Ухвала
від 22.02.2021 по справі 34/214
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

22.02.2021Справа № 34/214 За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну стягувача його правонаступником в межах справи №34/214

за позовом Відкритого акціонерного товариства комерційний банк "Надра"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітал ГГ"

про стягнення заборгованості в сумі 263566,88 грн.

Суддя Сташків Р.Б.

Секретар судового засідання Лук`янчук Д.Ю.

Представники сторін:

від заявника: Діренко М.С.;

від стягувача: не з`явився;

від боржника: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 19.06.2009 у справі №34/214, позов задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітал ГГ" на користь Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" 251133 грн. 30 коп. простроченої заборгованості по кредиту, 147436 грн. 19 коп. простроченої заборгованості по сплаті процентів, а також 3985 грн. 69 коп. витрат на оплату державного мита та 106 грн. 88 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання вказаного рішення суду 03.08.2009 Господарським судом міста Києва було видано наказ.

Через відділ діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну стягувача його правонаступником в межах справи №34/214.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.02.2021 заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 22.02.2021.

У судове засідання 22.02.2021 з`явився представник заявника, надав пояснення стосовно даної заяви та просив її задовольнити.

Представники стягувача та боржника не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до змісту ст. 334 ГПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи визначений процесуальний строк розгляду заяви, належне повідомлення сторін про її розгляд у судовому засіданні, приписи ст. 334 ГПК України, суд вважає за можливе здійснити розгляд поданої заяви за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали поданої Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (Заявник) заяви про заміну стягувача у даній справі, судом встановлено наступне.

06.12.2019 між Заявником та Позивачем було укладено Договір про відступлення прав вимоги, копію якого надано разом із заявою.

Відповідно до п. 1 Договору в порядку та умовах, визначених цим Договором, Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, поручителів, іпотекодавців та заставодавців, зазначених у Додатках №1, №2 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників, за кредитними договорами, договорами про надання кредиту (овердрафту), договорами поруки, договорами іпотеки та застави з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у Додатках №1, №2 до цього Договору, надалі за текстом - Основні договори , надалі за текстом - Права вимоги. Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим Договором.

Отже, право вимоги за Кредитним договором №111/ЕР/2004-840 від 13.09.2004 відступлене новому кредитору - ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" на підставі Договору відступлення права вимоги.

Відповідно до п. 2 Договору, новий кредитор в день укладення цього Договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до пункту 4 цього Договору, набуває усі права кредитора за Основними договорами, включаючи: право вимагати належного виконання Боржниками зобов`язань за Основними договорами, сплати Боржниками грошових коштів, сплати процентів, сплати штрафних санкцій у розмірах, вказаних у Додатку №1 до цього Договору та передбачених Основними договорами, передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов`язань, одержати, переважно перед іншими кредиторами іпотекодавців/заставодавців, зазначених у Додатках №1, №2 до цього Договору, у порядку визначеному Основними договорами, Законом України Про іпотеку , Законом України Про заставу , Законом України Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень . Цивільним кодексом України та іншими актами чинного законодавства України, у разі наявності у Банку такого переважного права, задоволення всіх своїх вимог (повернення суми основної заборгованості, сплати нарахованих процентів, комісій, можливої неустойки (штраф, пеня), відшкодування збитків, тощо), що випливають з умов Основних договорів, за рахунок майна, вказаного у договорах іпотеки/застави та додатках до цих договорів, зазначених у Додатках №1, №2 до цього Договору. Розмір заборгованості за Основними договорами, Права вимоги за якими переходять до Нового кредитора, вказаний у Додатку №1 до цього Договору. Права кредитора за Основними договорами переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення Права вимоги, за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків Боржників, що надане Банку відповідно до умов Основних договорів.

Крім того, Права вимоги за Основними договорами переходять до Нового кредитора незалежно від того, чи відбувалося стягнення за цими Основними договорами. Якщо таке стягнення відбувалося, Новий кредитор має право на переведення всіх прав стягувача у виконавчому провадженні. Сторони дійшли згоди, що Права вимоги включають всі права вимоги за вказаними Основними договорами, а також всі похідні вимоги з цих Основних договорів або такі, що випливають з них, в тому числі, але не виключно: вимоги зі стягнення індексу інфляції, трьох відсотків річних та/або збитків, вимоги про застосування наслідків реституції при недійсності правочинів, вимоги з отримання коштів від реалізації заставного та іншого майна Боржників, вимоги, які випливають з розірвання та/або визнання недійсним договорів та/або визнання нікчемними договорів, права, що випливають із судових справ, виконавчих проваджень, в тому числі щодо майна, яке не було реалізоване на торгах та буде передане стягувачу в погашення боргу після укладення цього Договору, мирових угод, договорів з арбітражними керуючими, охоронними організаціями, права участі в колегіальних органах, в тому числі в комітеті кредиторів тощо.

Сторони домовились, що за відступлення прав вимоги за Основними договорами, відповідно до цього Договору, новий кредитор, до моменту укладання договору сплачує грошові кошти в сумі 155156254,30 грн., про що відображено у п. 4 Договору.

На підтвердження виконання новим кредитором вимоги п. 4 Договору, до заяви про заміну стягувача було додано копію платіжного дорученння №2 від 03.12.2019.

Договір про відступлення прав вимоги набуває чинності з дати його підписання сторонами і скріплення відтисками печаток сторін про що вказано у п. 13 Договору.

Належних і допустимих доказів на спростування презумції правомірності правочину, втановленої ст. 204 ЦК України, сторонами не нажано, що є їх процесуальним обов`язком (ст. ст. 13, 74 ГПК України).

Відповідно до п.1 ч. 1 статті 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Стаття 514 ЦК України визначає, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, на підставі ст.ст. 512-517 ЦК України відбулась заміна кредитора у зобов`язанні, встановленому кредитним договором №111/ЕР/2004-840 від 13.09.2004 з усіма додатковими угодами до нього.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.5 ст. 334 ГПК України).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення поданої заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну стягувача у справі №34/214.

Керуючись ст. ст. 232, 334 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну стягувача у справі №34/214 задовольнити.

Замінити стягувача - Відкрите акціонерне товариство комерційний банк "Надра" (ідентифікаційний код 20025456) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (04080, м. Київ, вул. О.Терьохіна, 8-А, офіс 111; ідентифікаційний код 41264766) з виконання рішення у справі №34/214.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені статтями 254-257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 23.02.2021.

Суддя Р.Б. Сташків

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено24.02.2021
Номер документу95065640
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/214

Ухвала від 28.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 09.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Постанова від 23.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Бернацька Ж.O.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні