Ухвала
від 28.04.2009 по справі 445-2009
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445-2009 р.

Категорія ч. 1 ст. 122 КК України

Головуюча в 1-й інстанції Ки риленко М.О.

Доповідач Бугрименко В.Г.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2009 року квітня місяця 28 дня

Колегія суддів судової пал ати у кримінальних справах а пеляційного суду херсонсько ї області у складі

Головуючого Годуна В. А.

Суддів Ковальової НМ., Бугри менка В.Г.

З участю прокурора Литвине нка О.О., підсудного ОСОБА_1

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Херсон і кримінальну справу за апел яцією прокурора, який прийма в участь при розгляді справи в суді, на вирок Бериславсько го районного суду Херсонсько ї області від 24 лютого2009 року, -

ВСТАНОВИЛА

Цим вироком

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, гр омадянина України, уродженця і жителя с. О. Кам' янка Берис лавського району Херсонсько ї області, цигана, має освіту 5 класів, раніше судимого 30. 07.2002 р . за ч. 3 ст. 186, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289 КК Укр аїни до позбавлення волі на 3 р оки 6 місяців, звільненого 06. 09. 20 05 р. по відбуттю строку покара ння,

засуджено за ч. 1 ст. 122 КК Украї ни до позбавлення волі на 3 рок и з поміщенням до кримінальн о - виконавчої установи.

Запобіжний захід - взяття пі д варту з 03. 05. 2008 р.

Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 2500 гривень за моральну шкоду і на користь Херсонської обла сної психіатричної лікарні с удові витрати за проведення експертизи у розмірі 448 гривен ь 33 копійки.

Вироком суду ОСОБА_1 виз нано винним і він засуджений за те, що 14 січня 2008 року близько 21 - ї години, перебуваючи в стан і алкогольного сп' яніння, в приміщенні будинку АДРЕСА _1 на грунті особистих непри язних стосунків спричинив го сподареві будинку ОСОБА_2 середньої тяжкості тілесні ушкодження.

В апеляції прокурор, який пр иймав участь при розгляді сп рави в суді, покликається на н езаконність вироку суду в ча стині перекваліфікації дій ОСОБА_1 з ч. 1 ст. 187 КК України на ч. 1 ст. 122 КК України та призна чення підсудному мякого пока рання. Просить вирок скасува ти, а справу направити на нови й судовий розгляд.

Заслухавши міркування про курора про необхідність задо волення апеляції, підсудного ОСОБА_1, який просив вирок суду першої інстанції скасу вати, а справу направити на но вий судовий розгляд у зв' яз ку з невідповідністю висновк ів суду фактичним обставинам справи, перевіривши матеріа ли справи і обговоривши дово ди апеляції, колегія суддів в важає, що апеляція підлягає з адоволенню

Відповідно до вимог ст. ст. 367 ,369 КПК України підставами для скасування вироку є невідпо відність висновків суду факт ичним обставинам справи, зок рема коли суд не взяв до уваги докази, які могли істотно впл инути на його висновки і коли при наявності суперечливих доказів, які мають істотне зн ачення для висновків суду, у в ироку не зазначено, чому суд в зяв до уваги одні докази і від кинув інші.

Так, пред' являючи ОСОБА _1 обвинувачення у вчиненні розбою, органи досудового сл ідства виходили з показань п отерпілого ОСОБА_2, який п ослідовно на досудовому слід стві і в суді стверджував, що к оли підсудний тільки зайшов до його будинку то став нанос ити йому удари руками, вимага ючи при цьому передачі йому г рошей. Потім підібрав кувалд у, яки знаходилася в приміщен ні, і нею наніс декілька ударі в і коли він упав то продовжув ав бити його ногами весь час в имагаючи передачі грошей. За спокоївся підсудний тільки т оді коли він йому декілька ра зів повторив, що грошей у ньог о немає.

Прийшовши до висновку, що ОСОБА_1 не нападав на потерп ілого з метою заволодіння йо го майном, а побив потерпілог о на грунті раптово виниклих неприязних стосунків, суд у в ироку не зазначив чому він не приймає як достовірні показ и потерпілого щодо фактичних обставин справи, не спростув авши його твердження щодо на паду на нього підсудним саме з метою заволодіння грошима . При цьому суд повірив саме по ясненням підсудного в одній частині, що грошей він не вима гав і водночас не повірив поя сненням підсудного в іншій ч астині, що тілесних ушкоджен ь кувалдою він потерпілому н е спричиняв, так як його поясн ення в цій частині спростову ються висновком судово-медич ної експертизи. При цьому суд не звернув уваги, що на протяз і досудового слідства і в суд ових засіданнях підсудний да вав суперечливі покази щодо фактичних обставин справи, з окрема, спочатку визнавав фа кт нанесення ударів потерпіл ому кувалдою і заволодіння г рошима у розмірі 5 гривень. Одн ак згодом в суді відмовився в ід цих показів, заявивши, що уд ари потерпілому наносив тіль ки руками і ногами, а грошей вз агалі не бачив. При таких супе речливих показах підсудного виникає сумнів в їх достовір ності як і висновок суду про с причинення підсудним потерп ілому середньої тяжкості тіл есних ушкоджень на грунті ос обистих неприязних стосункі в. Вивченням матеріалів спра ви встановлено, що підсудний і потерпілий були знайомі ті льки як жителі одного села, у н их велика різниця у віці, рані ше вони фактично не спілкува лися і ніяких стосунків не ма ли. При такій наявності супер ечливих доказів, яким суд не д ав оцінки, вирок суду не може з алишатися в силі. Підлягає ск асуванню з направленням спра ви на новий судовий розгляд, п ід час якого необхідно повно і всебічно дослідити зібран і по справі докази, дати їм нал ежну правову оцінку і прийня ти законне та обґрунтоване р ішення.

З оглядом на викладене і кер уючись ст. ст. 365,366 КПК України, к олегія суддів, -

УХВАЛИЛА

Апеляцію прокурора, який п риймав участь при розгляді с прави в суді, задовольнити.

Вирок Бериславського райо нного суду Херсонської облас ті від 24 лютого 2009 року щодо О СОБА_1 скасувати, а справу на правити на новий судовий роз гляд в той же суд в іншому скла ді суду зі стадії судового ро згляду.

СудАпеляційний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення28.04.2009
Оприлюднено04.06.2010
Номер документу9475019
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —445-2009

Ухвала від 28.04.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Бугрименко В.Г.

Ухвала від 28.04.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Бугрименко В.Г.

Рішення від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Осоченко І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні