Ухвала
від 24.02.2021 по справі 917/105/20
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

24.02.2021 Справа № 917/105/20

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді суддів: За участю секретаря судового засідання: За участю представників сторін: від позивача: від відповідача:Чернота Л. Ф. Зубченко І. В., Радіонова О. О. Телеснюк І.В. не з`явились не з`явились розглянувши апеляційну скаргу (вх.№250П/3) Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область на рішення Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року (повне рішення складено 23.12.2020 року) у справі за позовом до про№917/105/20 (суддя - Кльопов І. Г.) Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область Ялосовецької сільської рада Хорольського району Полтавської області, с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область визнання укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди землі В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область 15.01.2020 року звернулось до Господарського суду Полтавської області з позовом до Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області, с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область, в якому просило суд визнати укладеною між Фермерським господарством «Карат» та Ялосовецькою сільською радою Хорольського району Полтавської області додаткову угоду про поновлення договору оренди землі від 01.11.2007 року, зареєстрованого Хорольським виробничим відділом Полтавської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» 19 травня 2008 року за №040856300009, на той самий строк (десять років) та на тих самих умовах, що передбачені договором, в наступній редакції: (редакція згідно з прохальною частиною позовної заяви).

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року (повне рішення складено 23.12.2020 року) у справі №917/105/20 у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із вказаним судовим рішенням, Фермерське господарство «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область 09.01.2021 року звернулось до суду з апеляційною скаргою №4 від 09.01.2021 року, в якій просить:

- поновити строк на апеляційне оскарження як такий, що пропущено з поважних причин;

- скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року про відмову у визнанні укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі від 01.11.2007 року на той самий строк (десять років) та на тих самих умовах, що передбачені договором;

- ухвалити нове рішення, за яким позовні вимоги задовольнити.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.01.2021 року визначено колегію у складі: Чернота Л. Ф. - головуючий суддя (доповідач), судді: Зубченко І. В., Радіонова О. О.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 20.01.2021 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область на рішення Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року у справі №917/105/20 та встановлено учасникам справи строк до 04.02.2021 року включно для надання суду відзиву на апеляційну скаргу з доказами надсилання його копій та доданих до нього документів іншим сторонам у справі.

Станом на 04.02.2021 року відзив на апеляційну скаргу на адресу суду не надходив.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 04.02.2021 року, розгляд апеляційної скарги Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область на рішення Господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року у справі №917/105/20 призначено на "24" лютого 2021 р. о 14:30 год.

08.02.2021 на поштову адресу Східного апеляційного господарського суду від Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область надійшла заява (з додатками), в якій останній просить здійснити процесуальне правонаступництво та залучити до участі у господарській справі №917/105/20 правонаступника відповідача- Хорольську міську раду Лубенського району Полтавської області (ідентифікаційний код 22528612), вул. Незалежності, буд. 37, м. Хорол, Хорольський район, Полтавська область. Крім того, просив розглядати апеляційну скаргу за його відсутності.

В обґрунтування вказаної заяви, позивач повідомив, що ним не надано відзив на апеляційну скаргу. У зв`язку з цим, Фермерське господарство КАРАТ вважає за необхідне звернути увагу на вибірковість в прийнятті рішень відповідачем Ялосовецькою сільською радою в питанні поновлення оренди землі. Маючи у своєму складі 15 депутатів, десять з яких працівники ДП ДГ ім. 9 Січня Інституту свинарства і АПВ НААН України ,- без проведення земельних торгів своїм рішенням від 21.06.2017 року поновлюють припинені п`ятирічні договори оренди землі, заключені 1 лютого 2010 року між Ялосовецькою сільською радою та ДП ДГ ім. 9 Січня Інституту свинарства і АПВ НААН України в кількості 13 шт. загальною площею 143,9 га ріллі. Таке рішення ФГ Карат оскаржено до Антимонопольного комітету України та суду.

У той час, Ялосовецька сільська рада 03.01.2018 року, маніпулюючи строком договору, який визначений прямо як самим договором так і законом,- відмовляється від процедури реалізації переважного права Фермерського господарства КАРАТ за ч.1-5 Закону на поновлення договору оренди землі 13,36 га.

04 лютого 2021 року Фермерським господарством КАРАТ отримано належним чином завірені рішення Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області:

- Про початок реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Хорольської міської ради від 08 грудня 2020 року №8;

- Про внесення змін до рішення 1 сесії міської ради 8 скликання Про початок реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Хорольської міської ради від 08 грудня 2020 року №8 від 23 грудня 2021 року №20, за якими розпочато процедуру реорганізації сільських рад, у т.ч, відповідача по справі Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області, що припиняються, шляхом їх приєднання до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області.

При цьому Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань даних про перебування відповідача по справі Ялосовецької сільської ради в процесі припинення не містить.

Згідно ст.52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Таким чином, незважаючи на відсутність відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, на переконання Голови фермерського господарства КАРАТ буде правильним, залучення до справи замість відповідача Ялосовецької сільської ради його правонаступника в якості відповідача Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області.

У судове засідання 24.02.2021 року учасники справи не з`явились, уповноважених представників сторін не направили.

Відповідно до частини 3 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: 1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; 2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки; 3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з`явилася особа, яку він представляє, або інший її представник; 4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з`явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов`язковою.

Відповідно до вимог ст. 223 Господарського процесуального кодексу України складено протокол судового засідання.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства на підставі ст.ст. 2, 4 ГПК України щодо забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку та забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

За змістом ч. 1 ст. 216 ГПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених ч. 2 ст. 202 цього Кодексу, якою визначено перелік підстав для відкладення розгляду справи в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 270 ГПК України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи у разі неявки в судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей про його повідомлення про дату, час і місце судового розгляду, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Також, колегія суддів зазначає, що незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави.

Незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126 та 129 Конституції України, якими встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні й підкоряються лише закону.

Згідно зі статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Складовою принципу верховенства права є право на звернення до суду, що передбачено статтею 55 Конституції України та гарантовано статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд).

Крім того, статтею 64 Конституції України передбачено, що права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. У Конституції наголошується, що право на справедливий суд не може бути обмежене в умовах воєнного та надзвичайного стану.

Відповідно до частин другої та третьої статті 120 ГПК України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка не є обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

На підставі викладеного, враховуючи неявку в засідання учасників справи, відповідно до приписів ст. 216 ГПК України, з метою забезпечення повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, з огляду на завдання господарського судочинства та особливості конкретних обставин справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність відкладення розгляду справи на іншу дату.

Відповідно до частин першої, другої та третьої статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Також Cуд зауважує, що згідно з частиною першою статті 43 ГПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Керуючись ст.ст. ст. 120, 202, 197, 216, 232, 234, 235, 270, 273 ГПК України, Східний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Відкласти розгляд апеляційної скарги (вх.№250 П/3) Фермерського господарства «Карат» , с. Ялосовецьке, Хорольський район, Полтавська область на рішення господарського суду Полтавської області від 17.12.2020 року у справі №917/105/20 на 11 березня 2021 року о 10:30 год.

Повідомити учасників справи, що судове засідання відбудеться у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, м. Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, зал №111.

Відповідачу встановити строк до 09.03.2021 року для подання суду своїх міркувань або заперечень щодо заявленої позивачем заяви про заміну відповідача Ялосовецької сільської ради його правонаступником.

Явку представників сторін у судове засідання визнати обов`язковою.

З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, апеляційний господарський суд наголошує на необхідності дотримання учасниками процесу, які прибувають в судове засідання, заходів карантинного режиму, у тому числі й щодо використання засобів індивідуального захисту.

Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів за допомогою сервісу EasyCon відповідно до статті 197 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.Ф. Чернота

Суддя І.В. Зубченко

Суддя О.О. Радіонова

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено26.02.2021
Номер документу95131473
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/105/20

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Постанова від 10.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 16.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 11.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні