Ухвала
від 22.02.2021 по справі 689/2073/16-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

22 лютого 2021 р. Справа № 689/2073/16-а

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Виноградової В.В.,

за участю секретаря судового засідання Баськової Л.В., розглянувши матеріали справи

за позовом приватно-орендного підприємства "Колос", с. Правдівка Ярмолинецького району Хмельницької області

до Правдівської сільської ради, с. Правдівка Ярмолинецького району Хмельницької області

про визнання протиправним та скасування рішення

за участю представників:

позивача: Мілашевський М.Г. - згідно з ордером від 21.12.2020

відповідача: не з`явився

Ухвала постановляється 22.02.2021, оскільки підготовче засідання 01.02.2021, 11.02.2021 відкладалось.

У засіданні оголошено вступну і резолютивну частини ухвали.

встановив: ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 28.12.2020 відкрито провадження у справі за позовом приватно-орендного підприємства "Колос", с. Правдівка Ярмолинецького району Хмельницької області до Правдівської сільської ради, с. Правдівка Ярмолинецького району Хмельницької області про визнання протиправним та скасування рішення Правдівської сільської ради Ярмолинецького району №4 від 18.05.2016 "Про розгляд депутатського звернення щодо взяття на баланс сільської ради житлового фонду ПОП "Колос" та колективного звернення жителів, які проживають у даних будинках" (справу передано до Господарського суду Хмельницької області ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 11.11.2020). Підготовче засідання у справі відкладено на 22.02.2021.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що 18.05.2016 сесією Правдівської сільської ради за результатами розгляду депутатського звернення було прийнято рішення №4, яким скасовано рішення виконавчого комітету Правдівської сільської ради від 25.08.2005 №44 про визнання права власності на житлові будинки за ПОП Колос . Вважає прийняте рішення неправомірним, оскільки законність рішення Правдівської сільської ради від 25.08.2005 №44 було підтверджено судовими рішеннями у справі №2-5/09; орган місцевого самоврядування не може скасовувати своє попереднє рішення, оскільки відповідно до нього виникли правовідносини, пов`язані з реалізацією прав та охоронюваних законом інтересів; не дотримано процедуру прийняття оспореного рішення, передбачену Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (на розгляд ради вносився не проект рішення, а депутатське звернення, на яке має надаватися лише відповідь). Правовою підставою позову зазначає положення ст. ст. 19, 41, 124, 144 Конституції України, ст. ст. 25, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. 13 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", ст. 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

У запереченнях (від 28.11.2016) Правдівська сільська рада вважає позов необгрунтованим. Зазначила, що об`єкти житлового фонду КСП "Колос" паюванню не підлягали, а тому повинні були бути передані до комунальної власності. Стверджує, що виконком Правдівської сільської ради всупереч Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство", Указу Президента України від 09.03.2000 №398/2000 рішенням №44 від 25.08.2005 передав житловий фонд у власність ПОП "Колос". Виявивши це порушення, Правдівська сільська рада рішенням №4 від 18.05.2016 скасувала зазначене рішення виконкому, що узгоджується з приписами п. 15 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та не суперечить Конституції України, рішенню Конституційного Суду України від 16.04.2009 №7-рп/2009 та нормам інших законів. Зауважила, що порушення термінів оприлюднення проекту рішення або його неоприлюднення не тягне за собою його незаконність. Прийняття рішення за зверненням депутата також не суперечить законодавству.

Позивачем подано заяву (від 22.02.2021), в якій просить замінити відповідача - Правдівську сільську раду на її правонаступника - Ярмолинецьку селищну раду.

В обґрунтування клопотання зазначає, що пунктом 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №727-р визначено, що Правдівська територіальна громада увійшла до складу Ярмолинецької територіальної громади. Рішенням Ярмолинецької селищної ради №28 від 09.12.2020 розпочато реорганізацію Правдівської сільської ради, Ярмолинецьку селищну раду визначено її правонаступником. При цьому посилається на положення п. п. 1, 4, 8, 9 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

При розгляді заяви позивача про заміну відповідача правонаступником судом враховується, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №727-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Хмельницької області" до складу Ярмолинецької територіальної громади ввійшла, зокрема Правдівська територіальна громада.

Рішенням першої сесії Ярмолинецької селищної ради восьмого скликання від 09.12.2020 №28 "Про початок реорганізації Правдівської сільської ради шляхом приєднання до Ярмолинецької селищної ради" вирішено почати процедуру реорганізації Правдівської сільської ради шляхом приєднання до Ярмолинецької селищної ради та визначено, що Ярмолинецька селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Правдівської сільської ради (п. п. 1, 2 рішення).

Відповідно до підпунктів 1, 4, 9, 12 абзацу першого пункту 6-1 розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою;

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради відповідно до статті 45 цього Закону. Перше пленарне засідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної виборчої комісії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів, а також про підсумки виборів відповідно сільського, селищного, міського голови.

Згідно зі ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" повноваження голови міста/селища/села починаються з моменту оголошення територіальною виборчою комісією рішення про його обрання і завершуються у момент вступу на цю посаду нового обраного голови.

Відповідно до рішення першої сесії Ярмолинецької селищної ради восьмого скликання №1 "Про початок повноважень депутатів Ярмолинецької селищної ради" від 09.12.2020 прийнято до відома факт початку повноважень депутатів Ярмолинецької селищної ради восьмого скликання. Також згідно з рішенням першої сесії Ярмолинецької селищної ради восьмого скликання №2 "Про початок повноважень Ярмолинецького селищного голови" від 09.12.2020 вирішено взяти до відома інформацію голови Ярмолинецької селищної територіальної виборчої комісії про результати виборів Ярмолинецького селищного голови та обрання на посаду Ярмолинецького селищного голови.

Відповідно до частини 6 ст. 283 Виборчого кодексу України рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови оголошуються на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, районної у місті, міської, обласної ради, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та є підставою для набуття повноважень, складення присяги депутата, сільського, селищного, міського голови.

Таким чином, 09.12.2020 є днем набуття повноважень новообраною Ярмолинецькою селищною радою.

Відтак, повноваження Правдівської сільської ради припинені у день набуття повноважень Ярмолинецькою селищною радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (сформована територіальна громада), тобто 09.12.2020.

Відповідно до вимог ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора (стягувача) чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі в справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

З огляду на наведене, суд доходить до висновку про задоволення заяви позивача та здійснення заміни відповідача - Правдівської сільської ради на його правонаступника - Ярмолинецьку селищну раду.

Також представником позивача подано клопотання про продовження строку підготовчого засідання у справі на 30 днів, враховуючи необхідність залучення до участі у справі правонаступника відповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжено не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З огляду на вищенаведене, положення ч. 3 ст. 177 ГПК України, враховуючи необхідність належної підготовки справи для розгляду по суті, суд вважає за необхідне клопотання представника позивача задовольнити та продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Одночасно, беручи до уваги визначені ст. 177 ГПК України завдання підготовчого провадження, відсутність можливості розглянути у цьому підготовчому засіданні питання, визначені ст. 182 ГПК України, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст. ст. 52, 120, 121, 177, 182, 183, 184, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Продовжити строк підготовчого провадження у справі №689/2073/16-а на тридцять днів.

Замінити відповідача Правдівську сільську раду (код 04402675) на її правонаступника - Ярмолинецьку селищну раду (код 05399248).

Позивачу надіслати Ярмолинецькій селищній раді копії позовної заяви з доданими документами, докази чого надати суду.

Відкласти підготовче засідання у справі №689/2073/16-а на 10 год. 10 березня 2021 року.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1.

Повідомити учасників справи про час, дату та місце засідання шляхом направлення їм цієї ухвали.

Явка учасників справи не є обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили 22.02.2021, оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 22.02.2021.

Суддя В.В. Виноградова

Видрук. 7 прим.: 1 - до справи, 2 - позивачу (32130, Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Правдівка), 3, 4, 5 - Правдівській СР (32130, Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Правдівка; 32130, Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Правдівка, вул. Шляхова, 2 ; 32130, Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Правдівка, вул. Центральна, 138 ), 6 - Ярмолинецькій СР ( 32100, Хмельницька область, Хмельницький район, смт Ярмолинці, вул. Центральна (Щорса), 14 ; 32100, Хмельницька область, Хмельницький район, смт Ярмолинці, пл.600-річчя Ярмолинець, будинок 1). Всім рек. з пов. про вруч.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено22.02.2021
Номер документу95032738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —689/2073/16-а

Рішення від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Постанова від 19.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні