Ухвала
від 05.02.2021 по справі 585/294/21
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № № 585/294/21

Номер провадження 1-кс/585/115/21

У Х В А Л А

І М Е Н ЕМ У К Р АЇ Н И

05 лютого 2021 року м.Ромни

Слідчий суддяРоменського міськрайонногосуду Сумськоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 розглянувшиклопотання заступниканачальника СВ РоменськогоРВП ГУНПв Сумськійобласті ОСОБА_3 пропоновлення строкуна подачуклопотання пропродовження строкудосудового розслідуваннята пропродовження строкудосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020200100000073 від 24.01.2020 року, -

ВСТАНОВИВ:

04.02.2021 року заступник начальника СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з клопотанням в якому просить: 1. Поновити п`ятиденний строк на подачу клопотання про продовження строку досудового розслідування. 2. Розглянути клопотання і продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за №12020200100000073 від 24.01.2020 року за ч. 1 ст. 246 КК України до шести місяців.

В обгрунтування клопотання вказує, що вході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню №42019212400000043 від 08.04.2019 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 ч.1 КК України було встановлено, що невстановлена особа разом з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцем АДРЕСА_1 , з корисливих мотивів в період часу з 17.07.2019 року по 21.03.2019 року на території , що належить ДР «Роменський агролісгосп» незаконно вирубала та вивезла 55 сироростучих дерев в кварталі №194 виділ №4 Анастасівської сільської ради. В наслідок чого навколишньому середовищу було заподіяно матеріальної шкоди в розмірі 444658, 04 грн.

24.01.2020року заступником керівника Роменської місцевої прокуратури ОСОБА_5 було винесено постанову про виділення матеріалів з кримінального провадження №42019212400000043.

Відомості за даним фактом 24.01.2020 внесено в ЄРДР за № 12020200100000073 від 24.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України. В ході досудового слідства було встановлено, що виявлений поруб було скоєно в період час з 17.03.2019 р. по 21.03.2019 року, а виявлено факт незаконного порубу 05.04.2019 року в с.Новопетрівка Роменського р-ну.

Досудовим розслідуванням встановлено наступне, що 19.04.2019 року в с.Новопетрівка Роменського р-ну працівниками поліції сумісно з працівниками « ДП Роменський агролісгосп» було проведено огляд місця події у вказаному селі, в ході якого було виявлено, заміряно 55 пнів твердих порід дерев,а саме: дуба, клена, акації, береста, липи. Про що складено відповідний протокол огляду. Територія, де було вчинено незаконний поруб згідно довідки директора ДП «Роменський агролісгосп» ОСОБА_6 відноситься до земель лісового фонду, та розташована на території Анастасівської сільської ради Роменського р-ну Сумської області, а фактично на території с.Новопетрівка Роменського р-ну Анастасівської сільської ради.

Враховуючи те, що для з`ясування факту наявності завдання неправомірними діями невстановленої особи істотної шкоди довкіллю ,необхідні спеціальні знання, виникла необхідність у проведенні судової інжерено-екологічної експертизи, заст. начальника СВ Роменського ВП було призначено 23.04.2020 року дану експертизу, матеріали якої було спрямовано на виконання судовим експертам Харківського НДІСЕ ім. проф. Н.С.Бокаріуса в м.Харків.

22.05.2020року до СВ Роменського ВІГІ надійшов лист з Харківського НДІСЕ ім. проф. Н.С.Бокаріуса в м.Харків з повідомлення про те, що в зв`язку з великою завантаженністю експертів призначена експертиза буде виконана в строк понад 90 днів.

Станом на 21.01.2021 в зв`язку з складністю проведення експертних досліджень дана експертиза залишається не виконаною. Однак проведення повного, всебічного досудового розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності не є можливим.

Крім цього в кримінальному провадження під час проведення досудового розслідування проведено значний об`єм слідчих та розшукових дій: проведено ряд одночасних допитів, впізнань осіб, слідчих експериментів, проведено та залучено до матеріалів кримінального провадження висновок судово-економічної експертизи, допитані свідків в кримінальному провадженні, залучено представника потерпілого « ДП Роменський агролісгосп» та інші слідчі дії. Після отримання висновка інженерно-екологічної експертизи виникне необхідність в проведенні додаткових слідчих дій, спрямованих на проведення повного, всебічного, об`єктивного досудового розслідування з метою встановлення винних осіб, оголошення даним особам підозр, проведення допитів, за необхідності одночасних допитів, слідчих експериментів з вказаними особами, виконання вимог ст. 290 КПК України та ніші необхідні слідчі дії.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на момент закінчення строку досудового розслідування триває виконання судової будівельно-технічної експертизи, висновки якої мають суттєве значення для встановлення наявності чи відсутності події кримінального правопорушення, встановлення винних осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Враховуючи те, що встановлений строк досудового розслідування закінчується, а завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку неможливо, з тієї причини, що для визначення можливості прийняття рішення у кримінальному провадженні у вигляді повідомлення винним особам про підозру необхідно необхідно отримати та долучити до матеріалів кримінального провадження вищезазначений висновок експерта. Строки давності щодо притягнення особи до кримінальної відповідальності по вказаному провадженню не сплили. Враховуючи складність кримінального провадження, а саме резонансність події, суму матеріальних збитків, статус осіб, які можуть бути причетними до скоєння вказаного кримінального правопорушення, наявні реальні підстави для продовження строку досудового розслідування до шести місяців у зв`язку із необхідністю проведення ряду подальших слідчих та процесуальних дій.

Однак у зв`язку з реорганізацією органу досудового розслідування, який був ініціатором призначення та проведення експертизи (СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області), який згідно положень ст. 15 Закону України «Про Національну поліцію» з урахуванням Постанови Верховної ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», наказу Національної поліції України від 08.12.2020 № 955 «Про затвердження змін до Структури територіальних органів поліції» затверджені Зміни до Структури територіальних органів поліції, наказу Національної поліції України від 24.12.2020 р. № 1031 «Про організаційно-штатні зміни в Головному управлінні Національної поліції в Сумській області» було ліквідовано, п`ятиденний строк подачі до суду вказаного клопотання слідчим було пропущено з поважних причин, оскільки був позбавлений повноважень, а тому не мав реальної можливості у встановлені законом строки з об`єктивних причин подати клопотання про продовження строку досудового розслідування, а тому у порядку ч. 1 ст. 117 КІЖ України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді.

У судове засідання заступник начальника СВ Роменського РВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання у її відсутності та просила його задовольнити.

В силу ч. 4 ст. 107 КПК України вказане клопотання розглядається без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ч.1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1 ст.294КПКУкраїни передбачено, що якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк то він може бути продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого погодженого з прокурором, на строк встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно п. 1- 3 ч.2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження (ч.4 ст. 294 КПК України).

У відповідності до ч. 5 ст.294КПКУкраїни клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування надійшло до суду 04.02.2021 року, але згідно дат зазначених на почтових штампах на конверті в якому воно направлялось, клопотання було направлено 21.01.2021 року.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що Роменським РВП ГУНП в Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 24.01.2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200100000073 за ч.1 ст. 246 КК України.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо даного виду злочину становить 12 місяців та закінчується 24.01.2021.

Слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, визначеного в клопотанні, достатнього для потреб досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступниканачальника СВ РоменськогоРВП ГУНПв Сумськійобласті ОСОБА_3 пропоновлення строкуна подачуклопотання пропродовження строкудосудового розслідуваннята пропродовження строкудосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020200100000073 від 24.01.2020 року задовольнити.

Поновити п`ятиденний строк на подачу клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020200100000073.

Продовжити строк досудового розслідування злочину по кримінальному провадженню, внесеному в ЄРДР за №12020200100000073 від 24.01.2020 року до шести місяців, тобто до 24.07.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_7

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94684309
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —585/294/21

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні