Ухвала
від 04.03.2021 по справі 504/676/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/676/21

Номер провадження 1-кс/504/210/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2021 рокусмт.Доброслав

Слідчий суддя Комінтернівського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши всудовому засіданніклопотання прокурора Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Комінтернівського районного суду Одеської області надійшло клопотання прокурора Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, строком на дванадцять місяців.

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області, перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160330000464 від 19.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено: що 19.04.2019 року до ЧЧ Лиманського ВП ГУНП в Одеській області надійшла заява керівника ГО «Громада Крижанівки» ОСОБА_4 щодо розкрадання бюджетних грошових коштів посадовими особами Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області шляхом зловживання своїм службовим становищем.

15.05.2019 року в якості свідка допитаний ОСОБА_4 , який пояснив, що в травні 2018 Крижанівська сільська рада в системі ПРОЗОРРО провела тендер на проведення берегоукріплювальних робіт в с. Крижанівка уздовж вул. Приморської на суму 22 млн 456 тис гривень. Переможцем тендеру стало ТОВ «Будівельна виробнича компанія ПМК-226», яке запропонувало провести вказані роботи за 20 млн 886 тисяч грн.

Згідно вказаним документам при проведенні берегоукріплювальних робіт в 2018 році ТОВ «ПМК-226» повинно було провести ряд робіт, за які було перераховано бюджетні кошти в повному обсязі станом на 22.12.2018 рік.

Однак, знаходячись на узбережжі с. Крижанівка уздовж вул. Приморська помітно, що роботи виконані не в повному обсязі, дерева не висаджені, буна не побудована, схили не укріплені. А драбину, яку було задекларовано по документах, побудовано ще в 2017 році за бюджетні кошти.

12.06.2019 року при проведенні огляду місця події, а саме схилу довжино приблизно 700 метрів, розташованого уздовж вулиці Приморська в с. Крижанівка Лиманського району Одеської області, встановлено, що з обох сторін оглядаємого схилу встановлено будівельні паспорти із назвою «Берегоукрепление», однак на момент огляду ніякі будівельні роботи не проводились, оглядаємий схил частково усаджений деревами та кущами. При візуальному огляді виявлено, що фактичний обсяг виконаних робіт не відповідає об`єму, відповідно до якого проводилась оплата.

Таким чином, вищезазначені будівельні роботи не були виконані в повному обсязі та з ознаками явного завищення вартості робіт, що призвело до збитків бюджету у великих розмірах.

У слідства є підстави вважати, що посадові особи Крижанівської сільської ради та посадові особи ТОВ «Будівельна виробнича компанія ПМК-226», код ЄДРПОУ 39551879, діючи умисно, привласнили бюджетні кошти при завищенні вартості робіт при проведенні берегоукріплювальних робіт вздовж узбережжя Чорного моря в районі вул. Приморська с. Крижанівка Лиманського району Одеської області, що призвело до збитків бюджету у великих розмірах.

З метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, в ході досудового слідства було проведено ряд слідчих дій, здійснено тимчасовий доступ до речей і документів та проведено ряд оперативно-розшукових заходів, направлених на встановлення місцезнаходження особи, яка вчинила вищевказаний злочин для притягнення її до відповідальності, однак інформації, яка має інтерес для слідства добуто не було, що унеможливлює прийняття законного та обґрунтованого процесуального рішення у даному кримінальному провадженні.

09 січня 2019 року до Одеського науково-дослідницького інституту судових експертиз була направлена постанова про призначення будівельно- технічної експертизи за експертною спеціальністю 10.6. (дослідження об`єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів), яка на даний час поки ще не проведена.

Враховуючи викладене, виникла необхідність у продовженні строків досудового розслідування на дванадцять місяців у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року до повідомлення особі про підозру.

Прокурор Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 у судовому засіданні підтримав клопотання слідчого в повному обсязі при цьому зазначив, що строк досудового розслідування закінчується 07.03.2021 року.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Слідчим суддею встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12019160330000464 від 19.04.2019 року внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, що підтверджується витягом з ЄРДР, тобто з цього часу відповідно до ст.219ч.1КПК України розпочався строк досудового розслідування.

Правова кваліфікація злочину - ч. 1 ст. 191 КК України яка кваліфікується як привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеженням волі на строк до п`яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відповідно ч. 4 ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Згідно ч. 2 п. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Як вбачається з довідки про рух справи з ЄРДР строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 07.03.2021 року.

Слід зазначити, що у клопотанні зазначено максимальний, а не найкоротший строк, відповідно до вимог чинного КПК України, достатній для потреб досудового розслідування.

До того ж, слідчий суддя звертає увагу, що остання слідча дія, згідно наявних у клопотанні матеріалів, була проведена 22.01.2019 року.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

У своєму клопотанні прокурор зазначає, що на даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, у зв`язку з тим, що необхідно провести ряд слідчих та інших процесуальних дій, саме тому й необхідно продовжити строк досудового розслідування, достатнього для потреб досудового розслідування.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4 глави 24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: 1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Тобто, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що зважаючи на обставини викладені в клопотанні та на ступінь складності злочину, та зважаючи на те, що строк уже продовжувався слідчим суддею, клопотання про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 підлягає задоволенню, але частково.

Керуючись ст. ст.219,294, 295-1,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України строком на шість місяців, тобто до 07.09.2021 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95324714
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру у кримінальному провадженні № 12019160330000464 від 19.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —504/676/21

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

Ухвала від 04.03.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Аблова Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні