Ухвала
від 03.03.2021 по справі 152/862/20
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 152/862/20

Провадження № 22-ц/801/463/2021

Категорія: 20

Головуючий у суді 1-ї інстанції Мельник А. Г.

Доповідач:Рибчинський В. П.

УХВАЛА

03 березня 2021 рокуСправа № 152/862/20м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати

у цивільних справах:

судді -доповідача: Рибчинського В.П.,

суддів: Голоти Л.О., Денишенко Т.О.,

за участі секретаря судового засідання Лучицького А.О., Ковальської Г.І. та її представника - адвоката Кудельського А.А., розглянувши клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Кудельського Андрія Анатолійовича про залучення Шаргородської територіальної громади як правонаступника відповідача - Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області у справі за позовом ОСОБА_1 до Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, третя особа, без самостійних вимог на предмет спору Головне управління Держгеокадастру у Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай), за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - адвоката Кудельського Андрія Анатолійовича на рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 04 грудня 2020 року ,

в с т а н о в и в :

Рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 04 грудня 2020 року в задоволенні позову відмовлено .

Не погоджуючись з таким рішенням суду представник ОСОБА_1 - адвокат Кудельський А.А. подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, невідповідність дійсним обставинам справи і вимогам закону, просив оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким позовні вимоги задовольнити і визнати за ОСОБА_1 права на земельну частку (пай) на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області в розмірі 2,86 га після паювання земель переданих у колективну власність КСП ім. Шевченка - із земель запасу Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області.

В судовому засіданні представник ОСОБА_1 - адвокат Кудельський А.А. заявив клопотання про залучення Шаргородської територіальної громади як правонаступника відповідача - Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області.

Заслухавши доводи клопотання, Вінницький апеляційний суд вважає обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Об`єднання територіальних громад є складовою процесу реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні відповідно положень Європейської хартії місцевого самоврядування, підписаної 15жовтня 1985 року у м. Страсбурзі, ратифікованої Законом України від 15 липня 1997 року №452/97-ВР Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування .

За змістом пп. 1, 4 п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР Про місцеве самоврядування в Україні до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням того, що у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі розформовані територіальні громади), а сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 8 Закону України від 5 лютого 2015 року №157-VIII Про добровільне об`єднання територіальних громад повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №707-р визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Вінницької області, зокрема, Копистиринська сільська рада Шаргородського району Вінницької області включена до складу Шаргородської об`єднаної територіальної громади.

Відповідно до рішення №2 другої сесії восьмого скликання Шаргородської міської ради Вінницької області від 14 грудня 2020 року № 18 Про реорганізацію сільських рад шляхом приєднання до Шаргородської міської ради вирішено розпочати процедуру реорганізації шляхом приєднання до Шаргородської міської ради Вінницької області Копистиринської сільської ради Шаргородського районну Вінницької області. Визнано, що Шаргородська міська рада Вінницької області є правонаступником Копистиринської сільської ради з усіма правами та обов`язками.

Оскільки спірні правовідносини допускають правонаступництво, а повноваження Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області припинилися, то до участі у справі слід залучити її правонаступника Шаргородську територіальну громаду.

Керуючись ст.ст. 55 , 368 , 389 ЦПК України , суд, -

у х в а л и в :

Залучити Шаргородську територіальну громаду в особі Шаргородської міської ради (КОАТУУ 0525310100; місцезнаходження: 23500, місто Шаргород, вулиця Героїв Майдану, 224) як процесуального правонаступника Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, третя особа, без самостійних вимог на предмет спору Головне управління Держгеокадастру у Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) .

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідач: В.П. Рибчинський Судді: Л.О. Голота

Т.О. Денишенко

Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено12.03.2021
Номер документу95458585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/862/20

Постанова від 31.03.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 27.01.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Мельник А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні