Рішення
від 04.02.2021 по справі 529/929/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/929/20

Провадження № 2/529/34/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2021 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Кириченко О.С.,

за участі секретаря судового засідання - Бурлиги Н.Л.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Диканька Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Диканської селищної ради Полтавського району Полтавської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Диканської державної нотаріальної контори Полтавської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та визнання за нею права власності на спадкове майно. В обґрунтування позовних вимог вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,05 га, розташованої на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів. До складу спадщини також входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,28 га, розташована на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101027, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, спадкоємцем якого за законом була його дружина ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав.

ОСОБА_1 зазначає, що вона є спадкоємцем вказаного нерухомого майна за законом, у встановлений законом строк звернулася із заявою про прийняття спадщини, інших спадкоємців немає, однак нотаріусом їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із наявністю незастережених виправлень у вищевказаних державних актах на право власності на земельні ділянки, а саме державний акт серії ПЛ № 101026 містить виправлення в частині прізвища власника, а державний акт серії ПЛ № 101027 - в частині кадастрового номера. З урахуванням викладеного, позивач ОСОБА_1 просить встановити факт належності померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 правовстановлюючого документу - державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026 від 04.10.2004 та визнати за нею, позивачем, право власності на вищевказані земельні ділянки в порядку спадкування.

Позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Таран Р.Ф. в судове засідання не з`явилися, надали суду письмові клопотання про підтримання позовних вимог в повному обсязі та розгляд справи без їхньої участі.

Представник відповідача Диканської селищної ради Полтавського району Полтавської області в підготовче засідання не з`явився, на адресу суду надійшов відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Представник третьої особи - Диканської державної нотаріальної контори в підготовче засідання не з`явився, до суду надійшло письмове клопотання, згідно якого третя особа при винесенні рішення покладається на розсуд суду та просить розглянути справу без участі її представника.

З огляду на подані учасниками справи письмові заяви, керуючись ч. 3 ст. 211 ЦПК України, судовий розгляд справи було проведено за відсутності сторін та третьої особи, на підставі наявних матеріалів у справі та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що передбачено ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Нелюбівською сільською радою Диканського району Полтавської області, вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 8/.

Наявними у справі копіями свідоцтв про народження та про одруження стверджується, що рідною матір`ю позивача була нині померла ОСОБА_2 , а після укладення шлюбу позивач прийняла прізвище чоловіка - ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить, зокрема, земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,05 га, розташована на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів.

З повідомлення Відділу у Диканському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 15.12.2020 за № 282/405-20 вбачається, що кадастровий номер земельної ділянки, що зазначений у вищевказаному державному акті - 5321084100:00:002:0013, вже має інша земельна ділянка. У зв`язку із "задвоєнням" цій земельній ділянці присвоєно новий кадастровий номер - 5321084100:00:002:0073. Крім цього, уточнена площа земельної ділянки становить 5,0470 га замість 5,05 га /а.с. 22/.

Дійсний кадастровий номер земельної ділянки також підтверджується витягом з Державного земельного кадастру та викопіюванням місця розташування земельної ділянки з проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області /а.с. 24, 26/.

З наявної у матеріалах справи копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, вбачається, що власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,05 га, розташованої на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, вказано ОСОБА_2 . Крім цього, у державному акті наявні незастережені виправлення у прізвищі власника в частині літери неспівпадіння - з літери "і" на літеру "е".

Згідно свідоцтва про шлюб спадкодавця, зміст якого викладений російською мовою, її прізвище після шлюбу - ОСОБА_2 /а.с. 15/.

У свідоцтві про смерть прізвище спадкодавця зазначено як ОСОБА_2 /а.с. 8/.

З повідомлення Диканського РС УДМС України в Полтавській області від 17.12.2020 вбачається, що згідно архівної картотеки заяв про видачу паспорта на момент смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка с. Давидівка Пирятинського району Полтавської області, була документована паспортом громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 28.07.2006 Диканським РВ УМВС України в Полтавській області, у зв`язку із уточненням прізвища з ОСОБА_2 на ОСОБА_2 . Попередньо ОСОБА_2 була документована паспортом громадянина України серії НОМЕР_3 від 06.09.1995 Диканським РВ УМВС України в Полтавській області у зв`язку з обміном паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року /а.с. 32/.

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області від 06.06.2019 № 02-41/199, земельна частка (пай) площею 5,05 га, право власності на яку посвідчене державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026 від 04 жовтня 2004 року, обліковується за померлою ОСОБА_2 /а.с. 31/.

З матеріалів справи вбачається, що написання прізвища спадкодавця у вищевказаному державному акті було зумовлене аналогічним написанням прізвища у паспорті на час видачі такого державного акту. У подальшому, для усунення суперечностей в частині прізвища та узгодження з інформацією свідоцтва про шлюб, спадкодавцем ОСОБА_2 було здійснено заміну паспорта та 28 липня 2006 року отримано паспорт із уточненим прізвищем - ОСОБА_2 . Однак, у зв`язку із смертю спадкодавець не встигла здійснити заміну правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Дослідивши та оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд вважає доведеним факт належності померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 державного акта на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданого 04.10.2004 Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, в якому неправильно вказано її прізвище - ОСОБА_2 , замість вірного - ОСОБА_2 , а тому позовні вимоги в цій частині слід задоволити.

Судом встановлено, що до складу спадщини після смерті ОСОБА_2 також входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,28 га, розташована на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101027, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, спадкоємцем якого за законом була його дружина ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину шляхом постійного спільного проживання разом із спадкодавцем, у тому числі і на час відкриття спадщини, але не оформила своїх спадкових прав /а.с. 9, 15, 18, 30/.

У вищевказаному державному акті наявні незастережені виправлення у частині кадастрового номера земельної ділянки, а саме - дві останні цифри "14" виправлено на "71".

З наявного у матеріалах справи повідомлення Відділу у Диканському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 15.12.2020 за № 283/405-20 вбачається, що кадастровий номер земельної ділянки, що зазначений у вищевказаному державному акті - 5321084100:00:002:0014, вже має інша земельна ділянка. У зв`язку із "задвоєнням" цій земельній ділянці присвоєно новий кадастровий номер - 5321084100:00:002:0071. Крім цього, уточнена площа земельної ділянки становить 5,2764 га замість 5,28 га /а.с. 21/.

Дійсний кадастровий номер земельної ділянки також підтверджується витягом з Державного земельного кадастру та викопіюванням місця розташування земельної ділянки з проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області /а.с. 23, 25/.

З наявної у матеріалах справи постанови державного нотаріуса Полтавської районної державної нотаріальної контори, в.о. завідувача Диканської державної нотаріальної контори Косик В.О. від 17 липня 2020 року за № 183/02-31 вбачається, що позивачеві ОСОБА_1 було відмовлено в оформленні у нотаріальному порядку спадкових прав на спірні земельні ділянки у зв`язку із наявністю незастережених виправлень у державних актах на право власності на ці земельні ділянки /а.с. 16/.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем спірних земельних ділянок за законом, подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини у передбачений законом строк, інших спадкоємців за заповітом чи за законом немає.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Враховуючи те, що наявні у справі докази свідчать про те, що нині покійні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 дійсно були власниками спірних земельних ділянок, за життя ними не було усунено незастережених виправлень у державних актах на право власності на земельні ділянки і це позбавляє позивача можливості вирішити на теперішній час питання про оформлення своїх спадкових прав на ці земельні ділянки, спірне майно є спадковим, інших претендентів крім позивача на отримання спадщини немає, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Роз`яснити позивачу, що за нормою частини 4 статті 81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 316, 328, 1216-1218, 1220, 1221, 1225, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, ч. 3 ст. 211, ч. 2 247, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Диканської селищної ради Полтавського району Полтавської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Диканської державної нотаріальної контори Полтавської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та визнання права власності на спадкове майно, - задовольнити.

Встановити факт належності правовстановлюючого документа, а саме що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданий 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 000325 на ім`я ОСОБА_2 , в дійсності належить померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Вказаний факт встановлюється для подальшого вирішення позивачем ОСОБА_1 питання оформлення спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,0470 га, кадастровий номер 5321084100:00:002:0073, розташовану на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала нині померлій ОСОБА_2 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101026, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,2764 га, кадастровий номер 5321084100:00:002:0071, розташовану на території Нелюбівської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 101027, виданого 04 жовтня 2004 року Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів, спадкоємцем якого за законом була його дружина ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав.

Позивач : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач : Диканська селищна рада Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: Полтавська область, Полтавський район, смт Диканька, вул. Незалежності, 133, код ЄДРПОУ 21046503.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Диканська державна нотаріальна контора Полтавської області, місцезнаходження: Полтавська область, смт Диканька, вул. Пушкіна, 6, код ЄДРПОУ 02899973.

Рішення набирає законної сили через тридцять днів з дня його ухвалення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його ухвалення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий О.С. Кириченко

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.02.2021
Оприлюднено09.02.2021
Номер документу94705383
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/929/20

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні