Ухвала
від 14.02.2021 по справі 910/173/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.02.2021Справа № 910/173/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтогаз Інжинірінг" із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у справі № 910/173/21

за позовом Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_2 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтогаз Інжинірінг" (03067, м. Київ, пров. Чугуївський, будинок 19-А; ідентифікаційний код: 36308885)

про стягнення 23 565, 96 грн,

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулася Військова частина НОМЕР_1 з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтогаз Інжинірінг" про стягнення заборгованості в розмірі 23з 565, 96 грн, з яких: 9 543, 24 грн пені, 13 633, 20 грн штрафу, 389, 52 грн інфляційних втрат, яка утворилася у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором на виконання робіт № Д078-20/17.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.01.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, яку вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

05.02.2021 до Господарського суду міста Києва надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтогаз Інжинірінг", в якій відповідач заперечує щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та просить суд постановити ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

10.02.2021 до Господарського суду міста Києва надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує щодо задоволення позову та зазначає, що прострочення виконання договірних зобов`язань за договором на виконання робіт № Д078-20/17 від 17.04.2020 відбулося з вини позивача.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Частиною 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 4 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Приписами ч. 1, 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною 6 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов: предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Отже, огляду на викладені норми Господарського процесуального кодексу України, враховуючи, що предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб заважаючи на предмет спору, характер спірних правовідносин, суд вказує, що відповідачем не наведено обґрунтованих аргументів необхідності здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та в чому полягає складність справи, враховуючи предмет доказування.

Крім того, суд вказує, що правова позиція відповідача щодо заявлених позивачем вимог викладена у відзиві на позовну заяву, яка відповідно буде врахована при вирішенні спору по суті.

Також відповідачем у своїй заявіі не конкретизовано, які саме клопотання останній має намір подати та з`ясування яких саме обставини потребує розгляду справи за правилами загального позовного провадження із відповідним призначення підготовчого засідання.

Що стосується посилань відповідача на подання у засіданні додаткових доказів, то суд зазначає, що відповідно до ч. 3 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Підсумовуючи викладене вище, суд розглянувши заяву відповідача із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження дійшов висновку залишити таку заяву без задоволення та відповідно відмовити у розгляді даної справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 12, 234, 247, ч. 4 ст. 250 та ч. 6 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтогаз Інжинірінг" із запереченнями щодо розгляду справи № 910/173/21 в порядку спрощеного позовного провадження у справі - залишити без задоволення.

Ухвала набрала законної сили 15.02.2021 та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.О. Баранов

Дата ухвалення рішення14.02.2021
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу94896415
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 23 565, 96 грн

Судовий реєстр по справі —910/173/21

Ухвала від 26.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 18.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 16.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 14.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 10.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні