Ухвала
від 14.12.2020 по справі 752/12470/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12470/20

Провадження № 2-з/752/489/20

У Х В А Л А

14.12.2020 року Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді Колдіної О.О.,

при секретарі Оджубейській Д.І.,

розглянувши заяву представника відповідача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встеновлення факту проживання однією сім`єю, визнання спадкоємцем четвертої черги за законом, визнання майна спільним майном подружжя, зміну черговості та надання права на спадкування,

в с т а н о в и в :

в провадженні Голосіївського районного суду м.Києва знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встеновлення факту проживання однією сім`єю, визнання спадкоємцем четвертої черги за законом, визнання майна спільним майном подружжя, зміну черговості та надання права на спадкування.

В ході підготовчого провадження представником відповідача ОСОБА_2 подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення заборони позивачу ОСОБА_1 та відповідачам ОСОБА_3 , ОСОБА_2 вчиняти будь-які дії щодо користування, проживання та розпорядження спірним майном, а саме земельною ділянкою, житловим будинком та прибудинковими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , до розгляду справи по суті.

Свою заяву предсавник відповідача обгрутовує тим, що зазначене вище нерухоме майно було придбане батьком відповідачів у 1997 році та входиться до предмету спору у даній справі. На даний час без згоди відповідача ОСОБА_2 , але зі згоди відповідача ОСОБА_3 вказаним майном корситується позивачка ОСОБА_1 . Представник відповідача ОСОБА_2 зазначає, що користування спадковим майном позивачем та відповідачем ОСОБА_3 може ускладнити виконання судового рішення, оскільки останні не можуть гаранутвати його схоронність та придатність для подальшого використання, в зв`язку з чим існує потреба у вжитті заходів хабезпечення пзову в даній справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява представника відповідача ОСОБА_2 не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Згідно з ст.150 ЦПК України позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави; забороною вчиняти певні дії;встановленням обов`язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання;зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 9 від 22.12.2006 р. Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову суд, при розгляді заяви про забезпечення позову, повинен з`ясувати характер спору, що виник між сторонами, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати позивач, суті позовних вимог.

Судом встановлено, що між сторонами існує спір щодо встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу та визначння права власності на спадкове майно.

Метою забезпечення позову є забезпечення виконання судового рішення.

Забезпечення позову - це сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо існує ймовірність невиконання судового рішення у майбутньому або виникнення складнощів під час його виконання.

Тобто, вжиття заходів забезпечення позову є заходом забезпечення в майбутньому виконання судового рішення.

Під час вирішення питання щодо наявності підстав для забезпечення позову суд повинен врахувати обґрунтованість заявленого клопотання, пов`язаність заходів забезпечення позову з предметом позову, співмірність заходів забезпечення із заявленими вимогами, а також запобігти порушенню прав третіх осіб в зв`язку з вжиттям судом заходів забезпечення позову.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, представник відповідача ОСОБА_2 просить суд заборонити позивачу ОСОБА_1 та відповідачам ОСОБА_3 , ОСОБА_2 вчиняти будь-які дії щодо користування, проживання та розпорядження спірним майном, а саме земельною ділянкою, житловим будинком та прибудинковими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , до розгляду справи по суті.

Однак, представник відповідача не обгрунтовує належним чином, в чому полягає неможливість виконання рішення у даній справі в майбутньому у разі невжиття судом заходів забезпечення позову у заявлений спосіб.

Забезпечення позову у запропонований представником відповідача спосіб не відповідає характеру спірних правовідносин .

Враховуючи викладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви представника відповідача про забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 149, 150 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

у задоволенні заяви представника відповідача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встеновлення факту проживання однією сім`єю, визнання спадкоємцем четвертої черги за законом, визнання майна спільним майном подружжя, зміну черговості та надання права на спадкування відмовити .

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено16.02.2021
Номер документу94889936
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/12470/20

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 07.06.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Рішення від 17.12.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Рішення від 17.12.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Рішення від 01.12.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Рішення від 01.12.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Рішення від 01.12.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні