Ухвала
від 01.02.2021 по справі 709/1097/20
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/1097/20 провадження № 2/403/69/21

У Х В А Л А

01 лютого 2021 року смт.Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю., ознайомившись із матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: нотаріус Чорнобаївської державної нотаріальної контори Бабак Людмила Миколаївна, про визнання заповітів недійсними,-

В С Т А Н О В И В:

До Устинівського районного суду Кіровоградської області в порядку ч.3 ст.31 ЦПК України на підставі ухвали судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Чубай В.В. від 14.12.2020 року надійшлацивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: нотаріус Чорнобаївської державної нотаріальної контори Бабак Л.М., про визнання недійсними заповітів, вчинених від імені матері позивача ОСОБА_3 , щодо належних їй за життя на праві приватної власності трьох земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованих на території Жовтневої сільської ради Устинівського району Кіровоградської області: площею 7,6699 га, кадастровий номер 3525884700:02:000:0337; площею 6,2642 га, кадастровий номер 3525884700:02:000:0077 та площею 8,1694, кадастровий номер 3525884700:02:000:0336.

Відповідно до ч.2 ст.32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст.31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

При цьому суддею враховується, що за правилами виключної підсудності, передбаченими ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Відповідно до ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

За змістом абз.2 п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року, заповіт є правочином, тому на нього поширюються загальні положення про правочини, якщо у книзі шостій ЦК України немає відповідного правила.

Згідно роз'яснень п.27 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними від 06.11.2009 року, позови про визнання недійсними правочинів щодо нерухомого майна та застосування наслідків недійсності пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу будь-яких вимог, пов'язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об'єктом якого є нерухоме майно тощо (правовий висновок, викладений у постанові Верховного Суду від 25.05.2020 року у справі №643/4648/18).

Зі змісту позовних вимог позивача вбачається, що до складу спадщини після смерті його матері ОСОБА_3 входять належні спадкодавцю за життя майнові права на три земельні ділянки, розташовані на території Жовтневої сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, а тому на цивільно-правовий спір, що виник з приводу вказаного нерухомого майна, розповсюджуються правила виключної підсудності, оскільки від визнання чи невизнання заповітів недійсними залежить реалізація (захист) права позивача, як спадкоємця за законом, на спадкування зазначеного майна, а відтак набуття ним в порядку спадкування у власність майна чи унеможливлення такого.

Згідно положень ч.12 ст.33 ЦПК України у разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Суддею встановлено, що ухвалою судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Чубая В.В. від 28.07.2020 року по даній цивільній справі було відкрито провадження, ухвалено здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 21.09.2020 року, яке було відкладено за клопотанням представника позивача на інші дату та час.

Як вбачається з ухвали судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області області Чубая В.В. від 14.12.2020 року, закриття підготовчого провадження з призначенням справи №709/1097/20 до судового розгляду по суті відповідно до положень п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України здійснено не було.

Відповідно до положень п.2 ч.4 ст.274 ЦПК України цивільна справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження, як справа у спорі щодо спадкування.

На підставі викладеного, вважаю за необхідне прийняти цивільну справу до свого провадження та призначити в ній підготовче засідання для виконання завдання підготовчого провадження згідно вимог ч.1 ст.196 ЦПК України.

Згідно положень п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України розгляд справи у суді здійснюватиметься за матеріалами справи у паперовій формі.

Відповідно до ч.2 ст.258 ЦПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в судді першої інстанції вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст.3, 11, 19, 33, 83, 95, 174, 178, 189, 196, 258, 260, 261, 353, п.3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення , п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

1.Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: нотаріус Чорнобаївської державної нотаріальної контори Бабак Людмила Миколаївна, про визнання заповітів недійсними прийняти до свого провадження.

2.Розгляд цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити підготовче засідання у справі на 02 березня 2021 року о 11 год. 00 хв . в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

4. Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позов протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення їй копії даної ухвали.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.174, ч.1 ст.191 ЦПК України, протягом встановленого судом строку вона має право надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу, третій особі - копію відзиву та доданих до нього документів.

Відзив підписується відповідачем або її представником. Відзив повинен містити: ім'я позивача і номер справи; прізвище, ім'я та по батькові відповідача, її місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку, адресу електронної пошти, за наявності; у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач понесла і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача згідно вимог ст.ст.58, 62 ЦПК України.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України, у разі подання відзиву на позов вона повинна одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.5 ст.178 ЦПК України до відзиву, наданого до суду, необхідно додати документи, що підтверджують надіслання (надання) нею відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Роз'яснити відповідачу, що згідно положень ч.8 ст.178, ч.2 ст.191 ЦПК України у разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами.

Роз'яснити відповідачу, що згідно ч.1 ст.193 ЦПК України, вона має право пред'явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

5.Встановити третій особі - нотаріусу Чорнобаївської державної нотаріальної контори Бабак Л.М. строк для подачі письмових пояснень щодо: позову протягом семи днів з дня вручення копії даної ухвали, щодо відзиву - до закінчення підготовчого провадження.

Роз'яснити третій особі, що відповідно до ст.181, ч.1 ст.192 ЦПК України, протягом встановленого судом строку вона має право надіслати суду письмові пояснення щодо позову або відзиву (аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову) і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків на підтримку або заперечення проти позову; позивачу та відповідачу - копію письмових пояснень та доданих до них документів.

Роз'яснити третій особі, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України у разі подання письмових пояснень щодо позову вона повинна одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копію письмових пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи (позивачу та відповідачу).

Роз'яснити сторонам право подати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

6.Роз'яснити сторонам та третій особі, що відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

7.Роз'яснити сторонам та третій особі, що згідно ст.95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

8.Роз`яснити учасникам справи право подати клопотання про витребування доказів у разі неможливості їх надання самостійно, а також інші клопотання з процесуальних питань, які за змістом та формою мають відповідати вимогам ст.ст.84, 182, 183 ЦПК України.

9.Роз`яснити відповідачу та третій особі, що у разі неможливості подання ними передбачених ч.2 ст.174 ЦПК України заяв по суті справи (відзиву на позовну заяву та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) у встановлений судом строк, зумовленої обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином, суд за заявою відповідного учасника справи продовжує процесуальний строк для вчинення ним даної процесуальної дії.

10.Повідомити учасників справи про наявність в Устинівському суді Кіровоградської області технічної можливості забезпечити їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. У цьому разі відповідна заява учасника справи має бути подана до суду не пізніше ніж за пять днів до судового засідання з направленням копії такої заяви в той же строк іншому учаснику справи.

11.Ро'зяснити, що учасники справи мають право отримати інформацію щодо розгляду справи, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт:http://court.gov.ua/sud1123/).

12.Копії даної ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено02.02.2021
Номер документу94546781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1097/20

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні