Рішення
від 18.01.2021 по справі 333/3178/20
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер справи 333/3178/20

Номер провадження 2/333/242/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2021 року місто Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі: головуючого судді Стоматова Е.Г., за участю: секретаря судового засідання Курочкіної І.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя, цивільну справу за позовною заявою ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БРАТЕРСЬКЕ (07211, Київська область. с. Мусійки, вул. Центральна, буд. 145) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

22 червня 2020 року позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд: стягнути з ОСОБА_1 матеріальну шкоду у розмірі 150 000 гривень 00 копійок та витрати на сплату судових витрат.

Вимоги позову обґрунтовані тим, що постановою господарського суду Київської області від 21.01.2020 року по справі ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО БРАТЕРСЬКЕ визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором підприємства призначено арбітражного керуючого Косякевича С.О. Офіційне оприлюднення щодо визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури розміщено на офіційному веб-порталі Вищого господарського суду України. Відповідно до ст.. 61 Кодексу України з питань банкрутства, ліквідатор з дня свого призначення виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута та функції з управління та розпорядження майном банкрута та заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.

Під час виконання обов`язків ліквідатора, арбітражному керуючому Косякевичу С.О. стало відомо, що розмір дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємства збільшився протягом останніх років.

Підприємство направляло отриманні кошти на надання поворотної фінансової допомоги і не розраховувалось зі своїми постачальниками. Це призвело до збільшення поточної дебіторської заборгованості (фінансова допомога надана) та кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Так, відповідно до інформації з банківських виписок по рахунках ФГ БРАТЕРСЬКЕ з поміж інших, дебітором банкрута рахується - ОСОБА_1 . Дані з банківських виписок позивача вказують на те, що ФГ БРАТЕРСЬКЕ надало ОСОБА_1 зворотну фінансову допомогу на загальну суму 300 000 гривень.

13.04.2020 року було направлено претензію щодо погашення заборгованості. В виписках банків за весь період відсутні надходження коштів від відповідача.

У зв`язку з чим позивач просить стягнути з відповідача частково суму заборгованості у розмірі 150 000 гривень 00 копійок та судовий збір в розмірі 2 250 гривень.

Ухвалою суду від 23 червня 2020 року позовну заяву було залишено без руху, надано терміном для усунення недоліків.

У передбачений термін представник позивача усунув недоліки зазначені в ухвалі суду від 23 червня 2020 року.

Ухвалою Комунарського районного суду від 14 вересня 2020 року прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі. Одночасно вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження і призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Комунарського районного суду від 02 грудня 2020 року було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання представник позивача не з`явився, але в матеріалах справи міститься заява про розгляд справи за його відсутності; позовні вимоги підтримує в повному обсязі; у разі повторної неявки відповідача у судове засідання просить ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомив. Заяв з проханням розглядати справи без його участі або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи до суду не надходило. Заперечень стосовно позовних вимог позивача суду не надав.

Відповідно до ч.1 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Відповідно до ч.3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Таким чином, згідно з вимогами ст. ст. 128, 131 ЦПК України, відповідач повідомлений про час та місце слухання справи за адресою його місця проживання чи місця перебування, зареєстрованого у встановленому законом порядку та не з`явився у судове засідання без поважних причин.

Прийнявши до уваги заяву представника позивача, суд ухвалою від 21 грудня 2020 року постановив провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

У зв`язку з неявкою в судове засідання сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого пристрою не здійснювалося.

Суд, вивчивши позовні вимоги позивача, перевіривши наявні в матеріалах справи докази, взявши до уваги заяву представника позивача, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 12,13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності.

Згідно зі ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 76,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно постанови господарського суду Київської області від 21.01.2020 року по справі ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО БРАТЕРСЬКЕ визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором підприємства призначено арбітражного керуючого Косякевича С.О. Офіційне оприлюднення щодо визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури розміщено на офіційному веб-порталі Вищого господарського суду України. Відповідно до ст.. 61 Кодексу України з питань банкрутства, ліквідатор з дня свого призначення виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута та функції з управління та розпорядження майном банкрута та заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.

Відповідно до виписки по особовому рахунку з 01.06.2016 року по 01.11.2019 року ФГ БРАТЕРСЬКЕ надало ОСОБА_1 зворотну фінансову допомогу на загальну суму 300 000 гривень (а.с. 19-34).

13.04.2020 року на адресу ОСОБА_1 було направлено претензію щодо погашення заборгованості (а.с. 17).

Згідно з ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики)або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до вимог ст. 1049 ЦК України визначено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками або зарахування грошової суми, що позичалася на його банківський рахунок.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), і відповідно до ст.611 цього Кодексу у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача стягується судовий збір в сумі 2 250 грн., сплачений за подачу позовної заяви (а.с.1).

На підставі ст.ст. 526, 553, 610, 1046, 1049 ЦК України, керуючись ст.ст. 9, 10, 12, 18, 141, 263-265, 272, 353, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БРАТЕРСЬКЕ (07211, Київська область. с. Мусійки, вул. Центральна, буд. 145) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 на користь ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БРАТЕРСЬКЕ ЄДРПОУ 38589325, 07211, Київська область. с. Мусійки, вул. Центральна, буд. 145 заборгованість в сумі 150 000 гривень (сто п`ятдесят тисяч нуль-нуль копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 на користь ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БРАТЕРСЬКЕ ЄДРПОУ 38589325, 07211, Київська область. с. Мусійки, вул. Центральна, буд. 145 суму судового збору в розмірі 2250 гривень (дві тисячі двісті п`ятдесят гривень нуль-нуль копійок).

Сторонам, які не з`явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ст.284 ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Веб-адреса цього документу у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua/ з посиланням на номер справи.

Повний текст судового рішення складено 18 січня 2021 року.

Суддя Комунарського районного суду

міста Запоріжжя Е.Г.Стоматов

Дата ухвалення рішення18.01.2021
Оприлюднено23.02.2021
Номер документу95050090
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —333/3178/20

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Рішення від 18.01.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 02.12.2020

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні