Ухвала
від 24.02.2021 по справі 403/433/20
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/433/20 провадження № 2/403/47/21

У Х В А Л А

24 лютого 2021 року смт.Устинівка

Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Атаманової С.Ю.,

при секретарі судового засідання Остапенко Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт.Устинівка під час підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний виконавець виконавчого округу м.Києва Золотарьова Тетяна Валентинівна, приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик Володимир Вікторович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, клопотання позивача про витребування письмових доказів,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Устинівського районного суду Кіровоградської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс (далі - ТОВ ФК Сіті Фінанс ), треті особи: приватний виконавець Золотарьова Т.В. та приватний нотаріус Колейчик В.В., про визнання таким, що не підлягає виконанню, вчиненого 04.12.2019 року приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. виконавчого напису №6408.

Підготовче засідання проведено без участі сторін та третіх осіб з урахуванням положень ч.1 ст.198, ч.1 ст.223 ЦПК України. Позивачем у поданій до суду позовній заяві було викладене клопотання про витребування від приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. копії нотаріальної справи по вчиненню виконавчого напису №6408 від 04.12.2019 року та про зобов`язання відповідача надати до суду завірені належним чином документи, які подавались ним приватному нотаріусу для отримання оспорюваного виконавчого напису. При вирішенні клопотання позивача про витребування доказів, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.10 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, крім іншого, такими засобами як письмовими доказами.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом (ч.1 ст.84 ЦПК України).

Відповідно до ст.87 Закону України Про нотаріат для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Відповідно до п.п.7.1 п.7 Глави 16 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у нотаріуса залишається копія документа, що встановлює заборгованість, чи правочину, за яким здійснюється стягнення, або витяг з особового рахунку боржника і примірник виконавчого напису.

За змістом ч.8 ст.8 Закону України Про нотаріат довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обгрунтовану письмову вимогу суду у зв`язку з цивільними справами, які знаходяться в його провадженні, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.

Частиною 3 ст.84 ЦПК України передбачено, що у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Разом з тим, згідно інформації, наданої на запит суду Управлінням нотаріату Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату від 23.07.2020 року №10 свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, видане на ім`я ОСОБА_2 , анульовано, а нотаріальну діяльність приватного нотаріуса Колейчик В.В. припинено з 18.08.2020 року згідно з наказом Центрального МУМЮ (м.Київ) від 18.08.2020 року №983/6.

Відповідно до ч.5 ст.30-1 Закону України Про нотаріат , п.4.10 Розділу ІV Правил ведення нотаріального діловодства , затверджених наказом Міністерства юстиції України 22.12.2010 року №3253/5 (з наступними змінами), особа, нотаріальна діяльність якої припинена, зобов`язана протягом одного місяця з дня одержання копії наказу передати до відповідного державного нотаріального архіву всі документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса. У разі якщо цей строк є недостатнім, він може бути продовжений рішенням відповідного територіального органу Міністерства юстиції України, але лише один раз і не більше ніж на місяць.

З огляду на викладене, приймаючи до уваги, що зазначені в клопотанні позивача ОСОБА_1 письмові докази - копії документів, на підставі яких приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. був вчинений виконавчий напис №6408 від 04.12.2019 року, мають значення для розгляду справи, суд, виходячи зі змісту предмета позову, та встановленої обставини припинення нотаріальної діяльності приватним нотаріусом Колейчик В.В., приходить до висновку про необхідність витребування зазначених вище доказів від Київського обласного державного нотаріального архіву за місцезнаходженням відповідного територіального органу Міністерства юстиції України.

За вказаних обставин, враховуючи припинення здійснення приватним нотаріусом Колейчик В.В. нотаріальної діяльності, клопотання позивача про витребування від останнього копії нотаріальної справи по вчиненню оспорюваного виконавчого напису задоволенню не підлягає.

Водночас, з урахуванням витребування судом від Київського обласного державного нотаріального архіву копій документів, на підставі яких приватним нотаріусом Колейчик В.В. 04.12.2019 року було вчинено виконавчий напис №6408, клопотання позивача в частині зобов`язання відповідача ТОВ ФК Сіті Фінанс надати до суду завірені належним чином документи, які подавались ним приватному нотаріусу для отримання цього ж виконавчого напису, задоволенню не підлягає, як таке, що містить аналогічні за своїм змістом вимоги про надання того самого переліку документів, що вже витребовується судом у відповідного державного нотаріального архіву.

Крім того, відмовляючи у витребування відповідних письмових доказів від ТОВ ФК Сіті Фінанс , судом враховується не дотримання позивачем ОСОБА_1 вимог п.4 ч.2 ст.84 ЦПК України, зокрема, не зазначення нею вжитих заходів для отримання цього доказу самостійно, доказів вжиття таких заходів та (або) причин неможливості самостійного отримання цього доказу.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є, крім іншого, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

За змістом п.4 ч.5 ст.198 ЦПК України суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема, витребування нових (додаткових) доказів.

Таким чином, у зв`язку з витребуванням від Київського обласного державного нотаріального архіву копій документів, на підставі яких був вчинений оспорюваний виконавчий напис, наявні підстави для оголошення перерви у підготовчому засіданні, про дату, час та місце продовження якого необхідно повідомити учасників судового процесу в порядку, визначеному ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.258 ЦПК України питання про оголошення перерви в підготовчому засіданні вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст.13, 76, 81, 83, 84, 181, 189, 197, 198, 258, 260, 261, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Витребувати від Київського обласного державного нотаріального архіву (місцезнаходження: вул.Жовтнева, буд.№34 м.Ірпінь Київської області, поштовий індекс 08200) копії документів, на підставі яких приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик Володимиром Вікторовичем 04.12.2019 року був вчинений виконавчий напис №6408 про стягнення з боржника ОСОБА_1 заборгованості в розмірі 67612,13 грн. та плати за вчинення виконавчого напису в розмірі 500,00 грн..

Роз`яснити уповноваженій особі Київського обласного державного нотаріального архіву, що відповідно до вимог ст.84 ЦПК України особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Витребуваний письмовий доказ направити безпосередньо до суду в строк до 25 березня 2021 року включно.

Роз`яснити, що у разі відсутності можливості подати доказ, який витребовує суд, або неможливості подати такий доказ у встановлені строки, уповноважена особа зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, судом можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ч.1 ст.148 ЦПК України, а саме: стягнення у дохід державного бюджету штрафу від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення.

Притягнення винної особи до відповідальності не звільняє її від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали для виконання пункту 1 її резолютивної частини направити до Київського обласного державного нотаріального архіву.

2.В задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування від приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. копії нотаріальної справи по вчиненню виконавчого напису №6408 від 04.12.2019 року та про зобов`язання відповідача надати до суду завірені належним чином документи, які подавались ним приватному нотаріусу для отримання оспорюваного виконавчого напису - відмовити.

3.Оголосити перерву в підготовчому засіданні по розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний виконавець виконавчого округу м.Києва Золотарьова Тетяна Валентинівна, приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик Володимир Вікторович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, та продовжити підготовче засідання по розгляду цивільної справи 31 березня 2021 року о 08 год. 30 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено25.02.2021
Номер документу95127920
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/433/20

Рішення від 20.09.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні