорушень є кримінальне покарання у виді позбавлення волі.

При цьому суд вважає за можливе застосувати ст.75 КК України, звільнивши обвинуваченого ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк, та покласти обов`язки, передбачені п.п.1, 2 ч.1, ст.76 КК України, оскільки останній не несе великої суспільної небезпеки, а тому його виправлення та перевиховання можливе без ізоляції від суспільства.

Цивільний позов Чорнобаївського відділуЗолотоніської місцевоїпрокуратуридо ОСОБА_3 слід задовольнити.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід до обвинуваченого ОСОБА_3 не застосовувався.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 369-371, 374 КПК України, суд -

з а с у д и в:

Визнати винуватим ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4ст.358,ч.3ст.190 КК України, і призначити йому покарання:

- за ч. 4 ст. 358 КК України у вигляді 1 року обмеження волі;

- за ч. 3 ст. 190 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначити остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді 3 (три) роки позбавлення волі.

Відповідно до ст.75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Покласти на ОСОБА_3 згідно з п.п.1, 2 ч.1 ст.76 КК України обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Цивільний позов Чорнобаївського відділуЗолотоніської місцевоїпрокуратуридо ОСОБА_3 - задовольнити. Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави в особі Міністерства оборони України матеріальну шкоду у сумі 528600,00 (п`ятсот двадцять вісім тисяч шістсот гривень 00 копійок) гривень.

Речові докази: медико-експертна справа 09-27 «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради», виписка із історії хвороби № № 278/18 від 28.03.2018 на ім`я ОСОБА_3 видана «Академією Медичних Наук України Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромоданова», бланк виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого Державної установи «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромаданова НАМН України»; виписка із наказу МОЗ № 110 від 14.02.2012; інструкція щодо заповнення форми первинної облікової документації № 027/0 «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого»; витяг безкоштовного запиту мінюст; витяг із інтернет сайту Вікіпедія; документація стосовно виплати одноразової грошової допомоги ОСОБА_3 ; виписка по картковому рахунку № НОМЕР_2 ; диск з записом інформації з приймального відділення Державної установи «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромаданова НАМН України»; документи платіжного чеку ОСОБА_3 - залишити в матеріалах кримінального провадження № 12019250280000048.

Запобіжний захід до ОСОБА_3 не застосовувати.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити обвинуваченому, прокурору, захиснику та представнику потерпілого.

Суддя ОСОБА_1

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94465194
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —709/466/20

Ухвала від 24.02.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Вирок від 28.01.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 28.08.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні