Рішення
від 20.01.2021 по справі 524/4905/20
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/4905/20

Провадження № 2/524/283/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.2021 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі:

головуючого судді - Предоляк О.С.

при секретарі судового засідання Яковлєвій К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кременчуці в порядку загального провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Головного Управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Курячий Вячеслав Михайлович про визначення часток співвласників земельної ділянки ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Головного Управління Держгеокадастру у Полтавській області, тертя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Курячий В. М. про визначення часток співвласників земельної ділянки. Просить визначити, що частка померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 - 27/50, а частка померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 23/50 по АДРЕСА_1 із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер : 5310436100:02:002:0321

Зазначає, що є єдиним спадкоємцем після померлих, нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про на спадщину за законом у зв`язку з невизначеністю часток земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Представники відповідача Головного Управління Держгеокадастру у Полтавській області у судове засідання не прибув. Керівництво про дату розгляду справи повідомлено.

Третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Курячий В.М. просить розглянути справу за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги у їх сукупності та взаємозв`язку, об`єктивно оцінивши усі наявні докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяв по суті, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно, що складається з 540 кв.м. приватизованої земельної ділянки та 27/50 частки житлового будинку із господарськими будівлями по АДРЕСА_1 із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер : 5310436100:02:002:0321.

Спадкоємцями майна ОСОБА_2 є ОСОБА_3

06 жовтня 2009 року ОСОБА_3 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом, посвідченого державним нотаріусом Третьої Кременчуцької державної нотаріальної контори Гуртовою О.С., реєстровий номер 2-1642. Спадкове майно, на яке видане свідоцтво, складається з 27/50 частки житлового будинку з господарськими будівлями по АДРЕСА_1

З витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно постає, що ОСОБА_3 зареєстрував право власності на житловий будинок з господарськими будівлями АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , що становить цілий об2єкт нерухомості.

Згідно свідоцтва про народження батьками ОСОБА_1 є: батьком ОСОБА_3 , матір`ю ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер батько позивача ОСОБА_3 , після смерті якого залишилося спадкове майно.

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_6 . З заявою про прийняття спадщини після смерті матері звернулась ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Спадкоємцем першої черги за законом після померлих ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , у відповідності до ст. 1261, 1268 ЦК України та спадкоємцем другої черги у відповідності до ст. 1262 ЦК України після смерті ОСОБА_8 є позивач ОСОБА_1 . Інших спадкоємців не має.

Постановою від 26.02.2014 року за № 66/02-31 приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Курячим В.М. відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку земельної ділянки по АДРЕСА_1 , у зв`язку з невизначеністю часток на земельну ділянку, що знаходиться у спільній сумісній власності.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯГ №676722 та 676716 земельна ділянка площею 1000 кв.м. належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_3 - 23/50 частки тв ОСОБА_2 - 27/50 часток.

Відповідно до частини першої статті 356 ЦК України як власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності. Отже, право спільної часткової власності - це право двох або більше осіб за своїм розсудом володіти, користуватися і розпоряджатися належним їм у певних частках майном, яке складає єдине ціле.

Кожен учасник спільної часткової власності володіє не часткою майна в натурі, а часткою в праві власності на спільне майно в цілому. Ці частки є ідеальними й визначаються відповідними процентами від цілого чи у дробовому вираженні.

Згідно зі статтею 364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

Якщо виділ у натурі частки зі спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

Відповідно до ч. 2 ст. 370 цього Кодексу у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласника у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. За положеннями ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст.ст. 1261-1265 ЦК України. Згідно із ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. За ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст.. 1225 ЦК України, ст.. 131 ЗК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначенні До спадкоємців житлового будинку, інших будівель і споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший розмір не визначений заповітом.

Частиною 4 ст. 120 ЗК України передбачено, що у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності житлового будинку, будівлі або споруди.

За висновком спеціаліста ОСОБА_9 за №9/613 частки співвласників ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в спільній частковій власності на земельну ділянку площею 1000 кв.м. по АДРЕСА_1 розподіляються наступним чином : належна померлій ОСОБА_2 частина земельної ділянки площею 540 кв.м. складає 27/50, належна померлому ОСОБА_3 . Частина земельної ділянки площею 460 кв.м. складає 23/50 частки

Суд враховує, що порушення законних прав та інтересів сторін не відбудеться. Судом перевірено обставини переходу права користування земельною ділянкою, та враховано вимоги статті 357 ЦК України та 120 ЗК України, відповідно до якої з набуттям права власності на житловий будинок, переходить право власності, право користування земельною ділянкою, на якій він знаходиться та яка призначена для його обслуговування.

З огляду на вищенаведене суд вважає за необхідне позов задовольнити.

Судові витрати підлягають розподілу згідно ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.. 317-319, 321, 355 - 358, 382, 391, 1225 ЦК України, ст. ст. 12, 81, 120, 189-200 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Головного Управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Курячий Вячеслав Михайлович про визначення часток співвласників земельної ділянки - задовольнити.

Визначити частки співвласників земельної ділянки по АДРЕСА_1 із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер : 5310436100:02:002:0321:

- ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на належну земельну ділянку площею 540 кв.м. - 27/50 часток

- ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на належну земельну ділянку площею 460 кв.м. - 23/50 часток

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного тексту заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: О.С.Предоляк

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено02.02.2021
Номер документу94527172
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —524/4905/20

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Рішення від 20.01.2021

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 16.08.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні